1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞU AKDENİZ’DE KURULAN SAVAŞ SAHNESİNİN İLK ETKİLERİ...
DOĞU AKDENİZ’DE KURULAN SAVAŞ SAHNESİNİN İLK ETKİLERİ...

DOĞU AKDENİZ’DE KURULAN SAVAŞ SAHNESİNİN İLK ETKİLERİ...

Doğu Akdeniz’de kurulmakta olan savaş sahnesinin, ilk etkilerini göstermeye başladığı; Rusya’nın uluslararası suları hava-deniz tatbikatı için kapattığı; ABD’nin de Suriye’yi vurma kararı alması halinde Lefkoşa FIR Hattının bazı bölgelerini kapatmasının b

A+A-

RUSYA ULUSLARARASI SULARI KAPATTI, ABD’NİN PERŞEMBE GÜNÜ HAVA SAHASINI KAPATMASI BEKLENİYOR

ABD SURİYE’YE MÜDAHALE KARARI ALIR VE HAVA SAHASINI KAPATIRSA KKTC’DEKİ UÇUŞLAR DA ETKİLENEBİLİR

KONU RUM SAVUNMA BAKANLIĞI’NDA MASAYA YATIRILDI

Doğu Akdeniz’de kurulmakta olan savaş sahnesinin, ilk etkilerini göstermeye başladığı; Rusya’nın uluslararası suları hava-deniz tatbikatı için kapattığı; ABD’nin de Suriye’yi vurma kararı alması halinde Lefkoşa FIR Hattının bazı bölgelerini kapatmasının beklendiği haber verildi.

ABD’nin hava sahasını kapatması halinde özellikle KKTC’deki uçuşların olumsuz etkileneceği; etkilenmeyecek tek havaalanının Baf’taki olduğu ve gerekmesi halinde Baf Havaalanı’nın Larnaka uçuşlarına hizmet verebileceği bildirildi.

Politis “ABD-Rusya Denizi ve Gökyüzünü Kapatıyor... Suların ve Hava Sahasının Bağlanmasının Kıbrıs’a Etkileri... Uçuşlar Etkilenebilir” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rusya’nın NOTAM yayımlayarak hava-deniz tatbikatı icra etmek maksadıyla uluslararası suları bağladığını; bu durumun halen gemi seyirlerinde sorun yarattığını; Suriye’yi vurmaya karar vermesi halinde ABD’nin de Lefkoşa FIR Hattı bölgelerini bağlamasının beklendiğini, bu olursa Güney Kıbrıs’a uçuşların etkileneceğini yazdı.

Hal böyleyken Rum yönetiminin, bütün çevrelerden Ada’nın savaş planlarının dışında olduğu yolunda teyit aldığını iddia ettiğine dikkat çeken gazete “İlk Bağlama (Rusya Tarafından) Kıbrıs Kara Suları Yakınındaki Uluslararası Sularla İlgilidir. Beklenmekte Olan Hava Sahasının (Bu Sefer ABD Tarafından) Bağlanması, Kıbrıs FIR’ına Da Dokunuyor ve Uçuşlar Etkilenebilir” başlığıyla iç sayfasından aktardığı haberinde, özetle şu detayları verdi:

“Rus Deniz Kuvvetleri Doğu Akdeniz’deki, Kıbrıs’a yakın uluslararası suları askeri tatbikat icra etmek için dün sabahtan itibaren Cumartesi gününe kadar kapattı. Denizde güvenlikten sorumlu Avrupa örgütünden gelen ilgili NOTAM, Kıbrıs kara suları değil uluslararası sularla ilgilidir. Ancak Doğu Akdeniz’de deniz bölgesinin bağlanmasının ticari denizciliği de bir şekilde etkilemesi bekleniyor.

ABD SURİYE’YE MÜDAHALE KARARI ALIR VE HAVA SAHASINI KAPATIRSA KKTC’DEKİ UÇUŞLAR DA ETKİLENEBİLİR

Perşembe günü de ABD’nin, Suriye hedeflerini vurma kararı alması halinde, benzer şekilde hava sahasını bağlaması bekleniyor. İyi bilgili kaynaklara göre, hava sahasının bağlanması Kıbrıs’ın, kara sularından daha geniş bir alanı kapsayan FIR hattını da etkileyecek. Böyle bir durumda özellikle işgal bölgeleri tarafında yapılan uçuşlar da etkilenebilir.  Kesin olan, Baf Havaalanı’nın etkilenmeyeceğidir ve gerek duyulması halinde Larnaka Havaalanı’na yapılması gereken uçuşlara hizmet verebilir.

Diplomatik kaynaklar gazetemize, hava sahasının bağlanmasının, daha önce de belirttiğimiz gibi, Perşembe gününden önce söz konusu olmadığını ve bağlamanın belirli süreliğine olacağını söylediler. Yani 24 saatin tamamı değil, her gün belirli saatler için geçerli olacak.

KONU RUM SAVUNMA BAKANLIĞI’NDA MASAYA YATIRILDI

Savunma Bakanlığı’nda dün gerçekleştirilen toplantıda bu konu masaya yatırılırken, Savunma ve Dışişleri Bakanları arasında istişarede de bulunuldu. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, konuyla ilgili bir soruya karşılık, Doğu Akdeniz’deki deniz bölgesinin, Suriye’ye yönelik muhtemel operasyonda yer almayacak bir dost ülkenin verdiği NOTAM’la kapatıldığını söyledi ancak Rusya’nın adını zikretmedi.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.