1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DOĞUM KONTROL HAPININ GİZLİ GÜÇLERİ
DOĞUM KONTROL HAPININ GİZLİ GÜÇLERİ

DOĞUM KONTROL HAPININ GİZLİ GÜÇLERİ

Doğum kontrol hapı günümüzde en popüler korunma yöntemi, ancak şaşırtıcı olmakla birlikte bazı iyi ve kötü yönleri var.

A+A-

Tam doğum kontrolü hakkında her şeyi bildiğimizi sandığımız an yeni çalışmalar ortaya çıkıyor ve kafamız karışıyor. Hatta hâlâ kullanmakta olduğumuz yöntemle ilgili son bilgilere ulaşmak bile zor olabiliyor.Örneğin doğum kontrol hapını ele alalım. Jacksonville, Florida Üniversitesi Tıp Fakültesin’den Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Andrew M. Kaunitz, “Doğum kontrol hapı, bugün üzerinde en çok çalışmanın yapıldığı ve doktorların hastalarına en sık yazdığı ilaç” diyor. Bu durum, neden sürekli onun hakkında yeni bir haber görüp bilgi bombardımanına maruz kaldığımızı açıklıyor. Birbiriyle çelişen birçok açıklamanın başını döndürdüğünü biliyoruz, bu nedenle biz tarafsız olarak bu popüler gebelik önleyiciyi faydalı ve zararlı yönleriyle yeniden ele aldık.

HAPLAR VE KANSER

Karar: Faydalı
Konuyla ilgili birçok kafa karıştırıcı başlıkla karşılaştık; işte sonuçlar: Öncelikle her ne duymuş olursan ol, doğum kontrol hapının göğüs kanseriyle hiçbir ilgisi yok. İkincisi, yumurtalık ve rahim kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor. Bu kanser türleri, en az 10 yıldır hap kullanmakta olan kadınlarda yüzde 80 oranında daha az görülüyor. Üçüncüsü, rahim ağzı kanseri riskini biraz arttırabiliyor. Ancak bu risk, hap almayı bıraktıktan bir süre sonra kayboluyor. Şöyle bir baktığında iyi haberler kötüden fazla gibi.

HAPLAR VE İLİŞKİ

Karar: Zararlı
Bazı kadınlarda doğum kontrol hapı seks isteğini azaltabilir. Sentetik östrojen, seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) olarak adlandırılan ve testosteron hormonuna yapışarak bedendeki kullanımını azaltan proteinin seviyesini yükseltir. San Diego’daki Alvarago Hastanesi’nin Cinsel Sağlık Bölümü Yöneticisi Dr. Irwin Goldstein’e göre, bu durum daha az arzu duymaya, daha az orgazm olmaya veya seks sırasında acı hissetmeye neden olabilir. Öyle ki, bazı firmalar hapların kutusuna yan etki olarak bu bilgiyi yazmaya başladı. Hapı bıraktıktan sonra bile SHBG seviyesi birkaç ay boyunca yüksek kalabiliyor.

HAPLAR VE KİLOLAR

Karar: Değişken
Emin ol, doğum kontrol hapı seni şişmanlatmaz. Hatta kilo üzerinde hiçbir etkisi yoktur diyebiliriz. Centers for Disease Control tarafından yapılan 70 çalışmanın sonucu bunu gösteriyor. Çalışmanın yazarı Dr. David Grimes, “Kadınlar da erkekler de yaşlandıkça her yıl yarım kilo almaya eğilimlidir. Ancak hapı suçlamak daha kolay geliyor” diyor. Yine de haplar kesinlikle iyidir demiyoruz. 2009 yılında Texas A&M Üniversitesi’nde yapılmış olan bir çalışmada, 73 kadın kilo verme programına alınıp hap kullanan ve kullanmayanlar karşılaştırılmış. Sonuçta hap kullananların yüzde 60’ının daha az oranda kas geliştirdiği ve kas yapımına yardımcı hormonları daha az üretebildiği görülmüş. Ayrıca bu kişilerde kas dokusunu parçalayan hormonlara daha fazla rastlanmış. Halk Sağlığı Uzmanı Steven E. Riechman, “Normalde de kilolu biriysen haplar kilo vermeni zorlaştırabilir çünkü ne kadar kasa sahipsen vücudun o kadar kalori yakar” diyor.

HAPLAR VE KALP SAĞLIĞI

Karar: Faydalı
Kanda pıhtılaşma riskinin, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda biraz daha fazla olduğu doğru. Bunlar bulunduğu yerden kopup dolaşım sistemine girdiğinde zararlı olabiliyor. Ancak günümüzdeki hapların olumsuz sonuçlarına, eski formüllere göre daha az rastlanıyor. Eski hapların östrojen dozu beş kat daha fazlaydı. Kaunitz, “Şimdiki hapların kanda normalde oluşandan üç kat fazla pıhtılaşma yapma riski var. Ancak bu risk hamilelikte beş, 10 kat daha yüksek” diyor. Kalp ve damar sağlığın için risk faktörü olan yüksek tansiyon ya da diyabet gibi hastalıkların olmadığı ve sigara içmediğin sürece, haplar kalp krizi ya da felç riskini arttırmaz; dolayısıyla menopoza kadar güvenle kullanabilirsin.

HAPLAR VE RUH SAĞLIĞI

Karar: Değişken
Doğum kontrol hapı, regl döngüsü boyunca hormon seviyesini sabitleyerek ruh hali değişimlerini azaltabiliyor. Ancak bu etki bazı kişilerde farklı olabilir. Avustralya’daki Alfred Psychiatry Research Center’da yapılan bir araştırmada, hap kullananların kullanmayanlara oranla iki kat fazla depresyon belirtisi gösterdiği saptanmış. Başka bir çalışmada ise hapı bırakan kadınların yüzde 87’si duygusal yan etkilerden bahsetmiş. Oxford Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın yazarlarından Dr. Cynthia Graham, “Hap kullananların üçte biri, ilk üç ay içinde bırakıyor. Bunun en yaygın sebeplerinden biri ruh hali değişikliği” diyor. Ama hemen vazgeçmeyip başka bir marka deneyebilirsin. Alfred Center’ın yöneticisi Doktor Jayashri Kulkarni, başka bir hapa geçmenin ruh halinin düzelmesine genelde yardımcı olduğunu belirtiyor.

DOKTORUNUN EN SEVDİĞİ DOĞUM KONTROLÜ

Birçok doktor aynı fikirde: RİA (Rahim İçi Araç), yani spiraller, bugünkü hayat tarzımıza mükemmel uyum sağlayabiliyor.

Mükemmel hap markası ya da en ince prezervatifi bulmaya çalışırken, seçeneklerden birini gözden kaçırıyor olabilirsin. Amerikalı kadınların sadece yüzde ikisi RİA kullanıyor olmasına rağmen, bunların yüzde 99’u memnun olduğunu belirtmiş. Yapılan bir Gallup anketinin sonucuna göre kadın jinekologlar kendisi için de RİA kullanımını en iyi seçenek olarak görüyor.

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.