1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR NE KADAR OLDU?
DOLAR NE KADAR OLDU?

DOLAR NE KADAR OLDU?

Dövizde son durum...

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell'ın dün kademeli faiz artırımına işaret eden açıklamalarının etkisiyle piyasa kapanışı ardından ilk tepki olarak 4.77'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL bu sabah 4.80 civarında seyrediyor.

Piyasalar ABD’de faiz oranlarının artırılma hızına ilişkin ipuçları için Powell’ın ilk kongre konuşmasını bekliyorlardı.

Powell, ABD ekonomisinde istihdamın güçlü olduğu, enflasyonun ise merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yakın seyrettiği “birkaç yıllık” bir döneme girilmek üzere olduğunu söyledi.

Dolarda gözlenen küresel güçlenme TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah bir miktar negatif seyre neden olurken, sürpriz bir gelişme olmazsa kurda gün içine yatay seyir, borsada ise global endekslerdeki olumlu havaya paralel pozitif açılış bekleniyor.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, piyasalar ABD ile ilişkiler açısından önemli olan ABD’li rahip Andrew Brunson’un davasını izliyor.

Yurt dışında ise saat 1130’da İngiltere TÜFE, saat 1530’da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları verileri açıklanacak. Öte yandan Powell bugün saat 1700’de ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde konuşma yapacak. Ancak dünkü açıklamaların ardından bugün piyasada anlamlı bir etki yaratması beklenmiyor.

Powell dünkü açıklamalarında olumlu bir değerlendirmede bulunarak ABD ekonomisinde istihdamın güçlü olduğu, enflasyonun ise merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yakın seyrettiği “birkaç yıllık” bir döneme girilmek üzere olduğunu söyledi. Powell ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlığı nedeniyle faiz artırımlarının hızının değişmesi gibi bir tehlike oluşmadığına işaret etti.

Ekonomistler Powell’ın ifade ettiği ekonomik görünümün ABD’de bu yılın geri kalanında beklenen iki faiz artırımıyla uyumlu olduğunu ifade ettiler.

Powell’ın açıklamaları doların çoğu para birimi karşısında değer kazanmasını sağlarken ilk etapta küresel risk iştahını da artırdı.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, son günlerde TL’nin benzer para birimlerinden negatif ayrıştığını, yeni kabinenin nasıl bir yol izleyeceğinde dair soru işaretleri olduğunu söyleyerek, “Piyasa bu nedenle çok rahat değil ama hafta başından beri TL risk algısında yumuşama var dolayısıyla Powell sonrası kurda da ilk etapta aşağı hareket gördük. Ancak kalıcı olması için TCMB ve hükümet tarafından gelecek açıklamaların piyasada güven duygusunu artırması gerek. Zaten Powell’ın açıklamaları dolar pozitif fiyatlanınca ilk çekilme sonrası kur tekrar yönünü yukarı çevirdi” dedi.

Olağanüstü bir durum olmadıkça kurun çok agresif yukarı hareket gücü olmadığını söyleyen Karadağ, “Kurda yeni trend oluşması için aşağıda 4.77’nin altında yukarıda ise 4.9280’in üzerinde seyir oluşmalı. Bugün ara ara 4.80’in altına deneme yapabilir ama dolar pozitif hava bugün de korunacaktır. Global endekslerde de risk iştahı toplanmış bu bize de olumlu hava oluşturuyor. Kurdaki geri çekilmenin de desteğiyle endekste de biraz pozitif açılış olabilir” dedi.

Piyasalar Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini de yakından takip ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta “hiç olmadığı kadar etkin” bir Merkez Bankası’nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti.

Bankacılar Albayrak tarafından verilen mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor.

Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki faiz kararını da izliyor.

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test etmişti.

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta yüzde 20.51 ile 10 yılın en yüksek seviyesine gelirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.85 ile tarihi zirvesini gördü. Dün iki yıllık gösterge tahvil son işlemde yüzde 20.49, 10 yıllık gösterge tahvil ise yüzde 17.77 seviyesindeydi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.