1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DOĞDUĞUN YER DEĞİL DOYDUĞUN YER”
“DOĞDUĞUN YER DEĞİL DOYDUĞUN YER”

“DOĞDUĞUN YER DEĞİL DOYDUĞUN YER”

Güneyin en üretken nüfusun yüzde 28’inin, başta meslek sahibi olma amacıyla, ülkelerini terk etme niyetlerini dile getirdiği haber verildi.

A+A-

GÜNEY’DE EN ÜRETKEN NÜFUS GÖÇ ETMEYE NİYETLİ

Güneyin en üretken nüfusun yüzde 28’inin, başta meslek sahibi olma amacıyla, ülkelerini terk etme niyetlerini dile getirdiği haber verildi.

Politis gazetesi “Doğduğun Yer Değil Doyduğun Yer... Üç Kıbrıslı Gençten Biri Göç Etmenin Yolunu Arıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs toplumunun en üretken parçasının, başını alıp gitmeye karar verdiğinin görüldüğü yazdı.

Eğer bazı kişiler ikilemdeyse, Eurostat’ın Güney Kıbrıs’taki işsizlikle ilgili yeni verilerinin, onları, valizlerini hazırlamaya teşvik edeceğini belirten gazete, bu verilere göre 2013 Temmuz ayında, AB ülkeleri arasında, bir yıl içerisinde işsizlik oranında en büyük artışın (yüzde 12,2’den yüzde 17’e çıktı) Güney Kıbrıs’ta kaydedildiğini anımsattı.

Kıbrıs Rum İstatistik Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmanın, göç etme niyetinde olan gençlerin oranını ortaya çıkardığını yazan gazete, bu gençlerin en büyük oranının “Mağusa” bölgesinde yaşadığını belirtti.

Habere göre 18-28 yaşlarındaki 856 kişi arasında yapılan araştırmada, ülkenin en üretken nüfusu olan 18-28 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 28’i, esas amacı meslek sahibi olmak üzere, göç etme niyetlerini dile getirdi.

22-25 yaş aralığında bu oranın yüzde 34’e çıktığına dikkat çeken gazete, buna göre her üç gençten birinin Güney Kıbrıs’ı terk etmeyi düşündüğü değerlendirmesinde bulundu.

18-21 yaş aralığındakilerin daha küçük bir oranının, yüzde 23’ünün, göç etme niyetlerini dile getirdiğini yazan gazete, enstitünün, bu durumu, söz konusu yaş aralığındaki kişilerin eğitimlerine devam etmekte olmalarına bağladığını aktardı.

Gazete göç etme niyetini dile getirenlerin yüzde 62’sinin lisans ve yüksek lisans diplomalarına sahip olduğunu, ayrıca yüzde 79’unun ailevi bir sorumluluğunun bulunmadığını belirtti.

Göç edilecek ülkeler arasında tercihlerde ilk sırada yüzde 36 ile İngiltere’nin bulunduğunu kaydeden gazete, bunu yüzde 15 ile Dubai, yüzde 14 ile İsveç, yüzde 10 ile Avustralya, yüzde 9 ile Hollanda ve yüzde 16 ile “diğer ülkelerin” takip ettiğini aktardı.

Bölgelere göre göç etmek isteyen gençlerin oranları ise şu şekildedir: “Mağusa yüzde 33, Baf yüzde 31, Larnaka yüzde 29, Limasol yüzde 28 ve Lefkoşa (Rum kesimi) yüzde 27.”

“NETİCELER CESARET KIRICI”

Habere göre Enstitü Başkanı Hrisanthos Savvidis, araştırmanın neticelerini “cesaret kırıcı” olarak nitelendirerek, gençlerin iş sahibi olması için esaslı bir önlem alınmazsa, üretken nüfusun önemli bir bölümünün kaybolacağı uyarısında bulundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.