1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOKTORLARI DA MAĞDUR ETTİK!
DOKTORLARI DA MAĞDUR ETTİK!

DOKTORLARI DA MAĞDUR ETTİK!

Hem uzman istiyoruz hem de...

A+A-

Suna ERDEN 

Türkiye’ye uzmanlık eğitimi için giden 25 doktor üç aydır Sağlık Bakanlığı’nın burslarını vermemesi nedeni ile mağdur oldu. Sağlık Bakanlığı’nın bütçe yetersizliğinden dolayı bursları ödeyemediği ifade edilirken, aylardır burs alamayan doktorların zor duruma düştüğü, kiralarını ödeyebilmek için ailelerinden yardım istediği dile getirildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, burslarını alamayan doktorların kendisi ile iletişime geçip mağduriyetlerini dile getirdiğini söyledi. Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşme yaptığını kaydeden Mert, “Sağlık Bakanlığı, bütçe olmadığı için ödeme yapamadıklarını ancak kısa bir sürede bu sorunu çözeceklerini söylediler. Türkiye’de uzmanlık eğitimi gören 25 meslektaşım zor duruma girdi. Hem uzman yetişmiyor diye şikâyet ediyoruz hem de eğitime gönderdiğimiz hekimleri mağdur ediyoruz” dedi. Oda Başkanı Mert, eğitime giden doktorların kiralarını ödeyebilmek için ailelerinden para istemek zorunda kaldığını ifade ederek, “Bu insanları mağdur etmeye kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştu. 

UZMANLIK İÇİN TIP FAKÜLTESİNDEN SONRA İHTİSAS ŞART 

Tıp eğitimini tamamlayanlar, seçecekleri branşlarda eğitim alabilmek için Tıpta Uzmanlık Sınavı’na ( TUS),giriyor. Uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavını başarı ile geçenler 4 veya 5 yıllık ihtisasa başlıyor. Kıbrıslı Türkler, Tıp eğitimini tamamladıktan sonra iki şekilde ihtisas yapıyor. TUS sınavına girip uzmanlık eğitimine başlayan hekim, Türkiye’de bir devlet hastanesinde ihtisas yapması halinde hem Türkiye’den maaş hem de KKTC Eğitim Bakanlığı’ndan ihtisas süresince burs alıyor. Yine TUS sınavına girip uzmanlık eğitimine başlayan hekim, eğer 4 yıllık ihtisas süresinin 2 yılının Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde, 2 yılını da Türkiye’de bir devlet hastanesinde yapıyorsa, bu hekimlerde KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan ihtisas süresinde eğitim bursu alıyor. 

MERT, “BÜTÇE YOKMUŞ” 

Alınan burs tutarı iki asgari ücret olarak belirlenirken, hekimler Türkiye’de bulundukları eğitim süresi içerisinde aldıkları bursla kiralarını ödüyor, geçimlerini sağlıyorlar. Ancak şuanda Türkiye’de ihtisas yapan 45 doktordan 25’şinin 3 aydır KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan burslarını alamadığı öğrenildi. Burslarını alamayan 25 doktorun çok zor günler geçirdiği ifade edilirken, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, burslarını alamayan doktorların kendisi ile iletişime geçip mağduriyetlerini dile getirdiğini söyledi. 

HEM UZMAN İSTİYORUZ HEM DE MAĞDUR EDİYORUZ 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, Türkiye’ye uzmanlık eğitimi için 45 doktor gönderildiğini, bu doktorlardan 20’sinin Türkiye’de ihtisas yaptığını ve hem KKTC Eğitim Bakanlığı’ndan hem de Türkiye’den maaş aldıklarını, bu gruptaki doktorların sorun yaşamadığını ancak KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan burs alan 25 doktorun ise 3 aydır ücretlerini alamadıklarını ifade etti. Eğitimde mağdur olan bu doktorlar için Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşme yaptığını kaydeden Mert, “Sağlık Bakanlığı, bütçe olmadığı için ödeme yapamadıklarını ancak kısa bir sürede bu sorunu çözeceklerini söylediler. Türkiye’de uzmanlık eğitimi gören 25 meslektaşım zor duruma girdi. Hem uzman yetişmiyor diye şikâyet ediyoruz hem de eğitime gönderdiğimiz hekimleri mağdur ediyoruz” dedi. 

KİRALARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİLER 

Oda Başkanı Süleyman Mert, 25 doktorun ailelerinin eline bakmak ve onlardan maddi yardım almak zorunda bırakıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Eğitime giden doktorlarımız kiralarını ödeyebilmek için ailelerinden para istemek zorunda kalıyor. Bu insanları mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Zaten genç doktorlara KKTC’de imkânlar sağlanmıyor. Sonra bu insanlar ülkeye geri dönmeyince eleştiri konusu oluyor. Ülkemizde iyi ve uzman doktorlar istiyorsak imkân da yaratmalıyız.” 

BAKANLIK ELİNİ ÇABUK TUTMALI 

Bursların karşılıksız verilmediğini, eğitim süresince burs alanları ya Türkiye’de ya da KKTC’de mecburi hizmet yapmak zorunda olduklarını kaydeden Mert, “ Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı eğitime gönderilen doktorlarımıza sahip çıksın. Bir an önce bu kişilerin mağduriyeti giderilsin. Bakanlık elini çabuk tutsun” dedi. 

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.