1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "DOKTOR VE İLAÇ PARASI BİZİ YEDİ BİTİRDİ!"
"DOKTOR VE İLAÇ PARASI BİZİ YEDİ BİTİRDİ!"

"DOKTOR VE İLAÇ PARASI BİZİ YEDİ BİTİRDİ!"

"Vatandaş kan ağlıyor"

A+A-

Yeni Bakış'tan Melin Dobran'ın haberine göre; İlaç ve muayene ücretinin arttığını ifade eden vatandaşlar, sağlık için birçok gereksinimlerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Ülkede her şeyin pahalılandığı gibi ilaç ve muayene ücretleri de arttı. Birçok vatandaş, bu yüzden gerekli ilaç ve tedaviyi almak için başka giderlerinden kestiğini söyledi. Özel hastanedeki doktora bakınmanın ayrı bir külfet olduğunu ifade eden vatandaşlar, ilaç fiyatlarının da %50 civarında arttığını kaydetti. Lefkoşa’ya muayene olmak için çeşitli bölgelerden gelen vatandaşlar ise “İlaç, doktor ve yol parası bizi yedi bitirdi” dedi. Ekonomik krizi ciddi şekilde hissettiğini dile getiren vatandaşlar, önceliği ilaçlara verdiğini söyledi. Bazı vatandaş ise aynı ilacın eczanelerde farklı farklı fiyata satıldığını belirtti.

Vatandaş ne dedi?

Fatma İnal: Öncelik yemek ve ilaçlardır

“Ben tansiyon, astım ve tiroid hastasıyım. Kullandığım ilaçlara 500 liradan fazla ödüyorum. Yaklaşık 4-5 çeşit ilaç kullanıyorum. Yurt dışına gitme imkânım olduğu zaman ilaçlarımı oradan alıyorum. Eşimle emekliyiz. Halimize şükrediyoruz. Maaşımızı idareli kullanmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz yemek ve ilaçlardır. Gençler gibi giyime değil de daha çok ilaçlara para harcıyoruz.”

Cevriye Naim: Doktor ve yol parası bizi yedi bitirdi

“Ben sosyal yardımdan 1.200 lira maaş alıyorum. Şeker hastasıyım ve yaklaşık 500 lira ilaçlarıma veriyorum. Bostancı’da oturduğum için haftada 60 lira yol parası verip, Lefkoşa hastanesine gidiyorum. Özel diş doktoruna gitmek zorunda kaldım ve 400 lira da ona vereceğim. Aldığımız maaş ile geçinemiyoruz. Doktor ve yol parası bizi yedi bitirdi. Birinin bu fiyat artışlarına dur demesi gerekiyor.”

Betül Işıklar: İlaç masrafı %50 oranında arttı

“Benim eşim tansiyon ve kolesterol ilacı kullanıyor. Bir de kan sulandırıcı ilaç alıyor. İlaçların masrafı %50 oranında arttı. Emekli maaşımızla geçiniyoruz ama yine de sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle çocuklu aileler çok sıkıntı yaşıyor. Geçinemiyor. Elektriğe de sürekli olarak zam geliyor. Ekmek ve süt alamayan insanlar da var. Geçen gün durumu iyi olmayan bir çocuğa yardım ettim. İmkânım olsa hepsine yardım etmek istiyorum. Bu ekonomik krizde çocuklu ailelerin geçinmesi çok zor.”

Gürsel Çağlar: Vatandaş kan ağlıyor

“Ben yaklaşık 6 ay önce kalp krizi geçirdim. Rahatsızlandığımda Lefkoşa devlet hastanesine geldim ve doktor yok diye Yakın Doğu Hastanesi’ne sevk edildim. Oraya tam 11 bin TL masraf ödedim. Şu an ilaçların tanesine 300 lira veriyorum. Doktor bırak diyene kadar bu ilaçları kullanmak zorundayım. Ben Türkiye’den emekliyim. Şimdiki ekonomik duruma bakıldığında geçinmek mümkün değil. Hükümet edenlerin dördü birden yalancıdır. Elimizdeki maaşla markete bile gidemiyoruz. Vatandaş resmen kan ağlıyor.”

Taner Özveri: Özel doktora bakınmak ayrı bir külfettir

“Tansiyon ve kalp ilacı olmak üzere 4 tane ilaç kullanıyorum. Doktor ömür boyu içmem gerektiğini söyledi. Sigortalı olduğum için özel doktora bakındığımda sigorta, 100 liralık ilacın 75 lirasını karşılıyor. Eskiden eşimin ilaçlarıyla beraber 250 lira ödüyordum. Şimdi ise ikimizin ilaçları toplam 350 lira oldu. Özel doktora bakınmak ayrı bir külfettir. Üzerimize bir dokunur, 150 lira alır. Geçim sıkıntısı yaşamayan kalmadı. Sırtımızı başımızı koruyoruz eskimesin diye. Yani kısacası başka yerlerden kısıyoruz.”

Mustafa Debreli: Aynı ilaç her eczanede farklı fiyata satılıyor

“Ben bronşit hastasıyım. Tıkanıklık ve sıkışma olduğunda ilaç kullanıyorum. Aldığım ilaç daha önce 10 liraydı. Bir eczaneye gidiyorum ilaç 12 lira. Başka bir eczaneye gidiyorum 13 lira. Eczanelerde de fiyatlar farklıdır. Nedenini sorduğumuzda ise dövizden kaynaklandığını söylüyorlar. Eşimde damar genişlemesi var. Sadece onun ilaçlarına her ay 150 lira ödüyorum. Emekliyiz ve ekonomik kriz herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi. Artık gece ya da hafta sonu masraf olmasın diye bir yere çıkmıyoruz. Dövizin yükselmesinden ziyade her şeye zam gelmesi bizi çok etkiledi.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.