1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞ RUMLAR KONFERANSI SONA ERDİ
DIŞ RUMLAR KONFERANSI SONA ERDİ

DIŞ RUMLAR KONFERANSI SONA ERDİ

Güney Kıbrıs’ta 17.’si gerçekleştirilen Dış Rumlar Konferansı dün tamamlandı.

A+A-

CHRİSTOPHER: “KIBRIS’IN ÇIKARLARI ABD VE İSRAİL’İNKİLERLE AYNI DOĞRULTUDA OLMALI”

Güney Kıbrıs’ta 17.’si gerçekleştirilen Dış Rumlar Konferansı dün tamamlandı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Rumları temsil eden POMAK, PSEKA ve NEPOMAK dernekleri başkanlarının dün düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla toplantının sona erdiğini belirterek, başkanların açıklamalarına yer verdiler.

Habere göre PSEKA Başkanı Philip Christopher konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın çıkarlarının ABD ve İsrail’inkilerle aynı doğrultuda olması gerektiğini belirterek ABD’deki Yahudi lobisiyle ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine işaret etti.

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) doğalgaz yatakları ve ABD’li Noble Energy şirketinin burada gerçekleştirdiği çalışmanın Güney Kıbrıs’a birçok fırsat sunduğunu ifade eden Christopher, ABD’deki Yahudi lobisinin ise kendilerini her zaman desteklediğini vurguladı.

POMAK Başkanı Andreas Papaevripidis ise konuşmasında, İngiltere meclisinde 80 Yahudi kökenli milletvekili bulunduğuna dikkat çekerek, Yahudi lobileriyle ilişkilerin daha da iyileştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Diğer Dış Rum Dernek yetkilileri de yaptıkları konuşmalarda Fransa ve diğer ülkelerdeki Yahudi lobilerinin önemine dikkat çekerek Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik sorunların aşılması için alınması gereken bazı önlemlere de değindiler.

ABD BÜYÜKELÇİSİ’NE TEPKİLER

Öte yandan gazete, Dış Rumlar Konferansı’nın önceki günkü oturumunda konuşan ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in Güney Kıbrıs’ın doğalgaz alanındaki çalışmaları ve Kıbrıs sorununa ilişkin sözlerinin Güney Kıbrıs’ta farklı yorumlandığını yazdı.

Koenig’in “Kıbrıs sorununda olası müzakerelerin başlamasının Güney Kıbrıs’ın doğalgaz arama çalışmalarını engellemesi için sebep teşkil etmediği ve bu iki unsurun birbirlerine paralel ilerleyebilecekleri” şeklindeki açıklamasını yorumlayan DİSİ Milletvekili Prodromos Prodromu, Güney Kıbrıs’ın doğalgaz işleme planlarının kesintisiz devam etmesi gerektiğini belirtti.

Prodromu: “Bu konuda ABD’nin fikrini önceden almış olmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Yorgos Lillikas’ın başkanlığındaki Rum “Vatandaşlar İttifakı” hareketinden yapılan açıklamada ise, Koenig’in açıklamalarının, ABD’nin “Annan Planı’ndan çok da uzak olmayan bir çözümü empoze etme planlarını ortaya koyduğu” iddia edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.