1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR DÜŞÜŞTE!
DOLAR DÜŞÜŞTE!

DOLAR DÜŞÜŞTE!

Rahip Brunson kararı sonrası dolar...

A+A-

13 Ekim son dakika Rahip Brunson kararı Dolar Döviz kuru 1 Dolar kaç TL güncel Dolar Euro fiyatı. son dakika... Dolar fiyatları, ABD'li rahip Brunson kararı öncesi 5.86 TL’nin üzerinde hareket ederken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.8310 TL’ye kadar geriledi. Kur şu dakikalarda 5.94 TL’de bulunuyor.Dün sert düşüş yaşayarak 5.91 seviyelerine kadar gerileyen dolar yeni güne de düşüşle başlayarak 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test etti. Aynı saatte euro/TL ise 6.8757/6.8827 seviyesine geriledi. Dolar/TL güne, Türkiye'de yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın bugün yapılacak duruşması öncesinde dolar yeni güne düşüşle başlayarak en düşük olan 5.90 seviyesini test etti. Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson hakim karşısına çıkıyor. 25 Temmuz'da tutukluğu ev hapsine çeviren İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Brunson’a elektronik kelepçe takılmasına hükmetmişti. Brunson 12 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak. İddianamede yer alan yazışmalara göre, İçişleri Bakanlığı, Ağustos 2016'da yazdığı yazıyla süresiz oturma izni başvurusunun "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından" uygun bulunmadığını ve reddedildiğini belirtti. Yazışmalarda Bakanlık ayrıca, "Brunson'ın 2010-2013 yılları arasında Kürt orijinli vatandaşlara yönelik ayinler düzenlediği" ve "Suriye'den gelen sığınmacılara yardım sağlama görüntüsü altında misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü" öne sürdü. Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmi para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki (de facto currency) para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları).

SON DAKİKA

Dolar fiyatları, ABD'li rahip Brunson kararı öncesi 5.86 TL’nin üzerinde hareket ederken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.8310 TL’ye kadar geriledi. Kur şu dakikalarda 5.94 TL’de bulunuyor.

Dolar kuru kritik ABD'li rahip Brunson kararı öncesi 5.86 TL seviyesinin üzerinde bulunurken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.8310 TL'ye kadar geriledi. Kur böylelikle 17 Ağustos tarihinden beri en düşük seviyeyi görürken, saat 16.00 itibarıyla 5.8524 TL seviyesinde hareket ediyor. 6.7527 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6.7670 TL seviyesinde bulunuyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 19.21 seviyesindeyken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 26.80 seviyesinde bulunuyor.

Dolarda 2 ayın en düşük seviyesi

Dün sert düşüş yaşayarak 5.91 seviyelerine kadar gerileyen dolar yeni güne de düşüşle başlayarak 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test etti. Aynı saatte euro/TL ise 6.8757/6.8827 seviyesine geriledi. Dolar/TL güne, Türkiye'de yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın bugün yapılacak duruşması öncesinde dolar yeni güne düşüşle başlayarak en düşük olan 5.90 seviyesini test etti.

TL bu hafta dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden de daha iyi performans gösteriyor. Geçen hafta 6.20'li seviyelerden tamamlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. Bankacılar küresel piyasalarda sert satış baskısının da yaşandığı bu hafta dolar/TL'deki düşüş sürecini Türkiye-ABD arasındaki gerginliğin azalabileceği beklentilerine bağladılar. Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Duruşma öncesi dolar/TL 5.90'a kadar geriledi. Dün akşam saatlerinde 6 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test ettikten sonra saat 0830'da 5.9300/5.9350 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 6.4003/6.4063, euro/TL 6.8757/6.8827 seviyesinde bulunuyor.

Dolar önemli paralar karşısında Ekim düşüğünde seyrediyor

ABD Doları, Cuma günü önemli paralar karşısında bu ayın en düşük seviyesine geriledi. Düşen ABD tahvil faizleri ve Wall Street zararlarının güveni azaltması doların güçsüz seyrinde etkili oldu. Dolar Endeksi (DXY) haftanın son işlem gününde 95 seviyesinden işlem gördü. Gösterge endeks, Salı günü 96.15 ile aylık zirvesini görmüştü. Dow Jones Endeksi, Perşembe gününü yüzde 2.13 ekside 25,052 puanda iki ayın en düşük seviyesinden kapattı. S&P 500 Endeksi yüzde 2.05 geriledi. Dow Jones, 26,951 puan ile 3 Ekim'de görülen tüm zamanların zirvesinden yaklaşık yüzde 7 aşağıda bulunuyor.

ABD'de açıklanan tüketici enflasyonunun tahmin edilenden zayıf gelmesi traderların Fed'in faiz artırımı temposunu hızlandıracağı beklentilerini azalttı.

DOLAR NE KADAR OLDU?

Merkez Bankası'nın 625 baz puanlık faiz artışı ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler, bankacılık sektörüne ilişkin devam eden iyimserlik ile dolar 6 liranın hemen üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor.

Dolar/TL bir ay sonra ilk kez 6 seviyesinin altına inmesi sonrasında 6,01 civarında hareket ediyor.

Euro/TL de 7 lira seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, dolar/TL'de 6 desteğinin altındaki kapanışların olması durumunda 5,75 seviyesinin gündeme geleceğini, 6,10'un ise direnç konumunda izleneceğini kaydetti.

Bugün Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD'de kişisel harcamalar başta olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini söyleyen analistler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinden gelecek haberlerin de gündemin odağında olacağını bildirdi.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞÜYOR 

Küresel piyasalardaki sert satış baskısına rağmen Brunson kararına ilişkin iyimser beklentiler TL'nin küresel satış baskısından daha az etkilenmesine neden oluyor. Dün 6.05 seviyesinden günü tamamlayan kur, bu sabah 6 TL'nin altına gevşedi. Çalkantılı dönemlerde güvenli liman olarak görülen dolar paniklemiş yatırımcıların ABD borsalarını sekiz ayın en büyük düşüşünü kaydetmesine neden olmasının ardından ivme kaybederek bazı stratejistleri şaşırttı. Piyasaların oynaklık beklentilerini ölçen Wall Street'in korku endeksi yüzde 44 artışla Nisan'dan bu yana en yüksek Seviyesi olan 22.96'ye yükseldi. Dolar endeksi bu hafta 96.163 ile 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.31 düşüşle 95.21'e geriledi.

TL'de TCMB'nin faiz artışı sonrası başlayan iyimserlik piyasalarda bu haftaki en önemli yön belirleyici olarak görülen Brunson davasına ilişkin beklentilerle kuvvetleniyor.

Dün güne 6.10 seviyesinde başlayan dolar/TL güniçinde en düşük 6.0175 seviyesini test ettikten sonra dün akşam saatlerinde 6.05 civarında işlem gördü. TL'de yaşanan bu değer kazancı küresel piyasaların sert satış baskısı altında olduğu bir günde görüldü.

Kur bu sabah ilk işlemlerde ise 6.0545/6.0648 seviyesinde güne başladı. Yatay açılış sonrasında yönünü aşağı çeviren kur, 5.9830 seviyesine kadar düştükten sonra saat 10:18'de dünkü kapanışa göre yüzde 1,5 düşüşle 5.9840 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL 6.9210'da bulunuyordu.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kazancı ile en çok değer kazanan para birimi olurken benzer para birimlerinde yüzde 1'i aşan değer kayıpları yaşandı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi dün, TL'deki pozitif ayrışma için "piyasanın fiyatlamalarında Brunson krizinin Cuma günü itibarıyla son bulabileceği beklentisi" olarak özetlemişti.

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson'ın yarın yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının önemli ve Türkiye'nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün gazetelerde yer alan açıklamalarında ise yargıya müdahale edecek konumda olmadığını belirterek "yargı ne karar verirse o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da o karara uymak zorundalar" dedi.

İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Veri gündemi izlenecek

Yarınki Brunson davası öncesi ise iç piyasada bugün açıklanacak ödemeler dengesi verileri izlenecek. Dış piyasalarda ise ABD tüketici enflasyonu verileri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Öte yandan haftalık TCMB rezervlerini, yabancıların DİBS ile hisse senedi yatırımlarını ve lokallerin döviz varlıklarını gösterecek haftalık TCMB verileri de izlenecek.

Ekonomideki yavaşlama ve TL'deki değer kaybının ödemeler dengesinin en büyük kalemlerinden dış ticaret açığını sert daraltmasıyla Ağustos'ta üç yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verilmesi bekleniyor.

Öte yandan piyasalarda Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katılacağı bu hafta Endonezya'da başlayacak IMF-Dünya Bankası toplantıları da takip edilecek.

Bir süredir ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ile baskı altında kalan tahvil bono piyasasında ise TL'deki değer kazancı ile birlikte dün düşüş yaşandı. Bugün ise piyasada TL ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri odaklı bir seyir bekleniyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, fiyatlarda oluşan bugünkü tablonun kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, "Firmalarla, iş dünyası temsilcileriyle birebir görüşmeler yaptık, destek aldık, tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve yıl sonuna kadar sürdürmeleri için anlaştık... Mücadeleye katılan tüm firmalar asgari yüzde 10 kampanyası uygulayacaklarını taahhüt ettiler" dedi.

Dolar için 12 Ekim cuma günü kritik

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir. Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar. İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

RAHİP BRUNSON DAVASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson hakim karşısına çıkıyor. 25 Temmuz'da tutukluğu ev hapsine çeviren İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Brunson’a elektronik kelepçe takılmasına hükmetmişti. Brunson 12 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.