1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRDİ
DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRDİ

DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRDİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve Kıbrıs Özel Temsilcisi

A+A-

ÜYELERDEN “HAYAL KIRIKLIĞI”

CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN BAN’A MEKTUBU RUM BASININDA DA YER ALDI

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim dün New York’ta BM Güvenlik Konseyi üyelerine Kıbrıs sorununa ilişkin son durum ve UNFICYP’in görevine ilişkin konularda ayrı ayrı bilgi verdiler.

Fileleftheros gazetesi “En Kısa Sürede Anlaşma – Güvenlik Konseyi İki Taraftan Ortak Açıklamada Uzlaşmalarını İstiyor – Eroğlu: BM’yle Birlikte Öneri Hazırladık” başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in dün BM Güvenlik Konseyi’ni, Kıbrıs sorunda yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirdiğini, Konsey üyelerinin ortak açıklama konusunda ilerleme sağlanamamasından ötürü duydukları hayal kırıklığını dile getirdiklerini yazdı.

New York’taki kötü hava koşulları sebebiyle Downer’in bilgilendirmesinin telekonferans aracılığıyla gerçekleştiğini belirten gazete, diplomatik kaynaklara göre Downer’in üyelere, adadaki iki tarafın eylemleri ve kendisinin çabaları konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini vurguladı.

Habere göre Downer konsey üyelerine, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “anlaşma sağlanması yönündeki çabasına” ve Kıbrıs Türk ile Kıbrıs Rum taraflarının birbirlerinin ortak açıklama önerilerini reddetmiş olmalarına değinerek “kendisinin daha büyük bir ortak metnin benimsenmesini arzuladığını, bu sayede yönetim konusundaki pek çok sorunun çözülmüş olacağını” ifade etti.

Downer konuşmasının girişinde, Güney Kıbrıs’taki ekonomik sorunlara ve müzakerelerin başlaması yönündeki çabaların gecikmesine değinirken Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkür etti ve BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesindeki çabalara desteklerinin devamını diledi.

Gazete, Konsey üyesi ülkelerin, özellikle İngiltere ve ABD’nin “iki tarafın müzakerelere başlama konusunda hâlâ uzlaşıya varamamalarından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiklerini ve çabaların yoğunlaştırılmasını istediklerini” yazdı.

Rus üyenin Downer’in Davutoğlu’yla Türkiye’nin KKTC Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdiği görüşmeye “eleştirisel şekilde değindiğini”, Çin Halk Cumhuriyeti üyesinin ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı gösterilmesini istediğini” iddia eden gazete, Downer’in yanı sıra Buttenheim’ın da Güvenlik Konseyi’ne UNFICYP konusunda bilgi verdiğini vurguladı.

Gazete, Konsey’in dünkü toplantısının yaklaşık iki saat sürdüğünü ve Konseyin Ürdünlü geçici dönem başkanının basına yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi üyelerinin Kıbrıs’taki siyasi sürece ve iki taraf arasında, özlü ve sonuç getirici müzakerelerin yeniden başlamasına götürecek ortak açıklama konusunda en kısa sürede uzlaşıya varılmasına yönelik desteklerini dile getirdiklerini” söylediğini yazdı.

Ürdünlü başkan açıklamasında ayrıca, Konsey üyelerinin “Genel Sekreterin iyi niyet misyonunun uygulanması, Alexander Downer’in görevi ve UNFICYP’in görevi süresinin altı ay daha uzatılmasına destek belirttiklerini” söyledi ve UNFICYP raporunun önümüzdeki günlerde (İngilizler tarafından) sunulacağını vurguladı.

UNFICYP rapor taslağının Güvenlik Konseyi üyelerine hali hazırda verildiğini ve raporun, Kıbrıs sorununa ilişkin değinme hariç, bir öncekiyle tıpatıp aynı olduğunu iddia eden gazete, bir önceki raporda yer alan “müzakerelerin Ekim ayında başlaması umudu” ifadesi yerine “ilerleme olmamasından duyulan hayal kırıklığı ve ortak açıklamada en kısa sürede anlaşmaya varılmasının talep edildiği” ifadesinin yer aldığını yazdı.

Gazete bir diğer haberinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a mektup gönderdiğini belirtti ve Eroğlu’nun dün KKTC basınında çıkan açıklamalarını da yansıttı.

LONDRA’DAN TELEKONFERANSLA

Politis gazetesi ise haberini “Kar Telekonferans Getirdi – Downer Londra’dan ve Sürpriz Olmaksızın Güvenlik Konseyini Bilgilendirdi” başlıkları altında verirken, New York’taki kötü hava koşullarının Downer’in New York’a zamanında gitmesine olanak tanımadığını, bu sebepten ötürü Downer’in Konseyi Londra’dan telekonferans aracılığıyla bilgilendirdiğini yazdı.

Downer’in dünkü bilgilendirmesinde “çok dikkatli davrandığını ve Mayıs ayından itibaren yaşanan gelişmelere değinerek, özellikle Güney Kıbrıs’ın 2013’te yaşadığı ekonomik kriz ve bunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceliklerine etkisine değindiğini” belirten gazete, Downer’in Davutoğlu’nun ziyareti üzerinde özellikle durduğunu yazdı.

Habere göre Downer, “iki taraf arasında karşılıklı öneri teatisi ve bunun sonuçsuz kaldığına değinerek görüşmelerin sürdüğü ve amacın, zor konulara netlik kazandırılmasına katkı koyacak büyük bir metinde uzlaşılması olmayı sürdürdüğünü” ifade etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Eroğlu’ndan BM Genel Sekreteri’ne Mektup – Alexander Downer Güvenlik Konseyi Üyelerini Kıbrıs Sorununda Müzakerelerin Başlaması Çabaları Konusunda Bilgilendirdi.”

Simerini: “Downer Büyük Metin İstiyor – Ortak Açıklama Yayınlanması Çabalarını Sürdürecek – Eroğlu Müdahale İstedi.”

Haravgi: “Güvenlik Konseyi: Siyasi Sürece Destek – Eroğlu’ndan BM Genel Sekreteri’ne Mektup.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.