1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DOĞALGAZA KARŞILIK BARIŞ”
“DOĞALGAZA KARŞILIK BARIŞ”

“DOĞALGAZA KARŞILIK BARIŞ”

Kıbrıs sorunu, hidrokarbon yatakları ve doğalgaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili bir haber yaptı.

A+A-

Alman gazetesi “Die Zeit” Kıbrıs sorununda “doğalgaza karşılık barış” formülüne işaret edildiğini belirterek, Kıbrıs sorunu, hidrokarbon yatakları ve doğalgaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili bir haber yaptı.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Sorununa İlişkin ‘Gaza Karşılık Barış’ Formülü... Uluslararası Faktör Tarafından Mantıklı Anlaşma-Paket İleri Götürülüyor... Terminalin İnşasına Karşı Eleştiriler” başlıklarıyla verdiği haberine, “Kıbrıs sorununda çalışmaları yakından takip edenlerin “gaza karşı barış” formülüne sıcak baktığını belirtti.

Gazete, Alman gazetesi “Die Zeit”in ayrıntılı bir şekilde aktardığı haberinde, enerji konusunu Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında yeni bir unsur olarak öne çıkaran BM yetkilisine atıfta bulunduğu kaydetti.

Habere göre yayımladığı yazıda bir şeylerin hemen değişmeyeceğini belirten Alman gazetesi, BM yetkilisinin, ortaya çıkan yeni müzakereler meydanı sayesinde bir dizi çözülmemiş sorunun bütünlüklü bir anlaşmada çözülebileceğinden söz ettiğini aktardı.

BM yetkilisinin (Güney) Kıbrıs hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesinde tek yanlı hareket ederse, Türkiye yeni gerilimlerin yaşanabileceğine dair korkusunu dile getirdiğini kaydeden Alman gazetesi, AB’nin çözümler bulunması için katkısının gerekeceğine vurgu yaptı.

Alman gazetesi haberinde, (hidrokarbon) yataklarının değerinin 30-100 milyar Euro olduğu değerlendirmelerinde bulunulduğunu aktararak, bunun, kamu borcunun kapanması ve ülkeye yeniden refahın gelmesi için büyük bir para olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan tüm bunların gerçek olup olmayacağının kimsenin bilemeyeceğini, çünkü Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in planlarının başarısızlığa uğrama tehlikesi altında bulunduğunu yazan Alman gazetesi, teknik sorunlar, maliyet ve “Kıbrıslı Rum Güney ve Kıbrıslı Türk Kuzey arasındaki düşmanlığa” işaret etti.

Rum Hükümeti hidrokarbon yataklarını, Kıbrıslı Türklerin müdahalesi olmadan, tek taraflı olarak çıkarsa da hiçbir durumda doğalgazı, 70 kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen Türkiye üzerinden nakletmeyi düşünmediğini belirten Alman gazetesi, Rum Hükümetinin doğalgaz sıvılaştırma terminali yapma niyetlerine ilişkin eleştirilerde bulunarak bunu mali açıdan “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Alithia gazetesi de söz konusu haberi “Die Zeit: ‘Santral Saçmalık’ ” başlığıyla yansıttı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.