1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DÖVİZİN ATEŞİ DÜŞÜYOR!
DÖVİZİN ATEŞİ DÜŞÜYOR!

DÖVİZİN ATEŞİ DÜŞÜYOR!

Merkez Bankası daha fazla seyirci kalamadı!

A+A-

Türk Lirası'nda görülen sert kayıplara daha fazla seyirci kalamayan Merkez Bankası, geç likidite penceresinde faizi 300 baz puan artırdı

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulunu (PPK) topladı. Merkez Bankası'ndan faiz kararı GLB borç verme faizi 300 baz puan artırıldı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde bıraktı. Banka, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise 300 baz puan artışla yüzde 16,50'ye yükseltti. Merkez Bankası diğer faiz oranlarını ise sabit tuttu, para piyasalarını sıkılaştırma kararı aldı. Toplantı haberinin öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57'lere kadar geriledi.

Dolar kurunda hafta başından itibaren görülen artış sonunda Merkez Bankası’ndan faiz artışı geldi. Merkez Bankası dün saat 19.06’da olağanüstü toplandığını duyurdu.

Dolar geriledi

Merkez Bankası’ndan 19.25’te yapılan açıklamada ise Geç Likidite Penceresi’nin 3 puan artırıldığı kaydedildi. Kararın ardından dolar kuru 4.56’ya kadar geriledi. Merkez Bankası’ndan gelen ilk açıklamada Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığı belirtildi. Faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise politika faizi yüzde 8’de sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi yüzde 13,5’ten 16,5’e yükseltildi.  Açıklamada, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığını dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltildi

Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)'ndan şu açıklama yapıldı: Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:  
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.  Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.  Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.



 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.