1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOKUNULMAZLIK SÜRECİ BAŞLIYOR!
DOKUNULMAZLIK SÜRECİ BAŞLIYOR!

DOKUNULMAZLIK SÜRECİ BAŞLIYOR!

Milletvekillerinin mal beyanlarının Meclis'te açılmaya başlanıyor...

A+A-

Meclis’te dokunulmazlık süreci başlıyor. Savcılık tarafından talep edilen konuda rapor hazırlayacak olan komisyonun oluşturularak üyelerinin belirlendiği, bugünden itibaren ise Milletvekillerinin mal beyanlarının Meclis'te açılmaya başlanacağı belirtiliyor.

Deniz ABİDİN

Meclis Eski Başkanlarından İsmail Bozkurt, hakkında bazı iddialar bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için düğmeye basan hükümetin tavrını olumlu karşıladığını belirtti. Bozkurt, dokunulmazlık konusunun yıllar önce de gündeme geldiğini ve Mustafa Hacı Ahmet’in dokunulmazlığının kaldırıldığını anımsatarak, şimdiki süreçte sonuç alınıp alınamayacağı konusunda bir şey söylemenin kolay olmadığını, ülkenin yargı sisteminin farklı olduğunu belirtti. Bozkurt, ülkemizdeki yargı sisteminin Anglo-Sakson sistemi ağırlıklı olduğunu belireterek, geleneksel alışkanlıklar ve daha önce verilen mahkeme kararlarının geçerli olduğunu kaydetti. 

 

“Yargının nasıl işleyeceği önemli”

Bozkurt, ortada bir iddia söz konusu olacaksa bunun mutlaka kanıtlanması gerektiğinin altını çizerek, bazı milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması halinde sonuç alınıp alınmayacağı konusunda kesin bir durumun olmadığını söyledi. 

Yargı sisteminin nasıl işleyeceği konusunda net konuşmanın şimdiden belli olmadığını ifade eden Bozkurt, adı bu duruma karışan milletvekilleri için yapılacak olan bu çalışmayı olumlu karşıladığını kaydetti. 

 

“Konu yargıya taşınmalı”

İsmail Bozkurt, “Konu yargı sürecine taşınmazsa bu konu hep tartışılacaktır” diyerek, şöyle devam etti, “Biliyorsunuz ki bir takım söylentiler ve iddialar var. Konunun yargı sürecine taşınması konuyu netleştirecektir. Dolayısıyla hükümetin aldığı bu karar doğru ve yerindedir.

Sürecin devam etmesi halinde yargıdan nasıl bir sonuç çıkacağını göreceğiz.” 

 

“Kapı aralanıyor”

İsmail Bozkurt, bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının mahkumiyet anlamına gelmediğini ifade ederek, bu süreçte sadece söz konusu iddiaların açıklığa kavuşturulması için kapının aralanacağını kaydetti. Bozkurt, genel anlamda bakıldığında dokunulmazlığın demokrasi ile paralel yürüyen bir şey olduğuna dikkat çekerek, demokratikleştikçe ve parlamentolar dünya üzerinde arttıkça oraya giden kişilerin rahatça konuşmasının sağlanabilmesi için dokunulmazlığın ortaya çıktığını anlattı. 

 

“Dokunulmazlığa sınırlama getirilebilir”

Bozkurt, parlamentoya giren kişilerin görevlerini rahat bir biçimde yapmaları için dokunulmazlığın yıllar öncesinden gelen bir süreçle birlikte ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle devam etti, “Bugünkü ortamda eskiden padişahlık döneminde olduğu gibi kendisini eleştireni ortadan kaldıracak bir zihniyet olmayabilir. 

Dolayısıyla dokunulmazlık yeniden değerlendirilebilir, ancak ben özünün kalması gerektiğini düşünüyorum. Yeni düzenlemeler yapılabilir, dokunulmazlık içinde kürsüde söylenen her şey Meclis çatısı altında altında olmalıdır. 

Bu biraz sınırlandırılabilir. Ancak cezai bir kapsama girmesi durumunda söz konusu vekil dokunulmazlık kapsamında olmamalıdır. Kişi, meclis dışında söylediğinden sorumlu olabilmeli.” 

 

“Vekil baskı altında olmadan görevini yapabilmeli”

 “Bir baskı altında olmadan bir vekil görevini yapabilmeli” diyen İsmail Bozkurt, ancak bazı iddialar söz konusu olmuşsa bunun açıklığa kavuşturulması için, söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının önem arz ettiğini kaydetti. 

Bozkurt, gelinen süreçte mal beyanları yapıldıktan sonra geçmişte gündeme gelen ciddi iddialar olduğunu, bunun basına da yansıdığını anımsatarak, önümüzdeki günlerde bazı şeylerin açıklığa kavuşacağını düşündüğünü belirtti. 

 

Dışişleri Bakanı Özersay: Mal beyanları Meclis'te açılmaya başlanıyor

Bu arada, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Meclis'te dokunulmazlığının kaldırılması Savcılık tarafından talep edilen konuda rapor hazırlayacak olan komisyonun oluşturulduğunu ve üyelerin belirlendiğini belirtti. 

Özersay, raporların Genel Kurula gelmesiyle dokunulmazlığın kaldırılmasının oylanacağını kaydetti. 

Mal beyanlarının Meclis'te açılmaya başlanacağını ifade eden Özersay, önceki beyanlar ile yeni beyanların, seçilememiş eski bakanlar da dahil olmak üzere mukayese edileceğini belirtti.

“Yanlış bildirim ya da izah edilemeyecek rakamlar varsa konu Savcılığa aktarılacak, soruşturma başlatılacak” diyen Özersay, şunları kaydetti, “ Geçmişte de söyledim, anlamayanlar ya da anlamak istemeyenler için yine bir daha söylüyorum. Her kim için olursa olsun, Meclis Genel Kurulu'na gelecek dokunulmazlığın kaldırılması konusunda Halkın Partisi olarak biz “EVET” diyeceğiz, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanacağız. 

Bu bizim halka verdiğimiz sözdür ve gereğini yerine getirmek için göreve geldik geleli bu konunun takipçisi olduğumuzu herkes çok iyi biliyor.

 Kaldı ki bu, koalisyon protokolünde yazan bir yükümlülüktür, koalisyon ortağı tüm partilerin de dokunulmazlıkların kaldırılmasında oyu “EVET” olmak durumundadır.”

Haber Kaynağı: Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.