1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DOLARI BİTİRECEK HAMLE!
DOLARI BİTİRECEK HAMLE!

DOLARI BİTİRECEK HAMLE!

Dolara bir tokat daha geliyor!

A+A-

Dünya ülkeleri dolara karşı hamle üstüne hamle yaparken bir adım da Euro Bölgesi`nden geliyor. Aylar süren yoğun görüşmeler, çok zorlu ve uzun bir toplantıdan sonra, Avrupa euroyu güçlendirmek için kapsamlı bir plan hazırladı. Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno alınan kararı "Başardık" diyerek dünyaya duyurdu. Plan önümüzdeki hafta Brüksel`de düzenlenecek Euro Zirvesi`nde liderlere sunulacak.

Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, İngiltere dışındaki AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarını  Brüksel'de bir araya getiren Euro Grubu toplantısı bitiminde basına açıklamalarda bulundu.

Bütün maliye bakanları tarafından kabul edilen ve üzerinde uzlaşı  sağlanan Euro Bölgesi reform planı belirlediklerine dikkati çeken Centeno,  "Başardık. Birkaç ay süren yoğun görüşmeler, çok zorlu ve uzun bir toplantıdan  sonra, euroyu güçlendirmek için kapsamlı bir plan hazırladık." diye konuştu.

Centeno, söz konusu planın gelecek hafta Brüksel'de düzenlenecek Euro Zirvesi'nde liderlerce ele alınacağını söyledi.

Reform kapsamında, finansman sorunu yaşayan Euro Bölgesi ülkelerine  mali destek sağlamak için kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) rolünü  güçlendirme konusunda anlaşma sağladıklarını belirten Centeno, ESM'in ekonomik  krizlere karşı tedbir enstrümanlarının etkinliğini artıracaklarını ifade etti.

Centeno, krizlerde ESM desteğinin son çare olarak kullanılacağını ve  bu desteğin belirli şartlara tabi olacağını sözlerine ekledi. Euro Bölgesi'ndeki  banka ve kredi kurumlarının zor durumlardan kurtarılması veya tasfiyesi için  kullanılmak üzere kurulan Tek Çözüm Fonu'na (SRF) yönelik de değişiklikler  olacağını anlatan Centeno, söz konusu adımların bankacılık birliğinin  kredibilitesini ve kuvvetini artıracağını söyledi.

Centeno, bakanların, Euro Bölgesi’nde borç sürdürülebilirliğini teşvik  etmek için bir süreç üzerinde anlaştıklarını, bu konuda ülkelerin 2022 yılına  kadar ortak tutum belirleyeceklerini ifade etti.

Fransa ve Almanya'nın AB bütçesinin bir parçası olarak Euro Bölgesi  bütçesi kurulmasını önerdiklerini hatırlatan Centeno, liderlerin Euro Zirvesi’nde  yetki verme kararı almaları halinde bu konuda çalışmaya devam edeceklerini  belirtti.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.