1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. DOĞAL GAZ ATEŞİ YAKILAMADI
DOĞAL GAZ ATEŞİ YAKILAMADI

DOĞAL GAZ ATEŞİ YAKILAMADI

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde yer alan 12. parselde yürütülen doğal gaz çıkarma çalışmaları çerçevesinde dün deneme ateşinin yakıldığına ilişkin haberler asılsız çıktı.

A+A-

PLATFORMDA BAŞGÖSTEREN ARIZA, DENEME ATEŞİNİN YAKILMASINI ENGELLEDİ

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde yer alan 12. parselde yürütülen doğal gaz çıkarma çalışmaları çerçevesinde dün deneme ateşinin yakıldığına ilişkin haberler asılsız çıktı.

Rum resmi haber ajansı ve devlet radyosunun, 12. parselde deneme ateşinin yakıldığına ilişkin haberlerine karşın ateşin “teknik sebeplerden” ötürü yakılamadığına dair resmi açıklama, dün öğleden sonra Rum Enerji Bakanlığı’ndan geldi.

Politis ve diğer gazeteler, 12. parselde çalışma yürüten Noble Energy şirketine ait platformun dün doğal gazın varlığının doğrulanması testi olarak da bilinen “drill steam” testine başladığını ancak test ateşinin yakılamadığını yazdılar.

Politis gazetesi: “Ateşin Yanması Konusunda Ateş Üstünde – Noble’in Platformundaki Teknik Arıza Gecikmeyi, Bilgilendirme Eksikliği İse Endişeyi Getirdi” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum hükümetinin ve Noble Energy şirketinin bilgilendirme konusundaki eksikliğinin ve dün Rum gazetecilere verilen yanlış bilginin, dün saatler süren bir bilgi karmaşasına yol açtığını yazdı.

Nihayetinde dün akşam üzeri, Rum Enerji Bakanlığı’nın yaptığı resmi açıklamada, “test sürecinin normal şekilde başlamış olmasına karşın, meydana gelen mekanik bir arızanın ateşin yakılmasına imkan tanımadığını” duyurduğunu vurgulayan gazete, dünkü bilgi karmaşasının en büyük göstergesinin AKEL ve EURO.KO partilerinin yanlış bilgilendirme sonucunda, ateşin yakılmasını selamlayan açıklamalarda bulunmaları olduğunu belirtti.

ARIZA ENDİŞE VERİCİ DEĞİL

Gazete, Rum Enerji Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada platformda oluşan arızanın tam olarak ne olduğunun izah edilmediğini ancak gerek bakanlığın gerekse Noble şirketinin, arızanın endişe verici olmadığı ve güvenlik endişesi de yaratmadığını açıkladıklarını yazdı.

Açıklamada, “doğal gaz deneme üretiminin dün başladığı ancak doğal gazın akışı ve yakılması sürecinin tamamlanmasının mekanik arızalardan ötürü dün mümkün olmadığı” belirtilerek “sürecin önümüzdeki günlerde planlandığı gibi devam edeceği” vurgulandı.

Gazete, başka kaynaklardan edinilen bilgilerin ise, ateşin bugün yakılma ihtimalinden söz ettiklerini ancak platformdaki mekanik arızanın bugün giderilememesi durumunda platforma bazı yedek parçaların götürülmesinin gerekebileceği ve bu durumun da ateşin yakılmasının önümüzdeki haftaya ertelenmesine sebep olabileceğini bildirdiklerini belirtti.

Haber göre Rum Enerji Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca, deneme üretiminin tamamlanması ve ateşin yakılmasının ardından, ENSCO 5006 platformunun Eylül ayı sonuna kadar doğal gaz yatağını “mühürlemesinin” ve bölgeden ayrılmasının planlandığını duyurdu.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Bir Supap Yüzünden Yanmadı – Akımın Düzenlenmesindeki Yetersizlik Deneme Ateşini Erteledi” başlıkları altında verdiği haberinde, deneme ateşinin yakılamamasının sebebinin, doğal gaz akımını dengeleyen supapların beklenen şekilde çalışmaması ve akımda kararsızlık görülmesi olduğunu yazdı.

Gazete, Noble şirketinin Limasol limanında yedek parça bulundurduğunu ve söz konusu supapların dün akşamüzeri gemiyle platforma doğru yola çıktığını belirtirken deneme ateşi yakılması sürecinin, gün ışığında tamamlanamayacağı gerekçesiyle saat 15.00’ten sonra yapılmasının da güvenlik gerekçeleriyle yasak olduğunu vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Teknik Sorunlar Ateşin Yanmasını Engelledi – Süreç Başladı ve Sorunlar Aşılır Aşılmaz Ateş Yakılacak – Partiler Tebrik İçin Erken Davrandı”.

Simerini: “Ateşi Beklerken – Noble Drill Test’e Başladı ve Sonuçlar Ay Sonunda”

Haravgi: “Hristofyas Hükümetinin Doğru Uygulamalarının Sonucu.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.