1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DÖVİZİN 'ATEŞİ' DÜŞMÜYOR!
DÖVİZİN 'ATEŞİ' DÜŞMÜYOR!

DÖVİZİN 'ATEŞİ' DÜŞMÜYOR!

Önce geriledi ardından yeniden fırladı!

A+A-

Merkez Bankası'nın Salı gecesi faizlerde güçlü artışa gitmesinin döviz üzerindeki etkisi kısa sürdü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Salı gecesi gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, bir hafta vadeli repo faizini yüzde 10'a, marjinal borç verme faizini yüzde 12'ye ve geç likidite penceresinden borç verme faizini ise yüzde 15'e çıkardı. Merkez, enflasyon düşene kadar sıkı politikasını devam ettireceğini ve fonlamayı yüzde 10 faizli repo üzerinden yapacağını işaret etti.

Bu karar ve açıklamaların hemen ardından, dolar-TL kuru, 2,25 seviyesinden 2,17'ye indi. Çarşamba sabahı da kur güne bu seviyelerden başladı. Ancak bu seviyelerden gelen yerli kurumsal alımlar kuru yukarı yönde desteklemeye başladı. Bu alımların etkisi ile dolar 2,20 lira seviyesine doğru hareketlendi.

Ancak asıl hareket öğleden sonra başladı. Güney Afrika Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan ile sürpriz bir şekilde artırması, ancak bu artışın piyasa tarafından yetersiz bulunması ve Rus rublesinin sepet karşısında rekor düşük seviyeden kapatması, gelişen ülkelere ilişkin kötümserliği daha da artırdı.

Bu olumsuz havanın etkisi ile dolar-TL dün saat 15:40 sıralarında 2,3196'ya, euro-TL 3,1605ê ve sepet kur 2,7330'a kadar çıktı.

Ancak akşaam saatlerinde gerileyen kurlar, günü sırasıyla 2,26, 3,0850 ve 2,67 civarında tamamladı.

ABD Merkez Bankası Fed dün sonuçlanan ve iki gün süren toplantısında, varlık alım programını, Aralık ayından sonra tekrar aylık 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara indirdi. Fed'in bu indirimi piyasalarda bekleniyordu, ancak Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam ederek, küresel likiditeyi azaltmaya yönelik hareketi, gelişen piyasa varlıklarına yönelik olumsuz havaya katkıda bulundu.

Dünkü gelişmelerina rdından, Fed'e ilişkin kötümserliğin de eklenmesi ile, dolar-TL kuru bugün 2,27 seviyesinin üzerine yerleşti ve seans ilerledikçe kademeli olarak yükselerek, saat 10:30 sıralarında 2,3008'e kadar yükseldi.

Euro-Tl 3,11'e çıkarken, sepet kur 2,6978'e ulaştı.

Ancak dolar-TL 2,30'daki psikolojik seviyenin üzerinde tutunamayarak 2,2850'ye geriledi.

Bloomberg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.