1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞUŞ DERYA OKUDUĞU METİN İLE ALAKALI AÇIKLAMADA BULUNDU
DOĞUŞ DERYA OKUDUĞU METİN İLE ALAKALI AÇIKLAMADA BULUNDU

DOĞUŞ DERYA OKUDUĞU METİN İLE ALAKALI AÇIKLAMADA BULUNDU

DOĞUŞ DERYA OKUDUĞU METİN İLE ALAKALI AÇIKLAMADA BULUNDU

A+A-

DERYA: “VAROLAN YEMİNİ REDDETMİYORUM ANCAK YETERİNCE KAPSAYICI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP- BG) Milletvekili Doğuş Derya, Meclis’in bugünkü yemin töreninde okuduğu metinin var olan yemini reddettiği anlamına gelmediğini, ancak mevcut yeminin kapsamını dar bulduğunu söyledi.

Yemin töreninde milletvekilliği andı yerine kendi hazırladığı bir metni okuması üzerine yaşanan olaylar konusunda TAK muhabirine açıklama yapan Derya, söz konusu metni okumasının yemini protesto ettiği anlamına gelmediğini kaydetti.

Ülkede farklı sosyal kesimler yaşadığına işaret eden Derya, “Bu sosyal kesimlerin de görünür hale gelmesi için; ırkı, dili, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa uğramaması için çaba göstereceğime yemine ettim” dedi.

Mevcut yeminin erkek egemen bir dille yazıldığını iddia eden Derya, “1983’ten kalan, bazı konularda dışlayıcı olabilen çoğulcu bir dilden yazılmamış bir yemin. Ayrıca erkek egemen bir dille yazılmış. Ben yemini kendi vicdanı ve etik konumlanışım üzerinden önce vicdanımın sesini paylaşmak istedim sonra normal yemini ettim” diye konuştu.

Metni okurken tepki almayı göze aldığını kaydeden Derya, metni mevcut durumu görünür kılmak için okuduğunu anlattı.

Doğuş Derya’nın imza töreni sırasında şu metini okudu:

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak içi uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”

Doğuş Derya’nın daha sonra okuduğu Milletvekilliği Andı ise şöyle:

"Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim."

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.