1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞLANMA İDDİASI
DIŞLANMA İDDİASI

DIŞLANMA İDDİASI

Bizzat Bakan’ın kendisi tüzükteki sıkıntıların görünür hale geldiğini söyleyerek...

A+A-

 

Şansal: "Sahne ve gösteri sanatçıları, Değerlendirme Komisyonu’ndan dışlanıyor"

Baraka Kültür Merkezi adına, Kültür Sanat Danışma Kurulu Üyesi Nazen Şansal tarafından yapılan açıklamada  Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Değerlendirme Komisyonu'nun sahne ve gösteri sanatçılarının dışlandığını ifade etti. İşte açıklamanın tam metni:

"Kültür Bakanlığı ve Kültür Dairesi’nin görev ve yetki alanına giren kültür-sanat konularıyla ilgili danışma nitelikli kararlar almak, kültür-sanat konularına ilişikin yasa, tüzük ve karar taslakları hakkında görüş belirtmek gibi görevleri bulunan Kültür Sanat Danışma Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bakan Serdar Denktaş’ın da katıldığı ilk toplantıda, çeşitli dallarda faaliyet gösteren kültür-sanat derneklerinin seçimle göreve gelen temsilcilerinin ve üniversite temsilcilerinin yanı sıra Bakan’ın atadığı kişiler de yer aldı.

Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Değerlendirme Komisyonu’nun seçimlerinin gündeme alındığı toplantıda, ilgili tüzük maddesi ileri sürülerek, sahne (gösteri) sanatları dalında toplantıya katılan kişilerin aday dahi olamayacağı söylendi. İlgili tüzükteki eksiklik, üç yıl önceki seçimlerde de gündeme getirilmiş, düzeltileceği sözü verilmiş fakat Bakanlık tarafından bu söz yerine getirilmemiştir. Sahne (gösteri) sanatları alanından Kültür Sanat Danışma Kurulu’nun üyesi ve aynı zamanda Baraka aktivisti olan Nazen Şansal, bu anti-demokratik uygulamanın görünür olması ve en kısa zamanda çözüme kavuşturulması talebiyle adaylığını açıkladı ve adaylığı, Bakan Serdar Denktaş tarafından tüzüğe uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Bakan ve Bakanlık yetkilileri tarafından, ilgili tüzük, sahne (gösteri) sanatçılarının aday olması konusunda dar ve anti-demoktratik bir şekilde yorumlanırken, Bakan’ın atadığı kişlerin aday olabilmesi konusunda geniş yorumlandı.

Gerek derneğinin yönetim kuruluna gerekse Kültür Sanat Danışma Kurulu’na pek çok kişi ve görüşü temsilen ve seçimle gelen kişiler ile Bakan’ın bir sözü ile atamış olduğu kişileri aynı tutan bu uygulama ile Bakan’ın atadığı bir kişi Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Değerlendirme Komisyonu’na girdi. Oysa hem Kurul hem de Komisyon’da zaten çoğunluğu elinde tutacak şekilde devletin atadığı veya devlette görev yapan kişiler bulunmaktadır. Hakkaniyet gereği ve demokratik kitle örgütünün katılımını sağlamak amacıyla, bu seçimlere sadece seçilmiş dernek temsilcilerinin katılması gerekmektedir.

Bizzat Bakan’ın kendisi tüzükteki sıkıntıların görünür hale geldiğini söyleyerek, tüzük değişikliği taslağının hazırlanarak 4 Aralık Perşembe günü Kurul üyelerine sunulacağının sözünü vermiştir. Baraka Kültür Merkezi olarak, ilgili tüzüğün dernekler lehine, demokratik ve katılımcı bir anlayışla değiştirilmesinin takipçisi olacağımızı vurgularız.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.