1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DÖVİZ KIRDI GEÇİRDİ!
DÖVİZ KIRDI GEÇİRDİ!

DÖVİZ KIRDI GEÇİRDİ!

Vatandaş isyan etti

A+A-

Döviz kurlarındaki artış, döviz ile iş yapan sektörlerin tümünü olumsuz etkilerken dövizdeki artıştan doğan olumsuzluklardan en büyük payı yine vatandaş aldı. Dövizdeki artış Türk Lirası ödenen vatandaşı çıkmaza soktu.

 

Duygu ALAN-Devrim DEMİR- Gürsel KARAGÖZLÜ

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı hızla devam ederken döviz kurlarındaki yükseliş dur durak bilmiyor.

Döviz kurlarında meydana gelen artış, Türk Lirası ödenip döviz taksiti olanların bütçesini zorluyor. Taksitlerini ödeyebilmek için dişinden tırnağından arttıran vatandaşın cebinde, ay ortasında mutfak masrafına bile yetecek kadar para kalmıyor.

Dövizdeki yukarı doğru seyir, KKTC’de döviz ile iş yapan insanların da cebini yakıyor. İthalatı döviz üzerinden yapan iş insanları, kurlardaki artışa bağlı artan maliyeti ürünün satış fiyatlarına yansıtıyor. Piyasadaki pahalılık nedeni ile vatandaş, mecburi olmadıkça ilaç bile satın almıyor. Vatandaş, ekonomik kemerini sıktıkça sıkıyor, esnaf da kan ağlıyor.

Kurlardaki yükseliş devam ediyor

KKTC’de serbest piyasada Dolar önceki gün 3.95 TL iken dün 3.98 TL’ye kadar yükseldi. Euro’nun satış fiyatı serbest piyasada önceki gün 4.63 TL, dün 4.68 TL’den işlem gördü. Serbest piyasada önceki gün 5.24 TL olan Sterlin ise dün 5.27 TL’ye çıktı.

KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre, 21 Kasım’da 3.89 TL’den işlem gören Dolar, dün 3.95 TL’den, 21 Kasım’da 4.58 TL’den işlem gören Euro, dün 4.64 TL’den işlem gördü.

KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre, Sterlin 21 Kasım’da 5.16 TL iken dün 5.25 TL’ye çıktı.

Vatandaş isyan etti

Döviz kurlarındaki artış, KKTC’de döviz ile iş yapan sektörlerin tümünü ekonomik sıkıntıya sokarken dövizdeki artıştan doğan olumsuzluklardan en büyük payı vatandaş aldı.

Havadis, Lefkoşa’da Girne’de, Güzelyurt’ta ve Lefke’de halkın nabzını tuttu.

Dövizdeki artış nedeni ile ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların öncelikli derdi geçim. Vatandaş, dört gözle kurların yeniden düşmesini bekliyor.

Havadis’e konuşan vatandaşlar, döviz kurlarındaki yükseliş karşısında isyan etti. Kazançlarının ev kiralarını veya banka taksitlerini bile ödemeye yetmediğinden yakınan vatandaşlar, mevcut koşullarda geçinemediklerinden şikayet etti.

Vatandaşlar, dövizdeki artışa en kısa zamanda müdahale edilmemesi halinde ülkeyi ciddi bir ekonomik kaosun beklediğini söyledi.

Vatandaş ne dedi?  Vatandaş ne dedi?  Vatandaş ne dedi?

 Ayfer Germiyenlioğlu

“Siyasetin gündemi şu anda kuşkusuz ki seçim ancak vatandaşın derdi geçim. Döviz kurları son zamanların rekor seviyesinde ve bu vatandaşın cebine yansıyor. Bugün ülkede vatandaşın kazancı Türk Lirası ancak birçok kalemde giderler döviz üzerinden. Bugünkü kur ile bir asgari ücretli 2+1 evin aylık kirasını ancak öder. Nerede elektrik, su, telefon giderleri? Mutfak masraflarını nasıl karşılayacak? Bir de çocuk varsa, nasıl geçinecek? Birçok sektör gibi ilaç sektörü de dövize endeksli olduğundan dövizdeki artış direk ilaç fiyatlarına yansıyor. O nedenle iktidarın adı ne olacak bilemem ama dövize müdahale yapılmazsa ekonomik kriz kapıda.”

Abdul Cabbar

“KKTC üreten değil ithal eden bir ülkedir ve döviz kurlarındaki artış giyim sektöründen, gıda sektörüne, ilaç sektöründen, eğitim sektörüne kadar ve daha birçok sektörü direkt olarak etkilemektedir. Ülkede gerek kamuda gerekse özel sektörde maaşlar ise Türk Lirası. İnsanların maaşı cebinde eriyor. Ev kiraları döviz, banka borçları döviz. Vatandaş ancak evinin kirasını ödüyor ve taksitlerini yatırabiliyor. Mutfağına, giyimine para kalmıyor. Hükümetlerin de derdi halkın refahını sağlamak olmalıdır. Bunun için çabalamalıdır düşüncesindeyim.”

İbrahim Koca

“Sterlin dün itibari ile serbest piyasada 5.25 oldu, birçok yerde 5.30. Basit bir hesap yapalım. Ülkede ev kiraları çoğunlukla Sterlin üzerinden. Strelin 5.25, memlekette ev kiraları bugün en az 350 Sterlin, bu da TL’ye çevrildiğinde 1800 TL yapıyor. Buna elektrik, su, telefon giderlerini 100’er TL’den koyalım, 2 bin 200 TL yapar, asgari ücret 2020 TL. Üstelik bu da brüt rakam çalışanın eline geçen daha da az. Bence ülkenin öncelikli gündemi her şartta ve durumda, her zaman halkın refahı olmalıdır. Hükümetler bunun için vardır.”

Gökhan Yenigün

“Siyaset arenasında öncelikli gündem maddesi erken genel seçimler, vatandaşın büyük çoğunluğunun gündemi de derdi de geçim. Ancak ben iktidardaki isimlerin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle önümüzdeki erken genel seçimler büyük önem arz etmektedir. Çünkü, halkın refahını sağlayacak olan iktidar yani hükümettir. Benim bir vatandaş olarak derdim geçim ve hükümetten de beklentim, geçimimi sağlayabilmem için gerekli adımları atmasıdır.”

 Uğurcan Dağcıoğlu

“Kimse zevk için ya da hobi olsun diye çalışmıyor. Herkesin derdi ortak. Her vatandaş evine ekmek götürebilmenin derdinde. Bugün ülkede ekonomik şartlar ağırlaştı, erken genel seçim vatandaşın gündeminde alt sıralara düştü. Vatandaşın önceliği şuanda geçimdir. Ancak erken genel seçimde önümüzde duruyor. Dolayısıyla halkın refahını sağlayacak kişileri seçmemiz elbette çok önemlidir. Şuandaki siyasi iktidar, dövize nasıl bir müdahalede bulunacağını düşünmeli karar almalı ve bunu kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yeni oluşacak olan hükümetin de ana gündem maddisi bu olmalıdır. Hükümetler halk için vardır. Öncelikleri de halk olmalıdır.”

Tuncay Sarıyer

Benim için en önemli şey geçimdir. İnsanlar her gün için evine yiyecek götürmek zorundadır. Eve yiyecek götürmek içinde insanların cebinde para olması gerekmektedir. Son yıllarda dövizin devamlı yukarılara tırmanması, insanların alım gücünü de devamlı aşağılara çekmektedir. Her gün için evlerine götürdükleri yiyeceklerinde azalmasına sebep oluyor. Bu nedenlerden dolayı da insanlar geçim zorlukları yaşamaktadırlar. Dövize gelince devalı yükselmesi ekonomimiz Türkiye ye bağladığımızdan ve dövizin yükselişini önleyemediklerinden öncelikli olarak geçim derdi öne çıkmaktadır. Seçim her beş yılda bir olmaktadır. Seçimde gereklidir ancak insanların önceliği geçim derdi olmalıdır. İnsanlar çıkarı menfaati bir tarafa bırakarak, herkes çocuk, çoluğunun, memleketin geleceğini düşünerek seçimlerde oy vermelidir.

Ali Çölaşan

Kim ne derse desin döviz herkesi etkileyen bir durumdur. Dövizin ekmekten, suya soluduğumuz havaya kadar etkisi vardır. Türkiye’den getirilen mallar bile döviz ile olduğundan insanları etkilememesi söz konusu olamaz. Türk Lirasına bağlı olduğumuz için Türkiye’de döviz yükselişi olduğu için bizlere de yansımaktadır. Dövizin yükselişine dur diyecek ne hükümet, ne de başka birisi yoktur. Zaten bu konuda yetkililerin bilgileri becerileri yoktur. Zaten KKTC’de hükümet diye bir şey yoktur. Her şey başkalarının eline bırakıldı. Türkiye’nin eline bıraktılar, bizdekilerde hükümetçilik oynarlar. Otururlar rahat koltuklarında ay başına ne kadar gün kaldı. Benim için seçim yoktur. Hükümet yok ki başta seçim olsun. İpler başkasının elinde neyin seçimini yapacaklar. Bir fatura kesersin o fatura döner dolaşır elçiliğin elinden geçer ve o faturalar ödenir.

Rauf Seyrekbasan

Bence insanların en büyük sorunu geçim derdidir. Bence merkez bankamızın bir müdahale yaparak döviz artışını durdurması gerekir. Bu yapılırsa devletimiz daha iyi duruma gelecektir. Geçim derdi olduğu söylenmesine rağmen gördüğüm kadarı ile kimse geçim derdinde olmayıp, seçim derdine düştü. Çünkü insanlara verilen birçok vaatler var. Onların yerine getirilmesini beklerler. KKTC merkez bankasının müdahalesi ile belli bir kurda tutulması gerekir. Dövizin yükselmesi alım gücünü etkilemektedir. Benim önceliğim ilk önce geçim, sonra döviz artışı ve son olarak da seçimdir. Seçim gerekliliktir. Ama ilk önce diğer konular öncelikli olmalı.

Hünalp Berkant

Öncelikle dövizin hızla yükselişi, tabii ki beraberinde geçin sorununu getirir. Döviz artışı, geçim sorunu ve seçim bence birbirini bağlayan unsurlardır. Döviz artışı, ekonomimizi etkilediğinden insanların alım gücünü azalttığından geçim derdi sorununu yaşatır. Bu sorunların yaratılması da  insanlarda sıkıntılar yaşatmaktadır. Gece yatırız sabah kalktığımızda dövizin yükselmesi cebimizdeki paranın da erimesine yol açmaktadır. Bu da geçimimizi zorlaştırmakta, alım gücümüzü azaltmaktadır. Bunlara bağlı olarak da iktidara gelen siyasilerin bunu becerememesinden seçim bir gerekliliktir. Bu güne kadar ülkede gelmiş geçmiş hükümetler bu konulara çözüm bulamadıklarından dolayı fasulyenin yahnisi geldi gitti aynisi diyerek  hükümetlerin bu konuları çözeceklerine inancım kalmadı.

Ahmet Aslantürk

Benim düşüncem memleketin geleceği için seçim de önemlidir, geçimde önemlidir. Dövizin başını alıp gitmesi ortalığı allak bullak etti. Benim şu anda gördüğüm insanların alım gücünün sıfırlandığıdır. TL bazında ödendiğimizden tüm alımlarımızı TL bazından yapmalıyız. Ancak tüm aldıklarımız döviz bazında hesaplanarak aldığımız ürünlere yansıdığından da geçimimizi etkilemektedir. Her gün Televizyonları izliyoruz, gazeteleri okuyoruz döviz hızlar 5-10 puan artarak yükselmektedir. Yetkililerin bu duruma dur demesi gerekmektedir. Yoksa bütün dengeler bozulacaktır.

Erkan Eser

Dövizin yükselişte oluşu, seçim derdini biz vatandaşlara unutturdu. Dükkân çalıştırıyoruz, kirası sterlin ev kirası yine aynı araba kredimiz yine öyle. Yükselen kurlar hayatımız kararttı. İşin içinden çıkamaz hale geldik, seçim bizim için çok önemli değil.

Oya Tuna

 Kurların yükselmesi, geçim derdi biz vatandaşlara seçimi unutturdu. Her şeyi sterlin ödüyoruz, nefes alacak bir durum bırakmadılar. Seçim çokta önemli değil, halkın derdini dinlemeyen bir devlet neticede.

Emrah Eser

Ben bu ülkede 8 yıldır yaşıyorum, iş sahibiyim her ay düzenli vergimi ödüyorum ve hala vatandaş olmadım. İş yerime, evime araba taksitimi sterlin olarak ödüyorum, o yüzden seçimden önce yükselen döviz benim için çok daha önemli. Türk Lirası kazanıp döviz ödemek saçma geliyor.

Mehmet Bayrakçı

 Biz Avrupa ülkesinde yaşamıyoruz, neden her şey sterlin, dolar veya Euro? Seçimlerden önce tabi ki hayatımızı mahveden yükselen kurlar daha önemli. Herşey ateş pahası, kurlar yükseldikçe, biz daha da zor durumdayız ve bunun için hükümet derhal önlem almalı.

Serdar Eser

Yükselen kurlar hayatımızı mahvetti. İş yerimize sterlin ödüyoruz, seçimde önemli ancak vatandaşın öncelikli derdi, kurlar. Geçim derdine düşen insanların seçimi çok fazla önemsediğini sanmıyorum.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.