1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİZDARLI VE ERTUĞRULOĞLU ARASINDAKİ GERİLİM DİNMİYOR
DİZDARLI VE ERTUĞRULOĞLU ARASINDAKİ GERİLİM DİNMİYOR

DİZDARLI VE ERTUĞRULOĞLU ARASINDAKİ GERİLİM DİNMİYOR

Dizdarlı ve Ertuğruloğlu arasındaki gerilim dinmiyor

A+A-

Ertuğruloğlu'nun panik yaşadığını ve kontrolü kaybettiğini söyleyen Dizdarlı, Türkiye Sivil Havacılık dahil devletten bu yönde ücretsiz hizmet alım imkanı varken, bunun için 11 milyon dolarlık ödeme yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Ertuğruloğlu kontrolü kaybetti”

Ombudsman Emine Dizdarlı Ercan Raporu’yla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kıbrıs GENÇTV’de yayınlanan Günün Getirdikleri programına katılarak Aysu Basri Akter’in sorularını yanıtlayan Ombudsman Emine Dizdarlı Ercan ile ilgili raporunun arkasında olduğunu ve tozlu raflarda unutulmaması için elinden geleni yapıp, sürecin takipçisi olacağını söyledi.

 YASA BANA YETKİ VERİYOR

Ombudsman Yasası’nı oldukça iyi bildiğini ifade eden Dizdarlı, yasanın özellikle re’sen araştırmalarda Ombudsman’a kaynak açıklamama ve bilgilerini kamuoyuyla paylaşma konusunda bir kısıtlama getirmediğine işaret etti. Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ombudsman Yasası’nın 13 ve 14. Maddelerine ithafen yaptığı “Ombudsman yasayı ihlal etti” açıklamalarının ise, konuyu saptırdığını ve yasa maddesinin tamamının okunmadığını söyleyerek, Ombudsman’ın bağımsız 3 kurumdan biri olduğunu, açıklamaları, araştırma ve raporlarıyla ilgili hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağını belirtti.

“12. Maddeye göre raporlarım basına açıktır” diyen Emine Dizdarlı kaynak açıklama zorunluluğunun olmadığını ancak kişisel başvurularda isim verebileceğini de söyledi.

 HİÇBİRŞEY BENİ KORKUTAMAZ

“Sonuna kadar devam edeceğim. Hiçbirşey beni korkutamaz” diyen Dizdarlı, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamalarıyla çizmeyi aştığını ancak yaptığı açıklamalarda sorularına yanıt veremediğini ifade etti.  Raporun yasal sürecini takip edeceğini de söyleyen Dizdarlı, “herşey belgelerdedir ve belgelere dayanmaktadır” dedi.

Ombudsman Emine Dizdarlı kendisini istifaya davet eden Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun panik yaşadığını ve kontrolü kaybettiğini söyledi.

 ELÇİLİK REDDETTİ

Dizdarlı Ercan Havalimanı’nda Ulaştırma Bakanı’nın TC Elçiliği’ne yazı göndererek, hizmet alım bedelinin Yardım Heyeti tarafından ödenmesini talep ettiğini de açıkladı. Elçiliğin Başbakan ve Ulaştırma Bakanı’na gönderdiği yazıda ise, bu hizmetin ücretsiz olarak Türkiye’den alınabileceğini ve ödenmesi öngörülen tutarım mutlaka maliyetlere yansıyacağını, bu yüzden tavsiye edilmediğini bildirdiğini de ifade etti.

 ÜCRETSİZ HİZMET ALINABİLİRDİ

Devlet Planlama ve İnşaat Dairesi’nin yasaya göre kamu kurumlarındaki inşaatı denetlemek yükümlülüğü kapsamında 7 kişiyi görevlendirdiğini de ifade eden Dizdarlı, Türkiye Sivil Havacılık dahil devletten bu yönde ücretsiz hizmet alım imkanı varken, bunun için 11 milyon dolarlık ödeme yapılmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Bakanlar Kurulu Bakanlığı yetkilendirse de Bakanlığın yetkilerini aşarak yasalara aykırı şekilde ihalesiz olarak hizmet alımı yoluna gittiğini ve bunu yaparken de şirket yetkilileriyle ilgili karakter belgesi de alınmadığına işaret etti.

Ercan’da kontrollük hizmetleri için hizmet alınacak Diomond Green Şirketi’nin kısa süre önce 10 bin TL sermaye ile kurulduğunu dile getiren Ombudsman Dizdarlı, söz konusu şirketin havaalanları konusunda da bir ehliyetinin olmadığını söyledi.

T&T ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL, DİMAOND GREEN’İN ALACAĞI DEVLETTEN

Ombudsma Dizdarlı, T&T Şirketinin hizmet bedelini ödemesi gereken bir zorunluluk olmadığını ek sözleşme maddesini okuyarak bu maddeye göre de şirketin ödeme yapmakla mükellef olmadığını ifade etti.

Diomond Green’in kendi alacağını tahsil etmek için devlete dava açabileceğine işaret eden Dizdarlı T%T Şirketinin  bu parayı ödememek için dava açmasına dahi gerek olmadığını sözleşmesinin açık olduğunu belirtti.

 DAHA ÇOK BEKLER...

“Tahsin Ertuğruloğlu, istifa etmemi daha çok bekler” diyen Dizdarlı, Ertuğruloğlu’na gönderme yaparak, emekli olana kadar görevinin başında olacağına vurgu yaptı. Tahsin Ertuğruloğlu’nun yaptığı hiçbir açıklamada sorularına yanıt vermediğini ifade eden Ombudsman Dizdarlı, Ertuğruloğlu’nun açıklamaları şahsmı küçük düşürücü açıklamalardır ben onun seviyesine inmeyeceğim” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ertuğruloğlu, “Veremeyeceğim hesabım yoktur” dedi ve ekledi:

“İstifa etmesi gereken Dizdarlı’dır”

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ombudsman’ın kendisine soru sorması gerektiği yerde ilk açıklamayı basına yapmayı tercih ettiğini söyleyerek “bana tavrı varsaydı Başbakan’a yazardı. Ben de Başbakan’a iletirdim” dedi. “Ombudsman hiçbir ciddi araştırma yapmadan, tamamen duyumlarla beni basın üzerinden suçlamıştır” diyen Ertuğruloğlu, bu konuda vermeyeceği hesabının olmadığına vurgu yaptı.

 Ek sözleşme ve ana sözleşmenin devlete hiçbir şekilde ödeme yükümlülüğü getirmediğini ifade eden Ertuğruloğlu bu paranın T&T Şireti tarafından ödenmeyeceği yorumlarının yanlış olduğunu bunu yorumlamak için avukat dahi olmaya gerek olmadığını da söyledi.

 Soruşturmanın tamamlanması ve konunun açıklığa kavuşması adına ne yapacaksınız, istifa eder ya da dokunulmazlığınızın kaldırılmasını ister misiniz şeklinde bir soruya karşılık ise Ertuğruloğlu, “istifa etmek aklımdan bile geçmez. Benim istifa etmemi gerektirecek bir durum yok. Açıklamalarımı devlet disiplini kapsamında söylemem gerektiğini düşündüklerimi söylemek için yaptım. Ombudsman Dizdarlı’yı işaret ederek, “istifa etmesi gereken orada oturan konuktur” dedi.

Ertuğruloğlu hakkında soruşturma talebi

Toparlanıyoruz Hareketi, Meclis’e dilekçe sunarak ve milletvekillerine mektup göndererek Ertuğruloğlu hakkında Meclis soruşturması istedi

Toparlanıyoruz Hareketi, Ombudsman’ın Ercan Havalimanı raporu kapsamında Cumhuriyet Meclisi’ne dilekçe sunarak ve milletvekillerine mektup göndererek Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu hakkında Meclis soruşturması istedi.

Toparlanıyoruz Hareketi, Sendikal Platform’un Ertuğruloğlu hakkında Polis Genel Müdürlüğü’nden adli soruşturma girişimine de destek belirtti.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ombudsman raporuna konu olan 11 Milyon 250 Bin Dolar bedelindeki hizmet alımı ile ilgili Ertuğruloğlu hakkında Meclis soruşturması talep edildi.

Milletvekillerinin görevinin yasa çalışmaları yanında hükümeti denetlemek olduğu belirtilen açıklamada, Meclis soruşturmasının Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’nde yer alan denetim araçlarından biri olduğu kaydedildi.

Hesap verebilirlik, şeffaflık ve hukukun üstünlüğüne önem veren milletvekillerinin bu aracı kullanarak denetim çarklarını çalıştırmaları gerektiği belirtilen açıklamada, sürecin dikkatli bir şekilde izleneceği de kaydedildi.

Açıklamada, konuyla ilgili talepleri içeren dilekçenin Meclis Başkanlığı’na, mektupların da milletvekillerine gönderildiği ifade edildi.

Halkın Sesi

 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.