1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR SON ÜÇ HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ
DOLAR SON ÜÇ HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

DOLAR SON ÜÇ HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği Larry Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklaması küresel piyasalarda kutlama havasının hakim olmasına neden oldu

A+A-

KÜRESEL PİYASALARDA SURİYE VE ABD MERKEZ BANKASI (FED) POLİTİKALARINA YÖNELİK TEDİRGİNLİĞİN AZALMASI İLE DOLAR/TL BANKALARARASI PİYASADA 1,9908 İLE SON ÜÇ HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği Larry Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklaması küresel piyasalarda kutlama havasının hakim olmasına neden oldu. Piyasalar için en önemli riskler olarak nitelenen bu iki gündem maddesindeki pozitif gelişmeler risk iştahının artmasına neden olurken, doların diğer para birimleri karşısında düşüşe geçtiği görülüyor.

Cumartesi günü ABD ve Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşması Suriye ile ilgili tedirginliklerin gündemden düşmesini sağladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cenevre'de üç gün devam eden görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyerek, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda altı maddelik bir plan üzerinde anlaşma sağladıkları bildirildi.

Piyasada bir diğer önemli riskler arasında dile getirilen Fed'in Ben Bernanke'den sonraki başkanlığı için adı geçen ve "şahin" söylemleriyle dikkati çeken Larry Summers'ın adaylıktan çekilmesi, piyasa dostu olarak nitelendirilen Janet Yellen'in ismini öne çıkardı. Summers'ın, Fed Başkanlığına aday olmaktan çekildiğini açıklamasının ardından, Başkan Barack Obama da yaptığı yazılı açıklamada Summers'in kararını kabul ettiğini bildirdi.

Geçen haftanın son işlem gününü 2,03 seviyelerinde kapatan dolar/TL bugün açılışta bankalararası piyasada 2,00 liranın hemen üzerinde güne başladıktan sonra iyimserliğin devam etmesiyle 26 Ağustos'tan beri gördüğü en düşük seviye olan 1,9908'e kadar geriledi. Analistler, geçen hafta dolar/TL'de 2,00 seviyesinin hem psikolojik hem teknik destek konumuna geldiğini, bugün bu seviyenin aşağı yönlü kırılması ile TL'ye olan talebin arttığının dikkati çektiğini belirtiyor.

Dolar/TL'nin 2,00 liranın altında kalması durumunda 1,9790 seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ve çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı kararlarının dolar/TL paritesinin yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Tak

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.