1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLARDA YÖN DEĞİŞTİ!
DOLARDA YÖN DEĞİŞTİ!

DOLARDA YÖN DEĞİŞTİ!

İşte rakamlar...

A+A-

Merkez Bankası’nın (TCMB) dünkü adımları ve ABD ile Türkiye’nin karşılıklı sınırlı da olsa vize başvurularını kabul etmeye başladığı haberleri ile TL dün dolar karşısında sert değer kazanırken, piyasalar TC Başbakan Binali Yıldırım’ın bugün başlayacak olan ABD ziyaretini izliyor. Dolar/TL sabah saatlerinde 3.8395/3.8440 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4.46 seviyesinde.

Başbakan Binali Yıldırım’ın 7-10 Kasım tarihlerindeki ABD ziyaretinde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Irak dahil bölgesel konular ve terörle mücadele ile vize konularında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

7 KAS
09:15
Dolar ne kadar oldu?
Dolar/TL sabah saatlerinde 3.8395/3.8440 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4.46 seviyesinde.

Yurtiçinde bugün saat 17.30’da Ekim ayı Hazine nakit dengesi, yurtdışında ise saat 12.00’de Euro bölgesi perakende satışlar verisi açıklanacak.

Türkiye’deki ABD büyükelçiliği dün sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladı. Ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de ABD vatandaşlarının vize başvurularının sınırlı ölçüde alınmaya başlandığını duyurdu.

Öte yandan TCMB dün TL likiditesini sıkılaştıracak döviz likiditesini ise rahatlatacak yönde rezerv opsiyon ve reeskont kredilerine yönelik iki adım attı.

TCMB adımları ve vize gelişmeleri ardından TL, dolar karşısında sert değer kazandı. TCMB’nin açıklamaları öncesinde 3.8815 seviyesinde işlem gören dolar/TL, adımların ardından 3.8515’e kadar geriledi. Kur TCMB adımları sonrası bu seviyelerde kalıcı olamayarak 3.87’lere yükselse de ABD’nin vize vermeye başlayabileceği haberi sonrası ise düşüşünü kuvvetlendirdi. TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu.

Dolar/TL dün haber öncesi işlem gördüğü 3.8708 seviyesinden sert gerileyerek günün en düşük seviyesi olan 3.8225’i test etti. Dün saat 18.18’de 3.8310/3.8319 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 09.15’te 3.8395/3.8440 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL ABD ve Türkiye arasında bir süredir devam eden gerilimin önümüzdeki dönemde daha da artabileceğine ilişkin endişelerle Cuma günü sert yükselerek 3.89’un üzerini test etmişti.

Sepet bazında TL bu sabah 4.1459/4.1478, euro/TL ise 4.4538/4.4561 seviyesinde.

Merkez Bankası (TCMB) dün enflasyondaki belirginleşen yükseliş ve TL’de devam eden değer kayıpları sonrası döviz likiditesini rahatlatıcı, TL likiditesini ise sıkılaştırıcı yönde etkisi olacak iki adım attı.

Bankacılar adımların TL pozitif olduğunu ancak etkisinin kalıcılığına veya piyasadaki trendi tersine çevirmek amacı taşıyamayacağına da dikkat çektiler.

Tahvil tarafında geçen hafta görülen yükseliş hareketi ile 10 yıllık gösterge tahvilini bileşik faizi yüzde 12’yi aşarken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 13 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş potansiyeli, enflasyonda yukarı eğilim ve bozulan beklentiler ile Hazine’nin yüksek borçlanması tahvil faizlerinde de yükseliş baskısı yaratıyor.

Öte yandan analistler TCMB’nin dünkü adımlarının da piyasada TL likiditesini sıkılaştıracak olması nedeniyle TL maliyetlerini artırarak hem tahvil hem de mevduat faizlerini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Tahvil/bono piyasalarında 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.19, valörde son işlemde yüzde 12.18 seviyesinde.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.42, valörde son işlemde yüzde 13.50 seviyesindeydi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.