1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar/TL "TCMB" sonrasında 5.96'yı gördü
Dolar/TL "TCMB" sonrasında 5.96'yı gördü

Dolar/TL "TCMB" sonrasında 5.96'yı gördü

Perşembe günü yükselişini sürdüren dolar/TL, TCMB'nin Nisan toplantısının ardından 5.96'yı gördü

A+A-

(14:05'te güncellendi)

Dün 5.89'u aşarak Ekim'den beri en yüksek gün içi seviyeyi gören dolar yeni güne 5.89 civarında başladı.

ABD'nin Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinde yükseliş gibi faktörler TL'de baskıya neden olan ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

TCMB faiz değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre banka politika faizinde değişikliğe gitmedi. Buna göre bankanın ana fonlama aracı bir haftalık repo faizi yüzde 24 seviyesinde sabit kaldı.

%10'LUK DEĞER KAYBI

Beklenti büyük ölçüde faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönündeydi. Bloomberg HT anketine göre faizlerde bir değişiklik olması beklenmiyordu. Merkez Bankası'nın açıklama metninden "İhtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırmaya gidilebileceği" ifadesi çıkarıldı.

TCMB açıklaması sonrasında 5.9637'ye kadar tırmanan kur, 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Türk Lirası Şubat sonu itibariyle gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Yılbaşından bu yana gelişen ülke kurları dolar karşısında yatay seyrederken TL %10 kadar değer kaybetti.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu TL'nin benzer para birimlerine kıyasla negatif ayrıştığına dikkat çekerek "Özellikle 5.85 seviyesi kritikti. O seviyenin aşılmasıyla yukarı yönlü hareket sürüyor. ABD ile son dönemde artan gerilim ve YSK'nın hala seçimleri sonuçlandırmamasının yarattığı belirsizlik TL'de kan kaybına neden oluyor" yorumunu yaptı.

Kaynak: Bloomberg HT

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.