1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR DÜŞÜŞTE!
DOLAR DÜŞÜŞTE!

DOLAR DÜŞÜŞTE!

Piyasalar yarına odaklandı!

A+A-

Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi 625 baz puan artırmasının ardından ABD ve Almanya ile ilişkilere yönelik olumlu beklentiler ve bireylerin döviz talebinin azalmasının desteğiyle gerileyen dolar/TL'de 6 seviyesinin altındaki seyir sürüyor.

Dolar ne kadar oldu?

Dolar/TL 5.9848/5.9908'den işlem görüyor. Euro/TL ise 6.9093/6.9152 seviyesinde bulunuyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde olumsuz bir hava var. Dolar endeksinin de biraz yukarıda olduğunu görüyoruz. Buna paralel TL de dolar karşısında hafif bir değer kaybında. Dolar/TL’de genel eğilim aşağı görünüyor ancak burada lokal talebi belirleyici olacaktır. Kur 6 seviyesinin altında kaldıkça düşüş eğilimi belirginleşebilir. Enflasyon verisi kurun seyri açısından izlenecek. Ancak asıl yön belirleyici başta Rahip Brunson’ın mahkemesi olmak üzere iyileşmeye başlayan Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri” dedi.

Piyasalar yarın açıklanacak olan enflasyon verisine odaklanırken, izlenen bir diğer önemli konu ise ABD ile ilişkilerin bozulmasına neden olan ve hali hazırda ev hapsinde tutulan ABD’li Rahip Andrew Brunson’ın 12 Ekim’de yapılacak olan mahkemesi.

İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu “FETÖ” ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

ABD yönetimi Brunson’ın serbest bırakılmama kararına tepki göstererek bazı Türk bakanlara yönelik yaptırım kararı açıklamış ve Türkiye’ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına karar vermişti.

ABD ile bozulan ilişkiler, birçok unsur nedeniyle değer kaybı eğiliminde olan TL’deki kayıpları hızlandırmış, dolar/TL 13 Ağustos’ta illikit piyasada 7.24 ile tarihi, zirveyi görmüştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.