1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRECEK
DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRECEK

DOWNER GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ BİLGİLENDİRECEK

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, 30 Mayıs’ta, BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vereceği belirtildi.

A+A-

AMERİKA DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI DA ADAYA GELİYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, 30 Mayıs’ta, BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vereceği belirtildi.

Alithia gazetesi “Kıbrıs Sorununda Hareketlilik” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Güvenlik Konseyi’ni, Kıbrıs’taki liderler arasında, 29 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan yemek sonrasında bilgilendireceğine dikkati çekti.

Downer’in Güvenlik Konseyi’ni, bilgilendirme talebinin, Togo’da bulunan Güvenlik Konseyi Başkanı’na, Mayıs ayı için iletildiğini yazan gazete, bilgilendirmenin telekonferans aracılığıyla yapılacağını belirtirken söz konusu talebin, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmesinden bir gün önce, geçtiğimiz perşembe günü sunulduğunu da yazdı.
 
Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin sonbaharda yeniden başlaması ışığında son günlerde uluslararası unsurda hareketlenme gözlemlendiğini yazan gazete Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Kıbrıs sorunu sorumlusu Eric Rubin’in 29 Mayıs’ta adaya geleceğini belirtti.

Gazete Rubin’in yanı sıra İngiliz mevkidaşının da adaya geleceğini yazdı.

Habere göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği görüşmede bölgeyi ziyaret etme konusuna ilgi gösterdi.

Tüm bu gelişmelerin, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştüğü ABD ziyaretinin ardından ortaya çıktığına dikkati çeken gazete iki yetkilinin, “ABD’nin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik çabalara verdiği destek” konusunu ele aldığını belirtti. 

Habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Kerry görüşmede ayrıca Kıbrıs sorununa şahsen müdahil olma arzusunu da dile getirdi.

Fileleftheros gazetesi “Downer Perde Gerisini Koordine Ediyor” başlıklı haberinde BM’nin, sonbaharda başlayacak olan Kıbrıs sorununda bir süreç hedeflediğini aynı zamanda çalışmalara Anglo Amerikanları da müdahil ettiğini savundu.

BM’nin üç ay sürecek olan yeni bir süreç hedeflediğini bununla birlikte değerlendirilmesi gereken çok işin yapıldığını da addettiğini yazan gazete BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında 29 Mayıs’ta yapılacak olan sosyal içerikli yemeğe önem verdiğini ve Downer’in söz konusu yemeği sonuçla mühürlemek istediğini  belirtti.

Habere göre Downer, adaya, 27 Mayıs tarihinde gelecek ve ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek.

Gazete gerek Downer’in gerekse Genel Sekreterlikteki yakın çalışma arkadaşlarının hedeflerini gerçekleştirmek için bir silahı teşkil eden BM Genel Sekreteri’nin UNFICYP raporunu da değerlendirmek istediğini, raporda yer alacak ifadelerin ve de müdahil taraflara gönderilecek olan mesajların da önemli olacağını yazdı.

Habere göre BM Genel Sekreteri Ban’ın, UNFICYP raporunda, BM Genel Sekreterin Kıbrıs sorununa ilişkin iyi niyet misyonunu konusunda özel bir ifade,bir diğer deyişle müzakerelerin yeniden başlaması çabaları  yer alacak. 

Politis gazetesi ise “İlk Hedef 29 Mayıs’taki Yemekle Downer’in Temasları- Sonbahar İçin Isınma” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin sonbaharda yeniden başlaması görüşünün kabul görmesinin, Eylül ayına kadar araya girecek olan ayların değerlendirilmemiş kalacağı anlamına gelmediğini, bununla birlikte BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in zaten harekete geçtiğini yazdı.

Habere göre Downer’in, ilerleyen haftalarda, Atina, Ankara ve Lefkoşa’ya seyahat ederek  Kıbrıs sorununa müdahil olan tüm unsurlarla görüşmesi bekleniyor.

Gazete aynı haber içerisinde “Maraş Konusu” alt başlığı altında ise, Rum Yönetimi’nin, müzakerelerin yeniden başlaması için Maraş’ın iade edilmesi önerisinin Türkiye tarafından kabul edilmesini ön koşul olarak ortaya koymasına karşın, görüşmelerin olacağı ve Ankara’nın ilk tepkisini, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu hafta içerisinde Amerikan unsurlarıyla yapacakları temaslarda vereceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Güney Kıbrıs’ın önerisini, niyetlerini öğrenmek amacıyla  Türk yetkililerine iletme niyetini dile getirdiğini yazan gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in ise Kerry ile görüşmesinin ardından,  Kıbrıs sorunundaki görüşmeler ile doğalgaz konularının ilişkilendirilmesi çabalarına yönelik endişelerin teyit edilmemesi ve Maraş önerisinin ilginç olarak addedilmesine bağlı olarak ABD’nin tutumundan cesaretlendiğini ifade ettiğini anımsattı.

Güney Kıbrıs’ın, sonbaharda başlayacak olan Kıbrıs sorunu sürecinde AB’nin de etkin olmasını arzuladığını belirten gazete Rum tarafının, Brüksel’in sürece müdahil olmasının, ilerleme sağlanmasına yönelik çabalara yardımcı bir unsur olacağına inandığını da yazdı.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.