1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLAR YENİDEN YÜKSELİYOR!
DOLAR YENİDEN YÜKSELİYOR!

DOLAR YENİDEN YÜKSELİYOR!

Dolarda hareketlenme...

A+A-

Dolar yeniden yükseliyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımında acele etmeyeceğine ilişkin beklentilerle üç kuruş birden düşerek, 2.58 liranın altına kadar çekilen dolar yönünü yeniden yukarı çevirdi ve 2.6020 liraya kadar yükseldi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağı ve daha yavaş hızda gerçekleşeceği sinyali vermesi ve önümüzdeki döneme dair faiz beklentilerini aşağıya revize etmesinin ardından TL, dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Dolar gün içinde 2.5616'ya kadar inmesine rağmen saat 10:24'te 2.6020'ye çıktı.

Bankacılar, TL'deki değer kazancı ve ABD faizlerindeki düşüşü takip edecek olan TL cinsi tahvil/bono getirilerinin de sert düşüşle açılmasını bekliyorlar.

Fed para politikasına dair aldığı kararla 2006 yılından bu yana yapılacak ilk faiz artırımına bir adım daha yaklaşmasına karşın ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Fed'in 2015 sonu politika faizine yönelik tahminlerinin medyanı Aralık ayındaki yüzde 1.125 düzeyinden yüzde 0.625'e indi.

Fed kararının açıklanmasından önce dün akşam saat 1959'da 2.62 seviyesinde bulunan dolar/TL, hacimsiz piyasada 2.5610'a kadar gerileyerek, dolar karşısındaki kazancını yüzde 2.3'e kadar yükseltti. Dolar/TL, bu sabah 0857'de 2.5780/2.5795 seviyesinden güne başladı. Fed Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının yazılı açıklaması ardından düzenlenen basın toplantısında, "Açıklamadan 'sabırlı' ifadesinin çıkarılması sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor" dedi. HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Türkiye cephesinde, önceki günkü PPK toplantısıyla birleştirildiğinde, hele bir de yarın Fitch'den olumsuz bir haber de gelmezse, dolar/TL kuru 2.50-2.55 aralığına geri çekilebilir. Hisse senedi piyasasında, BIST-100 endeksi için 80,000-85,000 aralığında bir hareket, bono&tahvil piyasasında ise 30-40 baz puanlık bir düşüş görebiliriz" dedi ve ekledi:

"Ama bu hareketin kalıcı bir rahatlamaya işaret etmediğini düşünüyoruz zira Fed'in Haziran'da faiz artırımlarına başlayacağını ve Türkiye'de de ekonomik ve siyasal belirsizliklerin süreceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle, Fed'in dünkü kararını köprüden önce son çıkış imkanı olarak görüyoruz."

FAİZLER SERT DÜŞÜŞTE

ABD Hazine tahvil faizleri Fed'in para politikası konusunda yatırımcıların tahminlerinden daha yumuşak olduğunu gösteren dünkü açıklamaların ardından gerilerken, kısa vadeli ABD Hazine tahvilleri altı yılın en sert düşüşünü kaydetti.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirileri ise 2013 Eylül ortasından bu yana en sert günlük düşüşü kaydederek yüzde 1.91 ile 9 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeye indi.

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.77 seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.42 valörde son işlem ise yüzde 8.31 oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.