1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞALGAZ KONUSUNDA HAREKETLİLİK
DOĞALGAZ KONUSUNDA HAREKETLİLİK

DOĞALGAZ KONUSUNDA HAREKETLİLİK

Doğalgaz konusunda hareketlilik

A+A-

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) doğalgaz ve petrol arama ve çıkarma faaliyetlerini üstlenen ENI, Noble Energy, Total ve Delek şirketlerinin yetkililerinin geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs’a giderek, Rum Enerji Bakanı’yla temaslar gerçekleştirdikleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi; “Terminal ve Sondajlar Konusunda Yoğun Kulis Faaliyeti” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde doğalgaz arama faaliyetleri gerçekleştiren ENI, Noble Energy, Total ve Delek şirketlerinin yetkililerinin, geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’a giderek Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le temaslarda bulunduklarını yazdı.

Gazete, bu şirketlerin gündeminde doğalgaz arama çalışmalarının yanı sıra, Güney Kıbrıs’ta inşası söz konusu olan doğalgaz sıvılaştırma terminali konusunun da yer aldığını belirtirken, terminal konusunun, yine geçtiğimiz günlerde Güney’e giden Avrupa Kalkınma Bankası ve Deutsche Bank yetkililerinin temaslarında da gündeme geldiğini vurguladı.

Özellikle ENI şirketinin Güney Kıbrıs’taki temaslarına yer veren gazete, şirket ileri gelenlerinin Lakkotripis’le gerçekleştirdikleri görüşmede, hak sahibi oldukları 2, 3 ve 9 numaralı parsellerdeki sondaj programını netleştirdiklerini yazdı.

Habere göre, ENI şirketi, hak sahibi olduğu 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde en az dört önemli doğalgaz yatağı tespit etti.

Şirket, bu dört yataktan birinde sondaj çalışması başlatma kararı alırken, haberde, bu yatağın en büyük doğalgaz yatağı olmamasına karşın en kısa sürede verim alınabilecek yatak olmasından ötürü seçildiği vurgulandı.

Gazete, şirketin “SEIPEM 10000” isimli sondaj platformunun Ağustos ayı sonunda Mozambik’ten gelmesinin ve belirlenen bu yatakta sondaja başlamasının beklendiğini belirterek, 9’uncu parselde bulunan en büyük yatağın sondajının ise, bölgenin jeolojik yapısı ve daha ileri teknik inceleme gerektirmesinden ötürü bir sonraki aşamaya bırakıldığını yazdı.

Gazete, ENI şirketinin Rum hükümetiyle yürüttüğü görüşmeler sonrasında söz konusu parsellerdeki sondaj programının da değiştiğini, daha önce öngörülen “dört araştırma ve iki doğrulama sondajı” programı yerine “iki araştırma ve bir doğrulama sondajı” yapılmasında karar alındığını belirtti.

LAKKOTRİPİS AB ENERJİ TOPLANTISINA KATILDI

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Lakkotripis’in dün AB Enerji Konseyi’nin düzenlediği AB’nin enerji güvenliği konulu toplantısına katıldığını ve Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarının AB’nin enerji planlarında yer alması gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Lakkotripis, Rum hükümeti olarak ilk hedeflerinin doğalgaz sıvılaştırma terminali inşası olduğunu da vurguladı.

VASİLİKO KÖRFEZİNDE GÖMÜLÜ PATLAYICILAR ENDİŞE YARATIYOR

Gazete bir başka haberinde ise, Rum Sayıştaylığı’nın Rum Elektrik Dairesi’nin (AİK) 2013 yılını kapsayan durumuna ilişkin rapor hazırladığını, Sayıştay’ın raporunda, AİK’in Vasiliko körfezi açıklarında gömülü olan mühimmatlar konusunda endişe duyduğunu vurguladığını yazdı.

Söz konusu raporda, AİK’in, bu mühimmatların varlığını basından öğrendiği ve yeni bir “Mari” (Tatlısu) olayının yaşanmasından endişe ettiği için Rum Savunma Bakanlığı’ndan bilgi istediği ifade edildi.

Rapora göre, Rum Savunma Bakanlığı ise AİK’e, “bu mühimmatların enerji güvenliği için tehlike oluşturmamasına karşın bölgeden doğalgaz, akaryakıt gibi hatların geçirilmemesi” tavsiyesinde bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.