1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİYALİZ HASTALARI PERİŞAN OLDU!
DİYALİZ HASTALARI PERİŞAN OLDU!

DİYALİZ HASTALARI PERİŞAN OLDU!

Lefkoşa'da...

A+A-

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hemodiyalizde iyi kalitedeki suyu üreten cihazın arızalanması tedavi gören 54 hastaya mağduriyet yaşattı

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Diyaliz Servisi’nde hemodiyalizde kullanılan iyi kalitedeki suyu üreten cihazda arıza oluşması, 54 hastaya mağduriyet yaşattı.
Dün sabah diyalize giren 22 hasta, cihazın aniden bozulması nedeniyle tedavilerini yarım bırakmak zorunda kaldı. Kollarında iğnelerle saatlerce bekleyen kronik diyaliz hastaları, sabah saat 07.00’den saat 13.00’e kadar cihazın tamir edilmesini bekledi.
22 hastanın dört saat süren tedavisinin yarım kalması, kendilerinden sonra gelen randevulu 32 hastayı da etkiledi. Hastalar, rötarlı olarak diyalize girebildi.
KIBRIS’a konuşan diyaliz hastaları, hemşirelerin fedakarlıkla çalıştığını ancak görevli teknisyenin sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia etti.
Diyaliz hastaları için cihazın hayati önem taşıdığını vurgulayan hastalar, arızadan dolayı teknisyeni suçladı.
Hastalar, teknik sorun nedeniyle saatlerce “bakımsız sedyeler” üzerinde, kollarında kanüllerle beklemek zorunda kaldıklarını, bunun da damarlarında tıkanmaya neden olduğundan dert yandı.
Hastalar, “Haftanın üç günü dörder saat diyalize giriyoruz. Bu sorun daha önce de yaşandı. Devlet ciddiyeti bekliyoruz. Hastane yönetimi ve Sağlık Bakanlığı’nın ivedilikle bu sorunu çözmesini istiyoruz” dedi.

Kamiloğlu: Cihaz arızalandı
   Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Ramadan Kamiloğlu, sıkıntının hemodiyalizde kullanılacak kalitedeki suyu üreten cihazda arıza meydana gelmesiyle yaşandığını belirtti.
Kamiloğlu, kendilerine gelen suyun tuzlu ve kireçli olduğunu ifade ederek “Suyun belli bir kaliteye gelmesi lazım ki, hemodiyalizde kullanılabilsin. Bunu sağlayan cihazda arıza yaşandı. Arıza iki saatte giderildi. Sorun yaşandığında her iki teknisyen de içerdeydi. Tamiratı yapıldı” dedi.
Kamiloğlu, hastaların dün saat 12.30’dan sonra diyalize alınmaya başladıklarını açıkladı.

Hastalar ne dedi?

Ali Tayançlı: Emekli kamu görevlisiyim. Kronik diyaliz hastasıyım. Diyaliz Servisi’ne sürekli su bitiyor. Temiz su olmadan diyalize giremiyoruz ya da dün olduğu gibi su bittiğinde makineden çıkarılıyoruz. Bu sabah (dün) saat 07.00’de diyalize girdik. Saat 11.30’da diyalizden çıkacaktık ancak 45 dakika susuz diyalizde kaldık. Makineler bir süre sonra su alarmı verdi. Saat 10.00’da mecburen diyalizden çıkarıldık. Suyun gelmesini bekledik. Bize saat 13.30’da tekrar diyalize bağlanacağımız söylendi. Ben hastayım. Tedavi olmaya geldim. Sonuçta teknik bir arıza olsa anlarım ama suyun bitmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kolumuzda iğnelerle hastane koridorunda perişan olduk. Bir diyaliz süresi 4 saattir. Servise lazım olan suyun sürekli tedarik edilmesi bu kadar mı zordur? Gün boyu mağdur edildik. Biz diyalize zamanında giremediğimiz için, bizden sonra diyalize girecek olan 32 hasta daha mağdur oldu. Sinir harbi içerisinde su gelmesini bekliyoruz. Bu hastaneden ancak 16.30’da çıkabileceğim. Sağlık Bakanlığı’nın servisin sorunlarını ele almasını istiyoruz. Devlet ciddiyeti bekliyoruz.

Ali Bozalanlar: Haftada üç gün dörder saat diyalize giriyorum. Sabah saat 07.00 sıralarında diyalize girdim, su bitti. Saat 11.30’da çıkacaktım ama devlet hastanesine su gelmesini bekliyoruz. Sürekli diyalize girdiğimiz için kateterlerimiz kapanır ve operasyonla açılır. İğne yerlerinde tıkanma olur. Bakın, iğneler vücudumuzda saatlerdir takılı öylece su gelmesini ve diyalize girmeyi bekliyoruz. Öfkeliyiz çünkü saatlerdir su gelmesini bekliyoruz. Bizler, kronik diyaliz hastalarız ve hayatımız zaten çok zor. 22 diyaliz hastası olarak mağdur edildik. Bu konuda hastane yönetimi ve Sağlık Bakanlığı’nın ciddiyetle önlem almasını ve bu sorunun bir daha gündeme gelmemesini istiyoruz.

Ömer Kral: Dün sabah benim gibi diyaliz hastası olan annemle birlikte sabah saat 05.00’te kalkıp, diyalize girmek için geldim. Diyalize alındık ancak bir süre sonra su bitti. Kolumda iğnelerle saatlerdir bekliyorum. Sağlık Bakanı bizi terk etti. Bakın, diyalize gerekli olan suyu bile tedarik edemiyorlar. Belli ki, suyu sürekli tedarik etmekle görevli teknisyen bu işin ciddiyetinin farkında değil. Sorumluluğunu yerine getirmiyor. Bilinmesini isteriz ki, su sorununu daha önce de yaşadık. Annemle birlikte saat 11.30’da diyalizden çıkmamız gerekirdi ancak saat 16.30’da çıkıp, evime gidebileceğim. Öfkeliyiz çünkü birçok sorunumuz var. Ayaklarımı uzatmam gereken sedyenin başı kırık. Sedyenin kollarımı koyacağım kısımları kırık. İlaçlarımız, haplarımız yok. Servisin içinde karıncalar geziyor. Klimalar bozuk. Görüyorsunuz, bu servisin içinde yanıp kavruluyoruz. Nasıl bir mağduriyet yaşadığımızı gözlerinizle görüyorsunuz. Sağlık Bakanlığı, bayramımızı kutlamak için kapıdan el sallayıp gitmesin. Sorunlarımızı çözmek için o koltukta oturduklarını unutmasınlar.

Emine Kral: Güzelyurt’tan haftanın üç günü diyalize girmek için Lefkoşa devlet hastanesine geliyoruz. Diyalize girdik ancak su bittiği için bizi makineden çıkardılar. Hem diyaliz hem de şeker hastasıyım. Gözlerim ve ayaklarımda da ağrılar var. buraya tedavi olmaya geliyoruz ama haklimize bakın. Su bitti dediklerinde sinirlendim ve şekerim düştü. Bu zorlukları bizim gibi kronik hastalığı olan insanlara yaşatmasınlar. Hemşirelerden gerçekten çok memnunum. Saatlerdir elimde iğnelerle bekliyorum. Kimin yüzünden bu sıkıntıyı yaşıyorsak, o kişiyi görevinden almalarını ve sorumluluk sahibi bir kişiyi atamalarını istiyoruz.

icerik.png

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.