1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL YAŞAM KATLEDİLİYOR!
DOĞAL YAŞAM KATLEDİLİYOR!

DOĞAL YAŞAM KATLEDİLİYOR!

Çevreciler çalışmaya karşı!

A+A-

Ceren Özbil

Lefkoşa Kaymakamlığı sel baskınlarını önlemek amacıyla kritik olarak tespit ettiği dere yataklarında temizlik çalışması başlattı. Bu doğrultuda Taşkınköy’de bulunan Devpa Süpermarket yakınındaki dere yatağında ekskavatörlerle çalışma yapıldı. Dere yatağı içinde ekskavatörlerle çalışma yapılmasının dere yatağı içinde bulunan kurbağa, kaplumbağa ve balıklara zarar vereceğini söyleyen çevreci örgütler ayağa kalktı.

Değirmencioğlu: Canlılara zarar vermemeye özen gösteriyoruz
Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu yapılan çalışmalarda dere yatağı içerisinde bulunan canlılara zarar vermemeye özen gösterdiklerini ve ekiplerin bu canlıları tespit ettiğinde oradan alarak Galabalık Restoran tarafına bıraktığını açıkladı. Değirmencioğlu çalışmanın Lefkoşa Türk Belediyesi ile Gönyeli Belediyesi ve Karayolları Dairesi ile ortak yapılan bir çalışma olduğunu anlattı.

“En uygun dönem”
Sel baskınlarına karşı başlatılan mücadele kapsamında dere yataklarının temizlenmesi için en uygun zaman olduğunu anlatan Değirmencioğlu şu şekilde konuştu:
“Yağmur olmadığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle çalışmaları başlatmak için en uygun zamandı. Endişe edecek bir durum yok. Ben de olay yerine geldim ve inceliyorum. Su içindeki balıkları ve canlıları görüyorum. Sel baskınlarına karşı başlattığımız mücadele kapsamındaki çalışmalar devam edecek.


Sahir: Yanlış bir uygulama
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, dere yataklarının ekskavatörlerle temizlenmesinin yanlış bir uygulama olduğunu söyledi ve bu şekilde dere yatağı içerisinde bulunan balık, kurbağa ve kaplumbağaların zarar gördüğünü anlattı. Sahir şu şekilde konuştu:
“Yanlış bir uygulamadır. Biz her şeyi gördüğümüzü zannediyoruz. Görmediğimiz başka dengeler vardır. Biz o dengeler var diye yaşabiliyoruz. Ancak bunun farkında değiliz. Sadece insan olduğunu zannediyoruz. Her şeyi insan odaklı görüyoruz. Dere yatakları gibi suların birleştiği noktalarda bizim dışımızda yaşayan canlılar var.”

“Doğayı tahrip ediyoruz”
Dere yataklarını bu şekilde temizlerken doğayı tahrip ettiğimiz kaydeden Sahir, ayrıca bu yöntemle de temizlenilen bitkilerin daha gür çıkmasına ve doğanın dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirtti. Sahir, artık bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ve bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

“Sivrisinek sayısı artacak”
Sahir, derelerin bu şekilde ıslah edilip diğer canlılara zarar verilmesi ile sinekleri yok eden kaplumbağa ve kaplumbağa türü canlıların yok olacağını belirtti ve sivrisinek sayısının artacağına işaret etti. Dere yataklarının kendi dengesini kurduğunu ancak insanların bu dengeyi bozduğunu kaydeden Sahir, sivrisineklerin üreme dönemi olduğunu ve bu şekildeki uygulamalarla ciddi anlamda sivrisinek sayısının artacağını belirtti.

“Okaliptüs ağacı ekilebilir”
Dereboyu’ndan Metehan bölgesine giden yolun kenarına dikkat çeken Sahir şu şekilde konuştu: “Hiçbir zaman o bölgeye müdahale etmek gerekmedi. Çünkü orada okaliptüs ağaçları var ve su birikmesini önlüyor. Bu şekilde bir mücadele yöntemi izlenebilir. Biz yaptığımız inşaatlarla derenin vadisini daraltıyoruz. Bu sorun sadece bizde. Adanın güneyinde de dereler var. Ancak aynı sorun yaşanmıyor. Onlar dere yataklarının etrafını ağaçlandırıyor.”
Özerdem: Birçok şikayet ulaştı
Biyologlar Derneği Başkanı ve Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi Personeli Dilge Özerdem, Taşkınköy’de yapılan dere yatağı ıslah çalışması ile ilgili birçok kişiden kendilerine şikayet ulaştığını ancak bu çalışmayı yapanın belediye olmadığını açıkladı. Bu şekildeki dere yatağı ıslah çalışmasının doğanın dengesini bozan bir uygulama olduğunu kaydeden Özerdem, bu konuda gerekli araştırmaları yapacaklarını belirtti.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum