1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. DOĞUM KONTROLÜ İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANANLAR DİKKAT!
DOĞUM KONTROLÜ İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANANLAR DİKKAT!

DOĞUM KONTROLÜ İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANANLAR DİKKAT!

DOĞUM KONTROLÜ İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANANLAR DİKKAT!

A+A-

Siz hangi doğum kontrol yöntemini kullanıyorsunuz?

Yapılan araştırmalarda doğum kontrol hapı, en popüler korunma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. ABD'deki Hastalık Kontrolü Ulusal Merkezi Sağlık İstatistikleri'ne göre kadınların yüzde 16'sı doğum kontrol hapı kullanırken, doğum kontrolünde ikinci sırada yüzde 15.5 ile "tüp bağlatma" yöntemi olarak bilinen kısırlaştırma metodu geliyor.

Buna göre 35 ile 44 yaş arası her üç kadından biri, istenmeyen hamileliklere karşı tüplerini bağlatıyor.

Tabii bu kararı vermek için artık hiç çocuk sahibi olmak istememek gerekiyor. Kişi eğer doğurganlığını tamamlamışsa, yeteri kadar çocuk sahibi olmuşsa ve artık çocuk sahibi olmak istemiyorsa uygulanıyor.

İşte tüp bağlatma yöntemine dair bilinmesi gerekenler...

 

1. Ayakta tedavi prosedürü uygulanır

Tüp ligasyon, iki şekilde yapılır: Birincisi, laparoskopik cerrahi yöntemidir. Hekim, karından küçük bir kesik ile girer ve tüm fallop tüp uçlarını bağlar. İkincisi, Essure adıyla bilinen, ameliyat dışı yöntemdir. Rahim ağzından girilerek her tüpün ucu tıkanır. Tüplerin içine coil adındaki tıkayıcı bir malzeme enjekte edilir ve uygulandıktan sonraki üç aylık dönemde tüpler tamamen tıkanır. Her iki yöntemde de tüpler sperm ve yumurta geçişine izin vermez.

 

2. Neredeyse yüzde yüz etkilidir

Yapılan araştırmalara göre, Essure yöntemiyle kısırlaştırılan her 1000 kadından sadece 3'ü hamile kalabiliyor. Laparoskopik yöntemle kısırlaştırılan her 1000 kadından ise sadece 5'i hamile kalabiliyor. Doğum kontrol hapıyla kıyaslamak gerekirse, doğum kontrol hapı kullanan her 100 kadından 9'u istemediği halde hamile kalabiliyor.

3. Kendi doktorunuz yapabilir

Tüm jinekologlar tüp bağlama yöntemini bilir, dolayısıyla bu iş için cerrah aramanıza gerek kalmaz, kendi doktorunuz yöntemi uygulayabilir.

4. Kalıcıdır

Tüp bağlatma için en doğru aday, bundan sonra hiçbir zaman çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan kadındır. Fikrinizi değiştirirseniz tüplerinizin tıkanıklığı açılabilir ya da bağları çözülebilir ama bu, hamile kalabileceğiniz anlamına gelmez ve aynı zamanda anormal hamilelik riskini yükseltir. Döllenmiş yumurta rahme gitmek yerine fallop tüplerinin birinde kalır ve bu da sizin için ciddi sağlık komplikasyonları doğurur.

5. Yan etkileri nadir de olsa görülebilir

Tüp bağlatmanın olası riskleri kanama, enfeksiyon ve lokal veya genel anesteziye karşı kötü reaksiyon gösterme şeklinde sıralanabilir. Uzun dönemde adet düzensizliğinde, ara kanamalarda, uzun ya da fazla kanamalarda ya da adet sancılarında tüpleri bağlanmamış kadınlara göre artış yapmaz.

 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.