1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL GAZDA ÇARPICI GELİŞMELER YAŞANACAK!
DOĞAL GAZDA ÇARPICI GELİŞMELER YAŞANACAK!

DOĞAL GAZDA ÇARPICI GELİŞMELER YAŞANACAK!

“Afrodit Satışa Hazır… Doğal Gaz Ve Petrol Kıbrıs’ın Geleceği”

A+A-

“AFRODİT SATIŞA HAZIR… DOĞAL GAZ VE PETROL KIBRIS’IN GELECEĞİ”

“AMATHUSA” YATAĞINDAKİ SONDAJIN ARDINDAN ÜÇ AY ARA VERİLECEK

ABD’de temaslarda bulunan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, doğal gaz konusunda önümüzdeki haftalarda çarpıcı gelişmeler yaşanacağı haberini verdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Afrodit’le İlgili Kartlar Açılıyor” başlıklı haberinde, ilk olarak, 11 numaralı parseldeki araştırmaların süresinin uzatılması için Fransız Total şirketi ile anlaşma yapılacağını; bunun akabinde Noble başkan yardımcısının Güney Kıbrıs’a gideceğini; İsrailli Delek şirketinin ise Tel Aviv borsası aracılığıyla Afrodit yatağıyla ilgili faaliyet planının detaylarını açıklayacağını haber verdi.

Gazeteye göre, Lakkotripis, ABD’de yaptığı açıklamada, araştırma faslından doğal gaz yataklarının işletilmesi faslına geçeceklerini açıkladı.

Gazete, “Afrodit Satışa Hazır” başlığıyla iç sayfalardan geniş yer verdiği haberinde ise, Rum, Mısır ve Ürdün piyasasından alıcılar arandığını duyurdu.

Lakkotripis’in ABD’de yaptığı açıklamalara dayanarak, Rum kesiminin, önümüzdeki dönem içerisinde Afrodit yatağından doğal gaz satışı yapılmasıyla ilgili oldukça önemli ve yeni bir aşamaya girmekte olduğunu yazan gazete, doğal gaz konusunda çarpıcı gelişmeler yaşanmasının beklendiğini ifade etti.

Gazeteye göre, New York’taki Harvard Club, Rum Ticaret Bakanlığı, Rum Ticaret Sanayi Odası (KEVE) ve Rum Yatırım Geliştirme Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen bir işadamları forumunda konuşan Lakkotripis, doğal gaz ve petrolü “Kıbrıs’ın” geleceği olarak nitelendirdi ve Rum hükümetinin planladığı “üç aşamalı politikayı” izah etti.

İlk ve kısa vadeli aşamanın, araştırmalar yapılması ve alt yapı gibi doğal gaz zincirinin tamamıyla ilgili şirketlerin cezp edilmesiyle alakalı olduğunu kaydeden gazete, doğal gazın işletilmesinden elde edilecek gelirin orta vadeli, Rum kesiminin 5–10 yıl içerisinde hidrokarbon sektöründe tecrübeli hale gelmesinin ise uzun vadeli olarak sınıflandırıldığını yazdı.

Lakkotripis’in, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB)” parsellerin çeşitli şirketlerin kullanımına sunulması, araştırmaların gidişatı ve 11’inci parseldeki araştırmaların süresinin uzatılması için önümüzdeki hafta Fransız Total şirketiyle imzalanacak anlaşmaya değindiğini yazan gazete, Lakkotripis’in Güney Kıbrıs ve Mısır’a yönelik doğal gaz satışı yapılması müzakerelerinin son aşamasında bulunduğunu açıkladığını da iletti.

Yatırım forumu çerçevesinde basına yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftalarda enerji konusunda birçok gelişmeler yaşanacağını dile getiren Lakkotripis, Total ile yapılacak anlaşmasının haricinde, Noble Energy Başkan yardımcısının Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini ifade etti.

İsrailli Delek şirketinin, ne olacağı konusunda önemli bilgiler verecek yıllık faaliyet raporunun yayınlanacağını da ifade eden Lakkotripis, Afrodit parselinin ticari açıdan ne kadar kârlı olduğu konusunda önümüzdeki günlerde bir deklarasyon yayımlanacağını ve bunun oldukça önemli olduğuna da dikkat çekti.

Araştırma faslından, doğal gaz yataklarından faydalanılması safhasına geçmekte olduklarını yineleyen Rum bakan, kendilerine Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planının sunulacağını da ifade etti.

Bütün bunların önümüzdeki iki hafta içerisinde meydana geleceğini söyleyen Lakkotripis, bunun akabinde dikkatlerini ticari anlaşmalara çevireceklerini belirtti.

Şu an Rum, Mısır ve Ürdün piyasalarını hedef aldıklarını belirten Rum bakan, en büyük soru işaretinin, bu yükümlülükleri üstlenebilecek kabiliyeti olan şirketler bulunması olduğunu dile getirdi.

Lakkotripis’in ABD’de, Delek başkan yardımcısı yanı sıra, Noble Energy şirketi yetkilileriyle temaslarda bulunduğunu da yazan gazete, Lakkotripis’in Washington temasları sırasında enerji ve politik konularının; New York temasları sırasında ekonomik ve ticari konuların; dün gittiği Boston’da da akademik konuların ele alındığını aktardı.

“AMATHUSA YATAĞININ ARDINDAN ÜÇ AYLIK ARA”

ENI şirketinin programının, “Amathusa” yatağındaki sondajın tamamlanmasının ardından üç aylık bir ara verilmesini öngördüğünü de dile getiren Lakkotripis, sondaj makinesinin Saipem 10000 isimli sondaj gemisinin bakımına gideceğini belirtti.

Bu bakımın önümüzdeki Ağustos ayında yapılmasının planlandığını ancak Onasagora yatağındaki sondajın olumsuz sonuç vermesi yüzünden bu sürecin hızlandırıldığını izah eden Lakkotripis, şirketin şu an bir sonraki sondajın ne olacağını bilmediğini söyledi.

Bunun üç aylık bir aradan ibaret olacağını ve bunu neyin izleyeceğinin ikinci sondajın sonuçlarına bağlı olacağını dile getiren Lakkotripis, ikinci sondajın başarılı olması durumunda teyit sondajı yapılacağını ve başarılı olunmaması durumunda ise şirketle müzakerede bulunacaklarını kaydetti.

Rum kesiminin doğal gaz konusunu terk etmesi ve Kıbrıs sorunun çözümüyle meşgul olması gibi bir meselesinin önüne getirilmediğini de dile getiren Lakkotripis, bu tür bir tartışma yaşanmasına fırsat vermediklerini söyledi.

İlerleyeceklerine dair her daim söyledikleri şeye netlik kazandırdıklarını ifade eden Rum bakan, yaşanan olayların, Mısır’da imzaladıkları memorandumların ve Cuma günü imzalayacaklarının bunu kanıtlar nitelikte olduğunu anlattı.

Lakkotripis, Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte ne alacaklarını peşinen bilmek istemesi konusunda ise “Benim kendilerine verdiğim yanıt Sayın Kasulidis’in verdiği yanıtla aynıdır. Bu federal hükümetin sorumluluğu altında olduğundan, çözümle birlikte tek başına belirlenecektir” dedi.

Politis gazetesi ise haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, daha yapılması gereken çok iş var söylemini öne çıkardı ve bunun gerçeğe daha yakın olduğuna vurgu yaptı.

GAZETE BAŞLIKLARI

Lakkotripis’in açıklamaları Alithia’da “Enerji Konularında Önemli Gelişmeler- MEB’deki Araştırmalarla İlgili Olarak Önümüzdeki Hafta Ziyaretler ve İmzalar”; Simerini’de “Yakın Zamanda Çok Şey Öğreneceğiz- Yorgos Lakkotripis Enerji Konularında Çarpıcı Gelişmelerin Olacağını Müjdeledi”; Politis’te “Afrodit Çalışma Gerektiriyor- Bu Haftadan İtibaren Gelişmeler, Şirketlerle Anlaşmalar Yavaş Yavaş” başlıklarıyla yer aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.