1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK İSTİYORUZ"
"DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK İSTİYORUZ"

"DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK İSTİYORUZ"

"Dönüşümlü başbakanlık istiyoruz"

A+A-

Büyük koalisyon ölü mü doğdu? Tatar’dan CTP-UBP koalisyonuna salvolar!

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış/TAK

Kurulduydu, kuruluyordu diye günlerdir ülke gündeminin bir numaralı gündem maddesi olan CTP-UBP koalisyonuna UBP’nin ağır topu Ersin Tatar’dan ‘olur’ çıkmadı. UBP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Tatar “CTP-UBP koalisyonunun ülkeye ve UBP’ye bir fayda sağlamayacağı düşüncesindeyim” diye konuştu

Tatar’ın bu açıklamaları ülke gündemine bomba gibi düşerken, Tatar’ın UBP içinde ‘yalnız’ olmadığı, başka önemli isimlerin de CTP koalisyonuna ‘her ne olursa olsun’ karşı olduğu iddia ediliyor.

Tatar açıklamasında kurulacak koalisyonda UBP’ye küçük ortak muamelesinin yapılamayacağı ve dönüşümlü başbakanlık da dahil bir dizi şartın yerine getirilmesini talep etti.

Gelinen noktada, iki parti arasında devam etmekte olan ve 15 Temmuz günü kabinenin açıklanmasıyla nihayetine ermesinin beklendiği görüşmelerin akıbetinin belirsiz olduğu gelen haberler arasında...

Ersin Tatar koalisyonu belirsizliğe itti...

3 Temmuz günü CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’nun istifa edip görevi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya devretmesinden sonra başlayan koalisyon görüşmeleri, daha evvel açıklanan ‘CTP-UBP koalisyonda anlaştı’ şeklindeki haberlerin aksine, dün Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar’ın “CTP-BG ile UBP arasında kurulacak bir koalisyon hükümetinin halka, ülkeye ve UBP’ye bir fayda sağlamayacağı düşüncesinde olduğunu” açıklamasıyla tekrardan belirsizliğe girdi.

Yorgancıoğlu’nun istifasından sonra geçtiğimiz Pazartesi günü yeni hükümeti kurma görevi CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’ya takdim edilmiş ve yeni süreç resmen başlamıştı.

CTP-BG yeni Genel Başkanı Mehmet Ali Talat başkanlığındaki CTP heyeti mecliste temsil edilen partilerle bir dizi görüşme yaptıktan sonra, CTP Parti Meclisi geçen Perşembe günü yaptığı toplantısında ‘oyçokluğu’ ile UBP ile bir koalisyon hükümeti kurulması kararı almıştı.

KKTC siyasi tarihinin en ezeli rakipleri olan iki partinin kuracağını açıkladığı koalisyon haberinden sonra gerek yazılı basın gerekse de sosyal medyada kelimenin tam anlamıyla yer yerinden oynamış ve çok sayıda konu tartışılmıştı.

Gerek ilke, gerek dünya görüşü gerekse de Kıbrıs sorunu konusunda neredeyse taban tabana farklı görüşler içinde olan iki partinin ortaklık kurmasına hem CTP hem de UBP içinden çok sert tepkiler olduğu da bilinen bir gerçekti.

CTP-BG yöneticilerinin nispeten daha yumuşak açıklamalar ile geçiştirdiği, “büyük sınav” olacak şeklinde yuvarlak tabirlerle yorumladığı yeni koalisyon hükümetine UBP’nin önümüzdeki kurultayında aday olacağını açıklayan Ersin Tatar ise sert tepki gösterdi.

Tatar: “UBP küçük ortak durumuna düşemez”

Dün yaptığı açıklamasında Tatar, UBP tabanının hükümette “küçük ortak” olmaya karşı olduğunu savunarak, “Yapılması gereken UBP’yi küçük ortak durumuna düşürmeyecek, UBP’nin ilkelerini, sosyal, ekonomik, siyasal olmazsa olmazlarını da içeren bir koalisyon protokolü hazırlanmasını sağlamak ve parti yetkili organlarının hatta gerekirse üyenin, tabanın görüşlerini alarak CTP ile ortaklığa girişmektir” dedi.

Ersin Tatar yazılı bir açıklama yaparak, CTP-BG ile partisi UBP arasında devam eden koalisyon hükümeti görüşmelerini değerlendirdi.

Tatar, CTP’nin basına yansıyan tutumu ve CTP yöneticilerinin açıklamaları göz önüne alındığında taban ekseriyeti gibi kendisinin de bu parti ile yapılacak bir koalisyonun halka, ülkeye ve UBP’ye bir fayda sağlamayacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Tatar: “UBP köklü bir partidir”

Ersin Tatar, görüşlerini şöyle sürdürdü:

“Herkesin bildiği üzere devamlı olarak halkın içinde, tabanla birlikte olan bir milletvekiliyim. Siyasette esas olan ilkeler çerçevesinde halka, Devlete, ülkeye hizmet etmektir. Ulusal Birlik Partisi, kökleri tarihin derinliklerinde olan KKTC’nin yaşatılıp yüceltilmesini ana hedef olarak belirlemiş, piyasa ekonomisine, hür teşebbüse, demokrasiye inanan, Türkiye’yi Anavatan bilen bir partidir.

UBP, bu ülkedeki tüm siyasi, sosyal ekonomik başarıların, gelişmelerin altına imzasını atmış önder, lider bir parti olarak hep daha ileriye gitmeyi hedefleyen köklü bir düşüncenin siyasi, yapılanması ve ifadesidir.

Bu gerçekler asla diğer partileri aşağılamak ve dışlamak değildir ama şurası da bir açıktır ki, en uzun süre başbakanlık görevini yapanlar hep UBP’nin genel başkanları olmuştur.

Tatar: “Kimse UBP’ye ‘bunları kabul edersen gel seni hükümete koyalım, olmazsa güle güle’ diyemez”

Hal böyleyken UBP’nin küçük ortak, ikinci parti, kendisine bazı ilkeler ve hükümet programı dayatılan ve ‘bunları kabul edersen gel seni hükümete koyalım, olmazsa güle güle’ denilen bir parti durumuna düşürülmesi tabanımızı ve bizleri üzmektedir.”

Ersin Tatar, CTP-BG Genel Sekreteri’nin koalisyon görüşmelerine başlanması kararından sonra çıktığı televizyon programında “dayatmacı, aşağılayıcı” tavrını sürdürdüğünü ve “biz ülkeyi bu hale getiren zihniyete düşmanız”  ifadelerini kullanarak UBP’ye ağır bir saldırıda daha bulunduğunu savunarak, “Burada çatılan, eleştirilen, hatta aşağılanan zihniyetin ne olduğu açıktır” görüşünü ortaya koydu.

UBP’nin KKTC devletini kuran, üniversiteleri yaşama geçiren, yolları, göletleri yapan, Türkiye’den su ve elektrik getirilmesi projelerini ortaya koyarak büyük düşünen, KKTC halkının refahını, demokrasisini daha da geliştirme ülküsünde olduğunu ifade eden Tatar, “UBP zihniyeti ile gurur duyuyoruz” dedi.

Tatar: “Dönüşümlü başbakanlık olmalı”

Tatar, şöyle devam etti:

“Ben ve inanıyorum ki tabanımızın büyük bölümü, CTP ile bir tam eşitlik koşullarında, dönüşümlü başbakanlıkta uzlaşılarak, çağdaş, gerçekçi bir programla, halkımızın yararına oluşacak bir koalisyona değil bugün ortaya konulan görüşler, tavır ve şu ana kadar ifade edilenler çerçevesinde bir ‘küçük ortaklığa’ karşıyız.

Yapılması gereken UBP’yi küçük ortak durumuna düşürmeyecek, UBP’nin ilkelerini, sosyal, ekonomik, siyasal olmazsa olmazlarını da içeren bir koalisyon protokolü hazırlanmasını sağlamak ve parti yetkili organlarının hatta gerekirse üyenin, tabanın görüşlerini alarak CTP ile ortaklığa girişmektir.”

UBP Lefkoşa Milletvekili Tatar, söz konusu olanın ülkenin ve partinin geleceği olduğuna vurgu yaparak, “Acele edilmemelidir. CTP’nin UBP’ye sunduğu sözde hükümet programı açıklanmalı, bakanlıklar konusundaki pazarlıklar şeffaflaştırılmalıdır” dedi.

Tatar, aksi bir davranışın “tarihi vebalinin büyük olabileceği” düşüncesini de kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.