1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Diziye ‘masum’ ceza
Diziye ‘masum’ ceza

Diziye ‘masum’ ceza

Diziye ‘masum’ ceza

A+A-

 RTÜK, Fox TV’de yayınlanan ‘İnadına Aşk’ dizisindeki öpüşme sahnesinin ‘masum’ olmadığı, ‘cinsel bir nitelik’ taşıdığı gerekçesiyle kanala 130 bin TL’lik ceza kesti
 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uzmanları, fox tv’de yayınlanan, ‘İnadına aşk’ adlı dizide ‘Defne’ ve ‘Yalın’ karakterlerinin öpüştükleri sahneye ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.
 Öpüşme sahmesinin ilkinde 5 saniye, ikincisinde 30 ve sonuncusunda da 40 saniye gösterildiği bilgisinin yer aldığı raporda, “sözkonusu sahne senaryonun gereklilik sınırları aşılarak fazlasıyla uzun gösterilmiştir. Öpüşme sahnesinin mevcut gösteriminin senaryo gerekliliğinden öte, süre ve çekim tekniği nedeniyle cinsel nitelik taşıdığı, ‘masum’ bir sahne olarak nitelendirilemeyeceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yayıncı kuruluşun izlenilirlik uğruna sahnenin 3 kez tekrarlanarak abartıldığı izlenimi oluşmuştur” denildi.
 
‘Dengeleri bozuluyor’

 
Vatandaşın, “ahlaka aykırı şeyler var, +13 yaş sınırlaması gelmeli”, “aşırı cinsellik içeriyor, çocuklara kötü örnek oluyor” şeklindeki şikâyetlerine de yer verildiği raporda, çocukların erken yaşta cinsel içeriğe maruz kalmalarının cinsel dürtülerinin erkenden uyarılmasını ve gelişim aşamalarından biri olan cinsel gelişimin zarar görmesine yol açabileceğine vurgu yapıldı. Raporda, “TÜRK Pedegoji Derneği de çocukların ekranda gördükleri aşk, cinsellik gibi kavramlardan olumsuz etkilendiğini ve dengelerinin bozulduğunu vurgulamaktadır” denildi.
 
Raporda, sözkonusu yayın nedeniyle Fox TV’ye, “çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakı gelişimine zarar verebilecek türde içerik yaşıyan program “ve “bu kesimin izleyebileceği zaman dilimlerinde koruyucu sembol kullanılmaması” nedeniyle ceza verilmesi istendi.
 
Üst Kurul ise hazırlanan rapor doğrultusunda, mevzuatın 24/2’deki, “koruyucu sembol” hükmüne dayandırarak Fox TV’ye bir önceki ayın Reklam gelirlerinin yüzde 1’i oranında yani yaklaşık 130 bin TL ceza verilmesine karar verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.