1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOLAR REKOR KIRDI!
DOLAR REKOR KIRDI!

DOLAR REKOR KIRDI!

Rekor!

A+A-

Güne sakin başlayan Amerikan Doları, Türkiye’de enflasyonun yüksek çıkması ve siyasi gelişmelerin de etkisiyle bir günde yüzde 1.57 artarak 3.61’i gördü. Sterlin ise yüzde 1.37 yükselerek 4.43’e, Euro ise yüzde 0.70 artış göstererek 3.75 TL’ye ulaştı

Türkiye’de beklentinin üzerinde gelen aralık ayı enflasyon verisi ve siyasi gelişmeler sonrası güne 3.53 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL 3.60’ı geçerek 3.61’e ulaştı ve tarihi bir rekor kırdı.

Dolar daha önce en son 2 Aralık günü 3.5923 seviyesini görmüştü. Euro yüzde 0.75 artarak 3.75 seviyesine ulaşırken, bir İngiliz Sterlin’i ise yüzde 1.30 değer kazanarak 4.43 TL’den işlem gördü.

Türkiye’de olağanüstü halin (OHAL) üç ay daha uzatılacağı ile ilgili yapılan açıklamaların da doların ateşini yükselten sebepler arasında olduğu belirtiliyor.

TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.5 ile ‘en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi’ oldu.

20 Ocak’ta ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Başkanlığı devralması ve 27 Ocak’ta Fitch’in kredi notu değerlendirmesi ilk etapta izlenecek gelişmeler arasında olacak.

Analistler, Almanya’da enflasyon ve ABD’de ISM İmalat Endeksi başta olmak üzere açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, teknik açıdan 3.5250 seviyesinin destek, 3.5700 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu söyledi.

Vatandaşlar ne yapacak?

Son gelişmelerden etkilenen Türk Lirası büyük oranda değer kaybına uğradı. TL’nin aybaşından bu yana değer kaybı günden güne artıyor.

KKTC’de döviz ile borcu olanlar yine kâbuslar görmeye başladı. Ülkemizde ev, araç arsa ve bazı elektronik ürünlerin TL yerine dövizle satılması bu ürünlerden alanların bütçelerini de sarsacak.

Uzmanlar, siyasi ve jeopolitik risklerin TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekerken, TL’nin dövize karşı erimeyi sürdüreceğini ifade ediyor.

Dolar yüzde 23, Euro yüzde 15, sterlin yüzde 8 yükseldi

Nisan ayından kasım ayına kadar olan süreçte dolar yüzde 22,7, Euro yüzde 14,6, sterlin ise yüzde 7,9 arttı.

30 Nisan’da bir Amerikan Doları 2,79’dan işlem görürken dün 3,61’den, 3,20 olan Euro 3,75’ten işlem gördü. Nisan ayında bir İngiliz Sterlini 4,08 TL iken 3 Ocak’ta ise 4,43’e ulaştı.

TC Merkez Bankası’nın 24 Ocak’ta alacağı karar önemli

Türkiye’de yükselen enflasyon rakamlarının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 24 Ocak tarihinde atacağı adım ve 27 Ocak’taki Fitch değerlemesi TL’nin dolar karşısındaki akıbetini belirleyecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.