1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “İÇERİK VE USUL BAKIMINDAN HATALI... MEŞRU ZEMİNDEN UZAK”
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “İÇERİK VE USUL BAKIMINDAN HATALI... MEŞRU ZEMİNDEN UZAK”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “İÇERİK VE USUL BAKIMINDAN HATALI... MEŞRU ZEMİNDEN UZAK”

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kıbrıs Harekatı ile ilgili kararının içerik ve usul bakımından hatalı olduğunu belirterek, kararın üzerinden 13 yıl geçtikten sonra tazminata hükmedilmesinin meşru zeminden yoksun olduğuna dikkat çek

A+A-

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “İÇERİK VE USUL BAKIMINDAN HATALI... MEŞRU ZEMİNDEN UZAK”

“TARİHSEL GERÇEKLER GÖZ ARDI EDİLEREK ALINAN BU VE BUNUN GİBİ TEK YANLI KARARLARIN DEVAM EDEN MÜZAKERE SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ AŞİKAR”

“ADA’DA İHTİYAÇ DUYULAN KAPSAMLI ÇÖZÜMDÜR”

 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıs Harekatı ile ilgili kararının içerik ve usul bakımından hatalı olduğunu belirterek, yararlanabilecek kişiler belirlenmeden ve kararın üzerinden 13 yıl geçtikten sonra tazminata hükmedilmesinin meşru zeminden yoksun olduğuna dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı, AİHM’in tazminat kararını değerlendirdiği yazılı açıklamada ayrıca adada yaşanan tarihsel gerçekler göz ardı edilerek alınan bu ve bunun gibi tek yanlı kararların devam eden müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğinin aşikar olduğuna da vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, mahkemenin, gerek Rum, gerekse Kıbrıslı Türk kayıp şahıslarla ilgili olarak esas kararın alındığı 2001 yılından sonra, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından kaydedilen gelişmelerin ve konunun çözümlenmesi için karşılıklı atılan adımların görmezden geldiğini belirtildi.

Tazminata temel oluşturan nedenlerin büyük oranda giderilmiş olduğunun kararda dikkate alınmadığına işaret edilen açıklamada, “Ne yazık ki AİHM, Varnava kararında uygulamış olduğu kıstasları 1963 - 1974 yılları arasında kaybolan Kıbrıslı Türkler için uygulamamış ve kayıp Kıbrıslı Türklerle ilgili yaraları bu kararıyla daha da derinleştirmiştir” denildi.

Kapsamlı çözüm müzakerelerinde kritik bir aşamaya geçildiği böylesi bir dönemde AİHM’in açıklamış bulunduğu hakkaniyetten yoksun bu kararın uluslararası camiadan bekledikleri hassasiyeti karşılamaktan uzak olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında  şu ifadelere yer verildi:

“Ada’da ihtiyaç duyulan kapsamlı çözümdür. Bu süreçte iki tarafın rızası ile ulaşılacak kalıcı çözüm dışında, Ada’da yaşanan tarihsel gerçekleri göz ardı ederek alınan bu ve bunun gibi tek yanlı kararların devam eden müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği aşikârdır.

Beklentimiz, özünde siyasi bir sorun olan Kıbrıs meselesine, sonuç vermesi mümkün olmayan karşılıklı davalarla değil, kapsamlı çözüme hizmet edecek liderlik ve siyasetler ile yaklaşılmasıdır.

Dışişleri Bakanlığı olarak iki taraf arasında Birleşmiş Milletler çatısı altında sürdürülmekte olan müzakerelerinin en kısa sürede başarıya ulaşması için her türlü katkıyı koymaya devam edeceğiz”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.