1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOSTLARIN DÜŞMANI CEZASIZLIK
DOSTLARIN DÜŞMANI CEZASIZLIK

DOSTLARIN DÜŞMANI CEZASIZLIK

Dostların düşmanı cezasızlık

A+A-

Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, 2013 yılında çıkarılan Hayvan Refahı Yasası’nın teoride iyi bir yasa olduğunu belirterek, yasanın uygulanmamasının, acı sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti:

 

Terk edilen, ihmal edilen, canlarına kast edilen tüylü dostlar, insanların acımasızlığı karşısında çaresizce başlarına gelecekleri bekliyor

 

Yeni Bakış’a sokak hayvanlarının içince bulunduğu durumu, maruz kaldıkları işkenceleri ve ihmalle mücadeleyi anlatan Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, Hayvan Refahı Yasası’nın içeriği güzel bir yasa olmasına karşın uygulanması noktasında doğan sıkıntıların, sorunun esas kaynağı olduğunu belirtti

 

Evde beslenen hayvanlar sokağa atıldığında, hayvanlara eziyet edildiğinde, aç ve susuz bırakıldıklarında ve bunlar gibi diğer suçlarda polise şikâyette bulunduklarını anlatan Demirsöz, “Yaptığımız hiçbir şikâyet araştırılıp, soruşturulmadı ve cezası verilmedi” diye konuştu.

 

Demirsöz: Eziyet veya katliam gibi durumlar da şikâyet ettiğiniz mercilerin bu olaylara verdiği karşılık, ‘Bu memleketlere insanlara değer verilmezken, hayvanlarla mı uğraşacağız’ oluyor. Hayvan katliamlarının ve eziyetlerinin önüne geçmek için devlete düşen Hayvan Refahı Yasasının alt tüzük çalışmalarının tamamlamaktır. O zaman herkes yasayı uygulamak zorunda kalacaktır

 

“Bu tür suçlara verilen para cezaları da tam anlamıyla caydırıcı değildir, suçluların birkaç tanesine olsun hapislik ceza verilse o zaman daha caydırıcı olabilir. İnsanlar öldürülüyor 2 yıl ceza veriliyor,  yani genel anlamda bütün yasalarımızın elden geçirilip iyileştirilmesi lazım”

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan köpek katliamları hayvan severleri ayağa kaldırırken, 2013 yılında çıkarılan Hayvan Refahı Yasası’nın uygulanabilirliğini de sorguladı. Köpek asılması, vurulması ve yakılması ile sarsılan ülke gündemi, sosyal medya ve basında geniş yer buldu. Yeni Bakış’a konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, hayvan katliamı yapanlara caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu tür suçlara verilen para cezaları da tam anlamıyla caydırıcı değildir, suçluların birkaç tanesine olsun hapislik ceza verilse o zaman daha caydırıcı olabilir. İnsanlar öldürülüyor 2 yıl ceza veriliyor,  yani genel anlamda bütün yasalarımızın elden geçirilip iyileştirilmesi lazım” dedi.

 

 “Yasa uygulanmıyor”

Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, Hayvan Refahı Yasası’nın hayvan haklarını koruyan güzel bir yasanın olduğunu vurgulayarak, “2013 yılında çıkan bu yasa maalesef uygulanmamaktadır. Kimse evine beslemek için aldığı hayvanı sokağa atamaz. Hayvana eziyet edemez, aç ve susuz bırakamaz. Yaşadığı, yaşatacağı ortam çok önemli ve bunları yapmadığı zaman insanlar suç işlemiş olur. Bu suçları şikâyet ettiğiniz mercilerin ise bu olaylara verdiği karşılık, ‘Bu memleketlere insanlara değer verilmezken, hayvanlarla mı uğraşacağız’ oluyor. Ya da en çok polis şikâyetinizi alıyor ama bugüne kadar da alınan hiçbir şikâyetin neticelendirilmediği ortadadır. Yasaya uyulmayan durumlarda ilk adım polise ihbarda bulunmaktır ki bu suç o zaman araştırılır ve ceza almaya gelindiğinde de devreye Veteriner Dairesi ve Tarım Bakanlığı girer” şeklinde konuştu.

 

“Caydırıcı cezalar verilmeli”

Demirsöz, hayvan katliamı yapanlara caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Medyada da yer alan hayvanlara yapılan eziyet haberlerinde bazı kişilere parasal ceza verildi. Ama mesela biz gönüllüler olarak bu tür olaylarda polise gidip şikayette bulunduğumuzda şikayetimizle kalıyoruz, arkası gelmiyor. Yaptığımız hiçbir şikâyet araştırılıp, soruşturulmamış ve cezası verilmemiştir. Bu tür suçlara verilen para cezaları da tam anlamıyla caydırıcı değildir, suçluların birkaç tanesine olsun hapislik ceza verilse o zaman daha caydırıcı olabilir. Bizim ülkemizde insan öldürürler ve bunun cezasına bile 2 yıl ceza verirler, hayvan katliamlarına bu doğrultuda tabi ki hapis cezası verilmiyor,  yani genel anlamda bütün yasalarımızın elden geçirilip iyileştirilmesi lazım” dedi.

 

“Çocuklara hayvan sevgisi aşılansın”

Demirsöz, sözlerine şu şekilde devam etti; “Meydana gelen hayvan katliamları için sürekli birilerini uyarıp farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Polise yaptığımız şikâyetler dikkate alınmadığı halde yine de ihbar etmeye ve şikâyet etmeye devam ediyoruz. Daha 2 hafta önce köpek asılmasından ve bir veterinerin hayvanlara yaptığı işkence görüntülerinden hemen sonra yaptığımız eylemle ve polise yaptığımız şikâyetle, bu olaylarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Yine Eğitim Bakanlığı’na yaptığımız duyurular da var ki okullarda verilen eğitimlerde çocuklara küçük yaşta hayvan sevgisi aşılansın, her gün 1 saat veya yarım saat bir öğretmen müfredatta çocuklara hayvan sevgisini anlatsın diye uğraş veriyoruz.”

 

“Devlete düşen tüzükleri tamamlamak”

Hayvan katliamlarının ve eziyetlerinin önüne geçmek için devlete düşen Hayvan Refahı Yasası’nın alt tüzük çalışmalarının tamamlanması olduğunu belirten Demirsöz, “Bu tüzükler tamamlandıktan sonra herkes bu yasayı uygulamak zorundadır. Biz geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı Sibel Siber’i ziyaret ederek şikâyetlerimizi dilde getirdik oda bize şikâyetlerimizle ilgileneceğini söyledi. Kısacası devlet tüzük çalışmalarını bitirip, yasayı tamamlasın o zaman mecburen herkes bu yasayı uygulamak zorunda kalacaktır” şeklinde konuştu.

 

“Hiçbir belediyenin barınağı yok”

Demirsöz, sözlerine şu şekilde devam etti; “Belediyelere gelince barınak yapmak zorunda oldukları halde, hiçbir belediyenin barınağı bulunmamaktadır. Sadece Gönyeli belediyesi barınağı vardır, o da çok küçük ve yetersizdir. Bunların yanında Mağusa’da gönüllüler ile belediye başkanının ortak yaptığı bir barınak var. Yakın Doğu Üniversitesi’nin söz verip de henüz yapmadığı bir barınak var. Bunların dışında hiçbir şey yok. Yasanın da emrettiği gibi her belediyenin kendi bünyesinde ve kendi bölgesinde bir barınak yapmak mecburiyeti vardır. Ama barınaklarında çağdaş, temiz, hijyenik olması ve veterinerler kontrolünde olması gerekir.  Kısacası belediyeler de bu yasaya uymuyor, her seçim dönemi biz hayvan severleri toplayarak barınaklarla ilgili bir proje ortaya koyarlar, her zaman ellerinde bir proje vardır, ama seçim biter kazanırlar ve diğer seçim gelir, o zaman yine karşımıza aynı projeyle gelirler.”

 

“Bu yapılanlar insanlığa sığmaz”

Demirsöz son zamanlarda artan hayvan katliamlarına yönelik sözlerini şu şekilde tamamladı; “Çok üzülüyorum. Hiçbir insan olan insan hayvanlara bu şekilde eziyet edemez. Bu yapılanlar insanlığa sığmaz. Biz dernek olarak sokakta bulduğumuz kötü durumdaki hayvanlara bile son dakikaya kadar hiç parayı bile acımadan yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz bunu yaparken insanların sağlıklı hayvanları bahçesine girdiği için ve cins köpek olmadığı için vurup öldürüyor. Bizim için can candır, köpek, kedi, at veya insan hepsi bir can taşıyor, kimsenin hayvanlarımıza eziyet yapmaya hakkı yoktur, ne asabilir, ne vurabilir. Her canlının bu dünyada yaşama hakkı vardır ve buna saygı duyup, hep beraber yaşamak zorundayız. Yapılanlar kabul edilemez ve bu eziyetleri yapanların en kötü şekilde cezalandırılmalıdır. Hayvanlarımızı sevelim, onları koruyalım, kollayalım ve yaşatalım. İnsanoğlu olarak bize düşen görev budur.”

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.