1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DÖVİZ YENİ HAFTAYA NASIL BAŞLADI? İŞTE İLK RAKAMLAR
DÖVİZ YENİ HAFTAYA NASIL BAŞLADI? İŞTE İLK RAKAMLAR

DÖVİZ YENİ HAFTAYA NASIL BAŞLADI? İŞTE İLK RAKAMLAR

25 Türk bankası yakın izlemede

A+A-

Geçtiğimiz hafta cuma günü Fitch'in not indirimi yapabileceğine yönelik spekülasyonlarla yükselişe geçen dolar kuru yeni haftaya da benzer seviyelerden başladı. Dolar sabahki ilk işlemleri 4.63 TL seviyelerinden geçti.

Merkez Bankası’nın (TCMB) adımları ve Londra görüşmeleri sonrası TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışması Cuma günü sona ererken, Fitch’in not indirimi yapabileceğine dair söylentiyle TL'nin dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 2’yi buldu.

Bankacılar perşembe gününden bu yana piyasada Fitch'in bir not indirimi yapabileceğine dair söylentilerin dolaştığı belirtirken, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de, TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, "Dün not indirimi konusunda spekülasyon oldu... Olsa da yatırım yapılabilir notun daha da altına inmenin (piyasalara) bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.45 seviyesinin altına kadar gerilemişti.

Bugüne bakıldığında cuma günkü seviyelerin korunduğu görülüyor. Dolar kuru 4.6348 TL seviyelerinde bulunurken, euro 5.4224 TL, Sterlin ise 6,1931 TL Seviyelerinde.

Piyasalar açısından bugünün en önemli konularından biri ise enflasyon rakamları olacak. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıklayacak.

25 BANKAYI İZLEMEYE ALDI

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 25 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.

Fitch tarafından Cuma günü yurtiçi piyasaların kapanmasının ardından yayımlanan değerlendirme notunda negatif izlemenin "yakın dönemde artan piyasa volatilitesi sonrası performans, varlık kalitesi, sermaye durumu ve çoğu bankanın likidite ile fonlama profiline yönelik risklerden" dolayı başlatıldığı ifade edildi.

Raporda piyasalardaki oynaklık nedeniyle Türk lirasının dolar ve eurodan oluşan sepet karşısında bu yıl yaklaşık yüzde

20 değer kaybettiği ve TCMB'nin olağanüstü toplanarak 300 baz puan faiz artırdığına dikkat çekildi. İzlemenin altı ay içinde tamamlanacağı belirtilen değerlendirmede, "Ekonomik ve finansal piyasa koşullarında belirgin bir bozulma olmaması halinde çoğu banka için bir kademe indirim" ile sınırlı olacağı ifade edildi.

Yabancı bankaların kontrol sahibi olduğu Türk bankalarından biri hariç hepsinin kredi notunun ülke notunun bir kademe üzerinde olduğuna dikkat çekilen raporda, "Türkiye'nin dış finansmanında belirgin bir bozulma olması halinde bankacılık sistemine potansiyel müdahale" dikkate alındığında bu şekilde bir değerlendirme yapmanın makul olup olmadığının da ele alınacağı belirtildi.

Kaynak: Haber Türk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.