1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL GAZ MI PETROL MÜ?
DOĞAL GAZ MI PETROL MÜ?

DOĞAL GAZ MI PETROL MÜ?

DOĞAL GAZ MI PETROL MÜ?

A+A-

2014 BAHARINDA RUM HÜKÜMETİNİN KARARLARI

Rum Hükümeti’nin, gerek doğal gaz, gerekse petrol konusundaki hedefleriyle ilgili kararları 2014 baharında alacağı haber verildi.

Simerini gazetesi “Doğalgaz Mı Petrol Mü?... Hükümetin Nihai Kararları 2014 Baharında” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Hükümetin gerek doğal gaz, gerekse petrolle ilgili hedeflerini nihai olarak kararlaştıracağı tarih için 2014 baharını verdiğini yazdı.

Habere göre Noble Energy Başkan Yardımcısının, 12’nci parselde petrol bulma olasılığını yüzde 20 olarak vermesini yorumlamaya çağrılan Lakkotripis, petrol konusunda henüz keşifler yapılmadığını belirterek, bu nedenle başarı oranının hala düşük olduğunu söyledi.

Araştırmanın başlangıç aşamasında bulunduğuna ve bölgede petrol sondajı ve keşfinin olmadığına dikkat çeken Lakkotripis, eldeki tek bilginin, sismik analizlerden ortaya çıkanlar olduğunu belirterek, ilk başta başarı olasılığının yüzde 20-30 olduğunu sözlerine ekledi. 

Lakkotripis, sismik verilerin analizi ilerledikçe ve analizler tamamlandıkça, 2014 baharında muhtemelen başarı olasılığının artacağından söz etti.

Bunun yanı sıra, sondaj olmazsa, başarı olasılığının asla yüzde 100’e ulaşmayacağına açıklık kazandıran Lakkotripis, önceliğin nereye verileceği sorusuna ise, 2014 baharında tüm veriler analiz edildikten sonra neyi hedeflediklerine -doğalgazı mı, petrolü mü- karar verileceği yanıtını verdi.

Verileri “cesaretlendirici” olarak nitelendiren Lakkotripis, acele etmemeleri gerektiğini söyleyerek, petrol varlığı, miktarı ve çıkarma olasılığından emin olarak söz edilmesi için halen çok fazla işin yapılması gerektiğini vurguladı.

Gazete öte yandan Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı’nın, Hükümetten, petrolden istifade edilip bir an önce gelirlerin elde edilmesi için sürecin hızlanmasını istediklerini yazdı.

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde petrolün var olduğu bilgilerinin doğalgaz sıvılaştırma terminalinin daha fazla gecikmesine neden olmaması umutlarını dile getiren iki parti, Lakkotripis’i konuyla ilgili derhal bilgilendirmede bulunmaya çağırdı.

EDEK ise Hükümetin enerji politikasının yeniden düzenlenmesi ve doğal gaz ve petrol yataklarından daha hızlı istifade edilmesini ileri götürecek ve sözde “MEB”deki enerji rezervlerinin stratejik denetimini sağlayacak planlamalarında daha fazla siyasi iradeyle ilerlemesi gerektiği üzerinde durdu.

Noble Energy’nin 12’nci parselde petrolün var olabileceğine dair duyurusu dolayısıyla açıklamada bulunan EDEK, ortaya çıkan miktarla ve miktarların değerinin Güney Kıbrıs’ın enerji rezervlerinin stratejik önemini güçlendirdiğini savunarak, bu rezervlerin ciddi ve realist bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DENİZALTI DAĞI ERATOSTHENES’TA ARAŞTIRMA

Fileleftheros gazetesi Oşinografi Merkezi’nin, CY-ERATOSTHENES araştırma programı çerçevesinde Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inin güneyinde bulunan denizaltı dağı Eratosthenes’le ilgili bilimsel bilgileri incelenme ve analiz sonuçlarını sunduğunu yazdı.

Gazete ortaya konan sonuçlarla ilgili ayrıntı vermezken, çalışmanın, Oşinografi Merkezi ile Rum Tarım Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi’yle işbirliğinde gerçekleştiğini kaydetti.

Gazete, çalışmada, Eratosthenes dağı bölgesinde çeşitli bilimsel alanlarda yapılan çalışmaların bir araya getirildiğini belirtti.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.