1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANAN “SAVAŞ ÇIĞLIKLARININ”
DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANAN “SAVAŞ ÇIĞLIKLARININ”

DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANAN “SAVAŞ ÇIĞLIKLARININ”

CTP-BG: “DOWNER'İN BÖYLESİ BİR DÖNEMDE, ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE GELMİŞ OLMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ”

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in bölgede “savaş çığlıklarının ayyuka çıktığı” ve Kıbrıs'a kalıcı barışın gelmesi yönünde beklentinin arttığı bir dönemde, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelmiş olmasının önemli olduğunu belirtti.

CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy yaptığı yazılı açıklamada, Eylül sonu New York'ta gerçekleşecek BM Genel Kurulu sonrası başlaması beklenen Kıbrıs müzakerelerinde yapıcı bir ilerleme sağlanmasının Kıbrıs Türk halkının “en büyük” beklentisi olduğunu söyledi.

“İyice bilinmelidir ki, zaman her iki halkın da aleyhine çalışmaktadır” diyen Akansoy, Kıbrıs'ın güneyinde bulunan ve Kıbrıslı Türklerin görüşleri ile hakları gözetilmeden, Kıbrıslı Rumlar tarafından araştırılması yönünde girişim başlatılan hidrokarbon yataklarının, sahip olduğu ekonomik avantajlar ve müzakere sürecini tetikleme etkisi yanında, taşıdığı potansiyel risklerin görmezden gelinmemesi gerektiğini kaydetti.

Akansoy, hidrokarbon yatakları üzerinden bir paylaşım savaşına girmeye hazır güçlerin yarattığı gerilimin ortadan kalkmasının da, çözüme olan ihtiyacı daha da önemli kıldığını söyledi.

Bu çerçevede Downer'in “bugüne dek olduğu gibi değil, daha da etkin rol alması ve BM iyi niyet misyonunu sonuna kadar kullanması” gerektiğini belirten Akansoy, Ekim ayında başlaması beklenen görüşmelerin 23 Mayıs - 1 Temmuz ortak açıklamalarına bağlı kalarak ve mevcut yakınlaşmalara saygılı şekilde ilerlemesi ve cesaretli adımlar atması gerektiğini hatırlattı.

Akansoy, “Özellikle 28 Temmuz'da ülkemizde yeniden şekillenen siyasi iradenin çözüme dönük vizyonunun göz ardı edilemeyeceği açıktır” dedi.

Bu arada, son günlerde Doğu Akdeniz'de yaşanan “savaş çığlıklarının” yarattığı gerilim ve endişenin de ortada olduğuna işaret eden Akansoy, Suriye'deki iç savaşın, kullanıldığı iddia edilen kimyasalların veya bunu önleme maksatlı olduğu iddia edilen uluslararası müdahalenin bedelinin tüm insanlık için büyük olacağını belirtti.

“Tümünü kınar, uluslararası hukuk yapıcı olan BM'nin bölgesel sorunlarda daha etkin olması gerektiğinin altını çizerim” diyen Akansoy, Downer'in Kıbrıslı Türk ve Rumların, istikrar, güvenlik ve ortak gelecek isteklerini ileriye taşıma konusunda atacağı adımları izleyeceklerini ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.