1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞİŞLERİ KOMİTESİ’NİN KABUL ETTİĞİ TASARIYI ELEŞTİRDİ
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞİŞLERİ KOMİTESİ’NİN KABUL ETTİĞİ TASARIYI ELEŞTİRDİ

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞİŞLERİ KOMİTESİ’NİN KABUL ETTİĞİ TASARIYI ELEŞTİRDİ

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin kabul ettiği tasarıyı eleştirdi.

A+A-

“ASILSIZ İDDİALAR VE OLGULARA DAYANMAYAN TESPİTLERDE BULUNULDU”

“GÜNEYDE TAHRİP EDİLEN MÜSLÜMAN/TÜRK MİRASINA YÖNELİK ESERLERİN RESTORASYONUNA İLİŞKİN CİDDİ ADIM ATILMAMASINA KAYITSIZ KALMASI DİKKAT ÇEKİCİDİR”

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki Hristiyan mirasla ilgili kabul ettiği yasa tasarısında asılsız iddialar ve olgulara dayanmayan tespitler bulunduğunu belirterek, kabul edilmesinin mümkün olmadığı açıkladı.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında ayrıca kültürel mirasın korunması ve dini özgürlükler konusunda hassas olduğu görülen komitenin Güney Kıbrıs’ta tahrip edilen Müslüman-Türk mirasına yönelik eserlerin restorasyonuna ilişkin ciddi adım atılmamasına kayıtsız kalmasının dikkat çekici olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı, Enformasyon Dairesi aracılığıyla bugün yaptığı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin 26 Haziran’daki oturumunda Türkiye ve KKTC’deki Hristiyan mirasıyla ilgili olarak hazırlanan yasa tasarısının oy çokluğuyla kabulünü değerlendirdi.

Ülkede yaşayan Rum, Maronit ve Ermeniler ile diğer dinlere mensup inanç sahiplerinin dini vecibelerini serbestçe yerine getirebildiğine vurgu yapılan açıklamada, tüm inançlara mensup kişilerin dini hak ve özgürlüklerine verilen önemden dolayı alınan tedbirlerle 2014 yılında rutin ayinlerin dışında yapılan toplu ayin sayısında önemli bir artış olduğu ve inanç sahiplerinin ibadetlerini yerine getirdiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu kararda yer alan iddiaların aksine, ülkedeki tarihi ve dini eserlerin insanlığın ortak mirası olduğu, hiçbir ayırım gözetilmeksizin korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alındığı hatırlatıldı. 2013’te KKTC sınırları içinde restorasyonu tamamlanmış 3 kilise ile hâlihazırda restorasyonu devam eden 10 dini ve tarihi eserin dini ve kültürel mirasın korunmasına verilen önemin açık bir göstergesi olduğu belirtildi.

Açıklamada, 2008’den bu yana adada BM çatısı altında faaliyet gösteren Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Apostolos Andreas Manastırı’nda başlatılacak restorasyon çalışmalarının da Türk tarafının yapıcı girişimiyle ivme kazandığı hatırlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle devam etti:

“Kültürel mirasın korunması ve dini özgürlükler konusunda hassas olduğu görülen ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Ada’nın Güneyinde tahrip edilen Müslüman/Türk mirasına yönelik eserlerin restorasyonuna ilişkin ciddi adım atılmamasına kayıtsız kalması ise dikkat çekicidir. Dışişleri Bakanlığı olarak, ABD Kongresinde kültürel mirasın korunması hususunda Ada’daki gerçekleri yansıtmayan söz konusu yasa tasarısına bundan sonraki aşamalarda destek verilmeyeceğini umut ediyor, yasa tasarısının devam etmekte olan BM çözüm sürecine zarar vermemesini temenni ediyoruz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.