1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR GÜNE HAREKETLİ BAŞLADI
DOLAR GÜNE HAREKETLİ BAŞLADI

DOLAR GÜNE HAREKETLİ BAŞLADI

Dolar güne hareketli başladı

A+A-

TSK'nın Suriye'de özellikle Cerablus'taki DAEŞ hedeflerinin temizlenmesi amacıyla koalisyon hava kuvvetleri ile başlattığı operasyonunun ardından dolar/TL bu sabah 2.96 seviyesini aştı.

Dün saat 17.15’te 2.9370/2.9380 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 29630’a kadar yükseldikten sonra saat 09.05'te 2.9600/2.9613 seviyesinde.

TCMB'nin dünkü PPK toplantısında beklentilere paralel koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirime gitmesine piyasalarda anlamlı bir tepki görülmezken; gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulmaya paralel dolar/TL 2.95 seviyesini aştı, artan jeopolitik risklerle birlikte kurdaki yukarı hareket devam etti.

CERABLUS'A HAVA HAREKATI

TSK ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Askeri kaynaklar, şu an itibariyle F-16'ların Cerablus ve Keklice bölgesine hava harekatı düzenlendiğini söyledi.

Suriye'de özellikle de Cerablus'taki DAEŞ hedeflerinin temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyon çerçevesinde tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiği ve henüz sınırı geçmediği belirtildi.

"YÜKSELİŞ 2,9750'YE KADAR ÇIKABİLİR"

Bir bankacı, "Dün öğleden sonra gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel bir sıkıntı başladı. Güney Afrika Maliye Bakanı’nın bir soruşturma için ifadeye çağrılması da bunda bir etken. Buna paralel TL’de de hareket başladı. Ancak akşam Karkamış’ın boşaltılması ile başlayan sabah ise Cerablus’a harekat haberleri ile devam eden jeopolitik risklerdeki artış TL’deki değer kaybını da hızlandırdı. Haber akışına bağlı olarak dolar/TL’de yükseliş 2.9750 ye doğru devam edebilir” dedi.

TSK, dün Suriye'den Gaziantep'in Karkamış ilçesine atılan iki havan mermisine misliyle karşılık vermiş, polis can güvenliği için vatandaşlardan ilçeyi boşaltmalarını istemişti.

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.84, valörde son işlemde yüzde 9.79 seviyesindeydi.

Merkez Bankası, dün beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8.50'ye çekerken, alt bandı yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını ise yüzde 7.50 olarak bıraktı.

Başka bir bankacı da TCMB kararı ardından piyasalarda kalıcı tepki görülmediğini söyleyerek, "Para politikasında sadeleştirmenin tamamlanması birkaç ay daha alabilir görünüyor" dedi.

Fed Başkanı Yellen’in Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasında faiz artırımının zamanlamasına ilişkin bir sinyal verip vermeyeceğinin izleneceğini söyleyen aynı bankacı, "Piyasada hem paritedeki sınırlı hareket hem de Suriye’ye yönelik haber akışı izlenecek. Dolar/TL'de 2.9665 ve 2.9790 seviyeleri direnç" diye konuştu.

Hürriyet

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.