1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLARDA RÜZGAR TERSİNE ESİYOR!
DOLARDA RÜZGAR TERSİNE ESİYOR!

DOLARDA RÜZGAR TERSİNE ESİYOR!

Dolarda rüzgar tersine esiyor

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışının yaklaşmış olmasıyla geçen hafta yönünü sert şekilde yukarı çeviren dolar/TL, doların değer kazancının bir miktar zayıflamasıyla dünden beri aşağı yönlü bir seyir izliyor. Dolar, saat 10.02'de 2,8870 seviyesinden işlem gördü.

Geçen hafta Cuma günü ABD'de faiz artışının yaklaştığını teyit eden ABD istihdam verisi ile 2.85'li seviyelerden 2.92'ye yükselen dolar/TL haftanın ilk iki işlem gününde 2.90'ın üzerinde yatay bir seyir izledikten sonra dün yönünü aşağı çevirdi. Dün akşam saatlerinde dolar endeksindeki düşüşün ve ödemeler dengesi verisinin de desteğiyle 2.8850 civarında günü tamamlayan dolar/TL bu sabah da düşüşünü sürdürerek 0836'da 2.8705/2.8720 seviyelerinde işlem gördü.

Dün akşam 2.9950 civarında olan sepet bazında TL, bu sabah 08.36'da 2.9789/2.9808, 3.1050 civarındaki Euro/TL ise 3.0874/3.0896 seviyesinde bulunuyor.

BANKACILAR: CARİ AÇIK RAKAMI ETKİLEDİ

Bankacılar, gelişmekte olan ülke piyasalara yönelik dün başlayan girişlerle yönünü aşağı çeviren kurdaki iyimserliğin ödemeler dengesinin Eylül'de fazla vermesinin Türkiye'nin azalan döviz ihtiyacının bir göstergesi olmasının da etkisiyle diğer ülkelerden daha fazla hissedildiğini belirttiler.

Ancak bankacılar, zaman zaman piyasalarda siyasetin, özellikle de başkanlık sistemi ve ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliğin hâlâ baskı yapmayı sürdürmesine karşın gelişmekte olan piyasalara bakıldığında son dönemde sert satış baskısı altındaki TL'nin, seçim sonrası iyimserliği korumak için fırsat veren nadir para birimleri arasında yer almaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

EURO/TL'DE DÜŞÜŞ DAHA BELİRGİN

ABD'de faiz artışlarının yaklaşmasına karşın Avrupa'da yeni parasal genişleme adımlarının gündeme gelmesi ise euro/TL'de düşüşün daha belirgin hissedilmesini sağlıyor.

Hafta başında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yönetim kurulundan dört üye, merkez bankasının zaten ekside olan mevduat faizini daha da düşürmek yönünde ortak bir görüş oluşmaya başladığını belirtmesinin ardından bugün de konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, ECB'nin 1 trilyon euro tutarındaki tahvil alım programının kapsamını genişletmek için Avrupa kentleri ve bölgelerinin ihraç ettiği borçlanma araçlarını satın almayı değerlendirdiğini belirtti.

DOLAR ENDEKSİ YEDİ AYIN EN YÜKSEĞİNİ GÖRDÜ

Küresel piyasalarda dolar geçtiğimiz Cuma gününden bu yana gerçekleştirdiği hızlı yükselişlerin ardından euro ve yen karşısında bugün değer kaybediyor. Dolar endeksi Salı günü yedi ayın en yüksek seviyesi olan 99.504'ü görmesinin ardından 99 seviyesinin de altında işlem görmeyi sürdürürken dolardaki zayıflama gelişmekte olan para birimlerine de iyimserlik olarak yansıyor.

NELER TAKİP EDİLECEK?

İç piyasada siyasi gelişmeler yakından izlenmeye devam edilirken, dış piyasalarda ise başta Fed Başkanı Janet Yellen olmak üzere bugün saat 1605'te başlayacak ve Türkiye piyasalarının kapanışından sonra da devam edecek Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın TSİ 16.05'te başlayacak konuşmasını saat 16.30'da Fed Başkanı Janet Yellen takip edecek.

TSİ 16.45'de ise Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, 17.15'te ise Chicago Fed Başkanı Charles Evans, 18.45'te ise New York Fed Başkanı William Dudley'nin konuşmaları da piyasalarda yakından izlenecek.

Bugün ayrıca 15.30'da açıklanacak ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları da piyasalarda izlenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.