1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞU AKDENİZ’DE ARAMA KURTARMA YETKİ SAVAŞLARI...
DOĞU AKDENİZ’DE ARAMA KURTARMA YETKİ SAVAŞLARI...

DOĞU AKDENİZ’DE ARAMA KURTARMA YETKİ SAVAŞLARI...

Rum Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin İtalya’daki Görev Kontrol Merkezi’nin görev ve sorumluluklarını devralmak isteğini COSPAS’ta dile getirmesi üzerine, “Kakoratzia”daki Kurulu Arama-Kurtarma maksatlı yer uydu istasyonunu devreye sokmak için gaza bastı.

A+A-

GÜNEY KIBRIS GALILEO SİSTEMİ KAPSAMINDAKİ YER UYDU İSTASYONUNU DEVREYE SOKMAK İÇİN ACELE EDİYOR

GÜNEY KIBRIS, YER UYDU İSTASYONUNU DEVREYE SOKAN TÜRKİYE’NİN, İTALYA’DAKİ MERKEZİN YETKİ VE SORUMLULUKLARINI ALMASI HALİNDE “ELİ BÖĞRÜNDE KALACAĞINDAN” KORKUYOR

Rum Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin İtalya’daki Görev Kontrol Merkezi’nin görev ve sorumluluklarını devralmak isteğini COSPAS’ta dile getirmesi üzerine,  “Kakoratzia”daki Kurulu Arama-Kurtarma maksatlı yer uydu istasyonunu devreye sokmak için gaza bastı.

Fileleftheros “Türklere Yetişmek İçin Koşuyorlar... Kakoratzia’daki Arama Kurtarma Yer Uydu İstasyonu İçin Ek Ödenek... Ankara İtalya Üzerinden Sahte Devleti Lefkoşa FIR Hattı’nda Yükseltmeye Çalışıyor” başlık ve spotlarıyla yansıttığı haberinde şunları aktardı:

“Bakanlar Kurulu arama kurtarma maksatları için Kakoratzia’daki yer uydu istasyonunun işleyişi konusunda artan harcamaları karşılamak için ek ödenek kararı aldı. Bunun paralelinde, Türkiye’nin, Lefkoşa FIR hattındaki yayılmacılık emellerini güçlendirmek için bu konuda harcadığı çabalar hakkında bilgi aldı.

GÜNEY KIBRIS GALILEO SİSTEMİ KAPSAMINDAKİ YER UYDU İSTASYONU DEVREYE SOKMAK İÇİN ACELE EDİYOR

Kıbrıs 2011’de, diğer şeyler yanında Doğu Akdeniz’de arama kurtarma alanında enformasyon sağlamak maksadıyla Avrupa hükümranlığında kurulup faaliyet gösterecek üç yer uydu istasyonundan (MEOLUT) biri için seçilmeyi başardı. Yer uydu istasyonu Cyta’nın (Rum Telekomünikasyon İdaresi) ‘III. Makarios’ uydu istasyonunun yanına tesis edildi. İnşaat şirketleri 2012 yazında başladığı çalışmalarını geçen haziran ayında tamamladı. Gerekli teçhizatın tesisinin çok yakında tamamlanması bekleniyor.

Sistemin denenmesine 2013 sonlarında başlanacak ve 2014’te tamamlanacak. Yer uydu istasyonu GALILEO sistemi uyduları aracılığıyla arama kurtarma sinyallerini alacak ve bunları;  Lefkoşa FIR hattı içerisindeki arama kurtarma görevlerini vermek üzere, Görev Kontrol Merkezi haline gelecek olan Larnaka’daki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne aktaracak.

GALILEO sistemi, AB tarafından geliştirilen dünya çapında kullanılacak sivil navigasyon (seyir), zamanlama ve saptama sisteminin 2013-2014’te devreye sokulması bekleniyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tasos Mitsopulos Bakanlar Kurulu’na gönderdiği 23 Ağustos 2013 tarihli notta Türk planlamalarına atıfta bulunarak, tedbir alınması maksadıyla tehlike çanlarını çaldı. Diğer şeyler yanında şunlara vurgu yaptı:

GÜNEY KIBRIS “ELİ BÖĞRÜNDE KALACAĞINDAN” KORKUYOR

‘Bugün Kıbrıs’ta Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi faaliyet gösteriyor ve faaliyetlerini, tehlike sinyallerini ve konum saptama verilerini İtalya-Bari’deki Görev Kontrol Merkezi’nden alarak gerçekleştiriyor. Türkiye AB programları dışında tamamladığı ve tam kapasiteyle devreye soktuğu bir uydu yer istasyonu ile uluslararası COSPAS (arama ve kurtarma birimlerine uyarı verileri sağlayan örgüt) örgütünde İtalya’daki Görev Kontrol Merkezi devre dışı kaldığında bu merkezin yetki ve sorumluluklarını devralma isteğini dile getirdi.

Böyle bir durumda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gözle görünür bir eli böğründe (ortada) kalması tehlikesi vardır çünkü Türk Görev Kontrol Merkezi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Arama ve Kurtarma Sorumluluk bölgesiyle ilgili herhangi bir tehlike alarmını araştırmak üzere gerek sahte devletten, gerek kendi ekiplerini gönderecek ve bu şekilde Lefkoşa FIR hattıyla ilgili yayılmacılık emellerini güçlendirecek.’

Gerek uluslararası arama ve kurtarma kurallarına uyulması konularından sorumlu Tasos Mitsopulos, gerek arama kurtarma koordinasyon merkezlerinin işleyişinden sorumlu Savunma Bakanı Fotis Fotiu Bakanlar Kurulu önünde, Kıbrıs’ta MEOLUT yer uydu istasyonunun her şekilde tesis edilmesi ve devreye sokulması gerektiğine vurgu yaptı. Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü yükseltecek ve egemenlik haklarını güvence altına alacak bu projenin, en üst öncelik olduğunun altını çizdiler.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.