1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DİZ KİREÇLENMELERİNE KÖK HÜCRE NAKLİ
DİZ KİREÇLENMELERİNE KÖK HÜCRE NAKLİ

DİZ KİREÇLENMELERİNE KÖK HÜCRE NAKLİ

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine diz kireçlenmesi rahatsızlığı nedeniyle başvuran 2 hastanın tedavisinde kök hücre nakli yöntemi uygulandı.

A+A-

TEDAVİ İLE ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN HASTALARIN AMELİYATLARI  ERTELENİRKEN, HASTALARIN İLACA OLAN İHTİYACI DA AZALIYOR

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine diz kireçlenmesi rahatsızlığı nedeniyle başvuran 2 hastanın tedavisinde kök hücre nakli yöntemi uygulandı.

Hastane hekimlerinden Ortopedi Uzmanı Dr. Lokman Sofuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diz kireçlenmesi rahatsızlıklarında son zamanlarda kök hücre naklinin kullanılmaya başlandığını söyledi.

Tedavi için gelen 2 hastanın dizine kök hücre nakli yaptıklarını ifade eden Sofuoğlu, bu tedavi yönteminde hastanın ilaca olan ihtiyacının azaldığını, acil ameliyat gerektirenlere müdahalenin de ötelendiğini dile getirdi.

Sofuoğlu, şöyle konuştu:

"Periferik kandan elde ettiğimiz kök hücreleri ayrıştırıyoruz. Dizi kireçlenmiş, suyu kaybolmuş hastaların dizlerine veriyoruz. Orada bozulan, kireçlenmiş alanlar kök hücreler tarafından yenileniyor, tamir ediliyor. Yenilenince ağrı da ortadan kalkıyor. Bu tedavi ile acil ameliyat gerektiren hastaların ameliyatlarını ileri döneme atıyoruz ve hastaların ilaca olan ihtiyacı azalıyor."

Hastadan alınan kanı katmanlara ayıran bir cihazla kök hücre nakli yaptıklarını anlatan Sofuoğlu, "Özel bir cihazı var. Kanı katmanlara ayırıyor. Orta bölümündeki 7 cc'lik bölümde de kandaki kök hücreleri birikiyor. Onları enjektörle oradan alarak hastanın dizine veriyoruz" dedi.

Yöntemi 2 hastada uyguladıklarını dile getiren Sofuoğlu, bu kişilerdeki gelişim sürecine göre rutin olarak uygulamaya başlayacaklarını vurguladı.

Sofuoğlu, "Önümüzdeki hafta da bir hasta gelecek. Ona da aynı yöntemi uygulayacağız. Sonuçlar olumlu olursa rutin uygulamaya geçeceğiz. Hastaları takip edeceğiz. Ağrılarında azalma var mı, kireçlenmiş bölgede düzelme var mı hasta iyileşmiş mi onlara bakacağız. Eğer hastada anlamlı bir düzelme varsa rutin olarak her zaman gelen hastalara uygulayacağız" diye konuştu.

KÖK HÜCRE DOKU VE ORGANLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR

Hastane Başhekimi Op. Dr. Mehmet Yetkiner de kök hücre naklinin son yıllarda revaçta olduğunu belirterek, burada amacın hastalıklı genin çıkarılması ve onun yerine sağlam gen monte edilmesi olduğunu ifade etti.

Kandan elde edilen kök hücrelerin dokuların ve organların gelişimine katkı sağladığını vurgulayan Yetkiner, "Kök hücreler, içinde bulunduğu duruma göre her tür dokuya dönüşebilme özelliğine sahip. O yüzden ana hücre veya kök hücre elde edildikten sonra eklem arasına verdiğinizde kıkırdak dokusu gibi görev yapacak. Bu şekilde çeşitli hastalıkların önüne geçmek söz konusu olabilecek" dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.