1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!
DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!

DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!

Domuz gribine dikkat!

A+A-

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, domuz gribi aşısının yüzde 100 koruyucu olmadığını belirterek, bunun yerine hekime başvurmanın daha uygun bir yaklaşım olduğunu vurguladı.
 
 Memorial Dicle Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Türk Toraks Derneği MYK üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, Adana, Van, Çankırı ve Niğde’nin ardından dün Batman’da da görülen “domuz gribine” ilişkin uyarılarda bulundu. Türkiye’de 8 kişinin halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü yüzünden hayatını kaybettiğini anımsatan Akyıldız, “2009 yılından bu yana mevsimsel nitelik taşımaya başlayan grip, mevsimsel dağılım bir parçası olduğu için şuan zaten hali hazırda yapılmakta olan aşının içerisinde bu etkenlerde bir şekilde bulunmaktadır. Kimlerin aşılanmasını önermek mümkün özellikle hastalığın ciddi ağır geçebildiği 2 yaş altı çocuklar, gebeler ve 65 yaş üstü yaşlı insanlar ile eşlik eden ciddi hastalığı bulunan kronik böbrek ve kalp yetmezliği olanlarda aşıyı düşünmek akla gelebilir yaklaşımdır” dedi.
 
 Aşının sezon başlamadan önce yapılmasını öneren Yrd. Doç. Dr. Akyıldız, “Şu anda olduğu gibi vakaların sayısının çoğaldığı ve bu çoğalmanın yaklaşık nisan ayına kadar devam edeceğini düşündüğümüzde yapıp, en azından tehlike altında olduğunu düşündüğümüz olgu diliminde bir koruyucu yaklaşım olarak aşıları düşünmek mümkündür. Aşının yüzde 100 koruyuculuğundan söz etmek mümkün değildir. Ancak özellikle tehdit altında düşündüğümüz olgularda hem yakalanma olasılığını azaltmak hem de yakalanılması halinde hastalığın ağırlığını ve şiddetini hiç değilse bir nebzede olsa katkı sağlayabileceği düşünülüyor” diye konuştu.
 
  “HEKİME ERKEN GİTMEK DAHA UYGUN”
 
 Boğaz ağrısı, öksürük yakınmaları ve soğuk algınlığında da olabileceğinin söylenmekte olduğunu ancak diyabet, kalp hastalığı ve bir takım eşlik eden hastalıkların bulunduğu hallerde daha temkinli olunması gerektiğine anlatan Yrd. Doç. Dr. Akyıldız, şunları söyledi:
 
 “Hekime erken gitmek daha uygun bulunan bir yaklaşımdır. Ama bunun dışında 48 ve 72 saati aşan yüksek ateş ve daha sonra yatışmaya başlayan şikayet akabinde tekrardan şiddetlenen ağrı eğilimi ve bilinçte değişiklik yapabilecek hallerde hastaneye başvurulmalıdır. Ayırıcı tanıya girebilecek olasılığın dışlanması ve kişiye uygun destek tedavisinin verilmesi ile eşlik eden ayrıca başka hastalıkta söz konusu ise onunla ilgili çözümde amaçlanmalıdır.”
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.