1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar/TL'de yükselişin nedeni 'hem siyasi hem ekonomik'
Dolar/TL'de yükselişin nedeni 'hem siyasi hem ekonomik'

Dolar/TL'de yükselişin nedeni 'hem siyasi hem ekonomik'

Dolar/TL kuru 3,11 seviyesini de aşarak rekor tazeledi.

A+A-

Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık sistemini içeren Anayasa değişiklik teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yakın zamanda getirileceğini söylemesinin ardından, dolar 3,10 seviyesini aşarak rekor kırdı.

Dolar/TL kuru daha sonra 3,11 seviyesini de aşarak rekor tazeledi.

BBC'ye doların yükselişini yorumlayan A1 Capital Direktörü ve analist Belgin Maviş,"Başkanlık sistemi için Anayasa'da bir değişiklik yapılması ve bunun da referanduma götürülmesi ihtimali gündemin ana maddesi haline getirdi konuyu" diyor.

Maviş ayrıca yükselişi, "Sınır ötesi harekât, Fırat'ın batısındaki gelişmeler ve şimdi Fırat'ın doğusu ile ilgili yapılan yorumlar, hafta sonu Lozan'da yapılacak olan ve aralarında Türkiye'nin de olduğu belli başlı ülkelerin strateji belirleyecekleri toplantı" ile açıklıyor.

'Tek neden iç dinamikler değil'

Doların yükselişinin tek nedeninin iç dinamikler değil, aynı zamanda dış gelişmeler de olduğunu vurgulayan Maviş, FED'in faiz artıracağına yönelik sinyallerin önem kazandığını belirtiyor.

FED, ABD'deki kritik başkanlık seçimlerinin ardından Aralık ayında yapacağı toplantıda faiz kararı verecek.

FED faizi 0,50 seviyesinde bulunuyor.

Janet Yellen

Image copyright

Image caption

ABD Merkez Bankası Fed'in Başkanı Janet Yellen. Piyasalarda Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gidebileceği beklentisi hakim.

Maviş "Bu ay FED yok ama bu ay 20'sinde Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı var. Buradan gelecek mesajlar takip edilecek" diyor.

'Ekim ve Kasım sıkıntılı aylar olacak'

Ekim ve Kasım'ın sıkıntılı aylar olacağını tahmin ettiğini söyleyen Maviş, bugün 3,11 seviyesinin üzerine çıkan doların kademeli bir şekilde aşağıya inmeye başladığını söylüyor.

Maviş, doların 3,10 seviyesinin üzerinde kalma ihtimalinin zayıf olduğunu ancak, 3,06 altına inen bir kurun kısmen dengeye oturacağını öngörüyor.

Bir canlı yayında doların dünkü yükselişini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Dolar/TL'nin mevcut seviyesi spekülatif" demişti.

Zeybekçi aynı zamanda Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edebileceğini de söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.