1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞALGAZ KONUSUNDA ZAMANLA MÜCADELE
DOĞALGAZ KONUSUNDA ZAMANLA MÜCADELE

DOĞALGAZ KONUSUNDA ZAMANLA MÜCADELE

Güney Kıbrıs’ın doğalgaz konusunda kısa süre içerisinde bazı önemli kararlar alması gerekeceği belirtildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın doğalgaz konusunda kısa süre içerisinde bazı önemli kararlar alması gerekeceği belirtildi.

Rum basınında çıkan haberlerde İsrail Hükümetinin, Tamar kuyusundan Güney Kıbrıs’a doğalgaz ihraç edilmesine izin verdiği ileri sürülürken, Noble Energy’nin de Rum Hükümetini spar tipi platformun kullanılması konusunda bir an önce karar almaya çağırdığı kaydedildi.

Politis gazetesi “Zamanlar Mücadele... Hükümet Noble’ın Spar’ı İçin Karar Vermeye Çağrılıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, İsrail Hükümeti’nin, elektrik üretimine yönelik ihtiyaçların karşılanması için Noble ve Delek şirketlerine, Güney Kıbrıs’a ihraç edilmek üzere Tamar’dan, muhtemelen sıkıştırılmasının ardından, doğalgaz tedarik etmelerine izin vermeye hazır olduğunu dile getirdiğini öne sürdü.

Bu gelişmenin, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Pazar ve Pazartesi günlerinde İsrail’e gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret sırasında ortaya çıktığını kaydeden gazete, buna paralel olarak Hükümetin, Noble’nin, Red Hawk platformunun kullanılmasıyla Afrodit yatağından doğalgaz üretiminin hızlandırılmasıyla ilgili sunduğu öneriyi de hızlı ritimlerle incelemekte olduğunu belirtti.

Zaman baskısının mevcut olduğunu, çünkü Noble’ın Aralık ayının sonuna kadar Rum Hükümetinden nihai bir yanıt istediğini yazan gazete, aksi taktirde söz konusu platformun 2014 Ocak ayı içerisinde ya Meksika Körfezi’nde batırılacağını ya da geri dönüşümünün yapılacağını kaydetti.

Gazete milyar Euro’larla ilgili bu kadar önemli bir kararın birkaç hafta içerisinde alınmasının çok zor olduğuna dikkat çekerek, İsrail’in olumlu tutumunun ardından, bir başka alternatif ara çözüm olarak, çıkarlara uygun fiyatlarda (bir milyon BTU başına 10 dolar civarında), sıkıştırılmış gazla ilgili görünür perspektiflerin var olduğu göz önünde bulundurulduğunda durumun daha da baskıcı olduğunu belirtti.

Elde ettiği bilgilere göre geçen hafta Rum Enerji Bakanlığı yetkilileri, Rum Elektrik İdaresi (AİK) ev Noble yetkililerinin gerçekleştirdiği toplantının ardından başka temasların daha yapıldığını aktaran gazete, bu temaslarından bazılarının üst düzeyde gerçekleştirildiğini ve odağında spar platformu ile bir milyon BTU başına 9,5-10 dolar civarında 2016 yılı içerisinde 12’inci parselden doğalgaz üretimine başlanması olanağının bulunduğunu yazdı.

“İSRAİLLİLER NE DEDİ”

Gazete “İsrailliler Ne Dedi” alt başlığıyla aktarmaya devam ettiği haberinde, bilgilere göre İsrail’in Enerji Bakanlığı’nın, Rum tarafına, elektrik üretimi için Güney Kıbrıs’a Tamar’dan gündüz üretilen doğalgazdan değil, gece üretilen doğalgazdan verebileceğinden söz ettiğini aktardı.

Gazete İsrail’den Vasiliko’ya gaz nakliyle ilgilenmiş olan şirketlerin (yani en bilineni Sea NG olmak üzere sıkıştırılmış gaz nakil şirketleri), bu ilgilerini resmileştirmeye ve bilhassa istedikleri gaz miktarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunmaya çağrılmasının beklendiğini yazdı.

Başka kaynakların verdiği bilgiye göre, Sen NG şirketinin, Tamar’dan (Noble’ın Delek’le birlikte burada hakların büyük bir çoğunluğuna sahiptir) gaz satın alma ve Güney Kıbrıs’a nakletme perspektifiyle ilgili hali hazırda son günlerde Noble Energy ile temasa geçtiğini yazan gazete, bu kaynakların, sıkıştırılması ve Vasiliko’ya götürülmesi için Sea NG’ye günlük sekiz saatlik gaz tedarik olanağının bulunduğunu söylediklerini aktardı.

Gazete, daha önceden de kaydettiği üzere CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) perspektifinin, Noble’ın spar platformu ve 2016 içerisinde Afrodit yatağının kullanılması önerisiyle ilişkili olarak ele alınacağını belirtti.

Haberde ayrıca ekonomik-siyasi sebeplerden ötürü Hükümetin, spar seçeneğini benimsediğinin görüldüğü de kaydedildi.

TERMİNAL

Öte yandan Lakkotripis’in İsrailli mevkidaşı Silvan Shalom’la yaptığı görüşmede, Vasiliko’daki doğalgaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili gelecekteki işbirliği perspektiflerinin de ele alındığını yazan gazete, öte yandan görüşmede İsrail’den Türkiye’ye borularla gaz nakli seçeneğiyle meşgul olunmadığını belirtti.

NOBLE ENERGY YETKİLİLERİNDEN ELLIOTT GAZETECİLERLE BULUŞTU

ÖNERİYİ DOĞRULADI

Öte yandan gazete Noble Energy’nin Doğu Akdeniz bölümü Başkan Yardımcısı Keith Elliott’un dün gazetecilerle bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Hükümete yaptıkları spar platformu önerisiyle ilgili bir soruya karşılık Elliott, öneriyi teyit ederek, yılsonuna kadar spar platformuyla ilgili bir karar alınırsa, 2016 yılının ikinci çeyreğinde Afrodit yatağından üretime başlanabileceğini ifade etti.

Elliott, boru şebekeleri ve ara çözüm spar için kullanılacak merkezi boru hattının daha sonra da, “daimi” ticari çözümde kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna olumlu yanıt verdi.

“EN UYGUN YÖNTEM” DOĞALGAZ SIVILAŞTIRMA TERMİNALİ

12’inci parseldeki doğalgazın değerlendirilmesi için pek çok seçeneğin bulunduğuna işaret ederek, Noble Energy’nin  bu seçenekleri incelediğini söyleyen Elliott, ancak her zaman, en uygun ticaret yönteminin, Vasiliko’da doğalgaz sıvılaştırma terminali olduğu değerlendirmesine ulaştıklarından bahsetti.

12’İNCİ PARSELDE BİR BAŞKA ARAŞTIRMA İHTİMALİ

12’inci parselde daha fazla önemli perspektifler gördüklerini söyleyen Elliott, şirketin, 2013 yazında tamamlanan üç boyutlu sismik araştırmaların neticelerini değerlendirdiğini belirterek, 2014 yılının sonlarına doğru 12’inci parseldeki 6 yeni yatağın birinde araştırma sondajı yapma beklentisini dile getirdi.

Elliot, ikinci bir teyit sondajının yapılıp yapılmayacağına dair bir soruya yanıt vermekten kaçındı.

TEYİT SONDAJI SONUÇLARINDAN MEMNUN

Haravgi gazetesine göre Elliott, teyit sondajının neticelerinden memnun kaldığını söyleyerek, yatağın üst düzey kalitede olduğuna dikkat çekti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.