1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER GELİYOR
DOWNER GELİYOR

DOWNER GELİYOR

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in 8-13 Aralık tarihleri arasında Kıbrıs’a geleceği bildirildi.

A+A-

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in 8-13 Aralık tarihleri arasında Kıbrıs’a geleceği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Downer Yeniden Görüntüde – Yeni Temasları İçin 8-13 Aralık Tarihlerinde Kıbrıs’ta Bulunacak” başlıkları altında verdiği haberinde, Donwer’in dün ilgililerle görüştüğünü ve 8-13 Aralık tarihlerinde Kıbrıs’ta bulunmayı planladığı bilgisini verdiğini iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere göre, Downer’in şu an için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı, tarafların özel temsilcileri Andreas Mavroyannais ve Osman Ertuğ ile ise, hem ayrı ayrı hem de ortak görüşme gerçekleştirmeyi planladığını yazdı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının Downer’e, bir Anastasiadis-Eroğlu ortak görüşmesinin ancak ortak açıklama konusunda başarıya varılması halinde olabileceği mesajını ilettiğini belirtirken BM’nin ise müzakereciler düzeyinde görüşmelerin yeniden başlaması için çalışmalara başladığını iddia etti.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Ertuğ’un BRT’ye yaptığı açıklamaları da yansıttı.

VENİZELOS-HAGUE GÖRÜŞMESİNDE KIBRIS SORUNU GÜNDEME GELDİ

Gazete bir diğer haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un dün İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile biraraya geldiğini, görüşmede Kıbrıs sorunun da gündeme geldiğini yazdı.

Habere göre Venizelos, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan, AB normlarıyla uyumlu, iki toplum tarafından referandumlarda kabul edilecek adil ve kalıcı bir çözümün gerekli olduğunu” belirterek, “referandum ve halk onayı olmaksızın hiçbir şeyin olamayacağını” iddia etti.

Venizelos, “Başkan Anastasiadis’in tüm girişimlerini destekliyoruz ancak girişimlerin başlangıcı ve bitişi Kıbrıs halkı tarafından referandumda kabul edilmesidir” şeklinde konuştu.

Venizelos ayrıca, “Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu ve AB karakterinin korunmasının önemli olduğunu” iddia etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ise, Venizelos ile Kıbrıs’a ilişkin iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, geçtiğimiz hafta da İstanbul’da Türk Dışişleri Bakanıyla görüştüğünü hatırlattı.

“Hızlı yada yavaş ilerlemeden söz etmenin hiçbir tarafa fayda sağlamayacağını” belirten Hague, “Kıbrıslılar arasında varılacak anlaşmanın nasıl olacağının İngiltere’yi alakadar etmediğini, çözümün Kıbrıs halkı ve liderlerini ilgilendirdiğini” vurguladı.

RUM HÜKÜMETİ AB’DEN KIBRIS TÜRK TARAFINA MÜDAHALE BEKLİYOR

Politis gazetesi “Sevincin Ardından – Şimdi Hükümet AB’nin Kıbrıslı Türklere Pratikte Müdahalesini Bekliyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yaptığı görüşme ve Barroso’nun ortak açıklamanın gerekli olduğu yönündeki sözlerinin yarattığı sevincin ardından, Rum hükümetinin AB’nin Kıbrıs Türk tarafına müdahalesi beklentisi içerisine girdiğini yazdı.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis’in dün yaptığı açıklamadan “bu anlamın çıktığını” belirtirken Stilianidis’in Barroso’nun açıklamasının “önemine vurgu yaparak, perde gerisi müzakerelere imkan sağladığını” söylediğini yazdı.

Stilianidis ayrıca, Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki egemenlik haklarına ilişkin elde ettiği desteğin de önemli olduğunu vurguladı.

RUM SİYASİ PARTİLERİN GÖRÜŞLERİ

Gazete, Anastasiadis’in Brüksel temasları konusunda dün Rum siyasi partilerinin görüş belirttiklerini, DİSİ, EDEK ve EURO.KO’nun Barroso’nun ortak açıklamaya ilişkin sözlerini “olumu gelişme” olarak nitelendirdiklerini vurguladı.

AKEL’den yapılan açıklamada, ekonomi konularına değinmekle yetinildiğini vurgulayan gazete, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin ise, Barroso’nun ortak açıklamanın içeriğine değinmekten kaçınması sebebiyle söylediklerinin yetersiz olduğu yorumunu yaptığını yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.