1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER MESAİYE BAŞLADI
DOWNER MESAİYE BAŞLADI

DOWNER MESAİYE BAŞLADI

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı, hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafının ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini açıkladı

A+A-

Kıbrıs müzakereleri yeniden hareketlendi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, iki ay aradan sonra adaya geldi ve ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile makamında yaptı. Downer, dün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldi.

Downer, hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafının ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti.

“Zamanın kölesi olmamamız önemlidir”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer her iki tarafın da kendisine, olguların ilerlediğini görmek istediğini ilettiğini, bu nedenle eylül ayında BM’de temaslarda bulunacağını açıkladı.

Rum radyosu Downer’ın dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, BM’nin Kıbrıs sorununda müzakerelerin ekim ayında yeniden başlaması için hazırlık yaptığını söylediğini duyurdu.

Aleksander Downer şu anda, müzakerelerin yeniden başlaması için “doğru ön hazırlık yapılması” maksadıyla çalışma yapıldığını belirterek “zamanın kölesi olmamamız önemlidir” ifadesini kullandı.

“Büyük deneyim sahibi bir diplomat” diye nitelediği Andreas Mavroyannis’in Rum tarafının müzakereciliğine atanmasına da değinen Downer “Liderler BM temsilcileriyle her gün görüşemezler ancak müzakereciler görüşebilir” diyerek müzakereci atanmasının prosedürü olumlu etkilediği görüşünü ortaya koydu.

Müzakerelerin hangi noktadan başlayacağı sorulan Downer BM grubu tarafından hazırlanan görüş birlikleri ve görüş ayrılıkları belgesini her iki tarafa da verdiğini ve müzakere masasına ne koyacakları kararını liderlere havale ettiğini söyledi.

Basının sorularını yanıtladı
Downer, hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafının ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti.

Downer, her iki tarafın da bu yönde taahhüdü olduğunu ve tarafların ekimde görüşmelerin başlamasına istekli olduklarını, bunun beklentisini taşıdıklarını ifade etti.

UNFICYP’ten yapılan açıklamaya göre, Downer Anastasiades’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu ve basının sorularını yanıtladı.

Downer, dün sabah Rum Yönetimi Lideri Anastasiades ile bir saatten fazla birlikte olduğunu, geçtiğimiz günde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüştüğünü anımsatarak, taraflarla ekim ayında müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili olarak görüştüklerini kaydetti.

Eylül ayında New York’a giderek BM ile bazı şeylerin nasıl göründüğüyle ilgili görüşeceğini kaydeden Downer, ekim ayında adaya döneceğini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının yeni süreçte müzakerelerle ilgili pozisyonunu tartışıp tartışmadığının sorulması üzerineyse Downer, bunun ilerleme halindeki bir konu olduğunu belirtti. Her iki tarafın da şu anda birbiriyle nasıl çalışmak istediği üzerinde durduğunu kaydeden Downer, Anastasiades’in Mavroyannis’i temsilci olarak atadığını ve kendisiyle hafta içinde bir araya geleceğini kaydetti. Downer, Eroğlu’nun temsilcisi Osman Ertuğ ile de bir görüşme gerçekleştireceğini ifade etti.

Downer, Kıbrıslı Rumlar düşünüldüğü zaman, önemli olanın müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili düşüncelerini anlamak olduğunu; müzakereler yeniden başlayınca daha yapıcı bir zemine girebileceklerini kaydetti.

BM’nin özel temsilcilerin atanmasının süreci ve müzakereleri nasıl etkilediğiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine de Downer, BM’nin buna şüphesiz olumlu baktığını kaydetti. Downer özel temsilcilerle daha düzenli görüşmeler gerçekleştirilebilmesini olumlu değerlendirdiklerini de söyledi.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Downer her iki tarafın da ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti ve her iki tarafın da bu yönde taahhüdü bulunduğunu belirtti.

Sürecin başlaması en akıllıca şey”
Downer “hidrokarbon arayışlarının” müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğinin ise Kıbrıs Türk ve Rum tarafının konusu olduğunu, kendilerinin bu konuya girmemesi gerektiğini, süreç içinde beklenerek bazı şeylerin görüleceğini kaydetti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik hazırlıklar için yeterli zaman olup olmadığının sorulması üzerine ise Downer, önemli olanın sürecin başlaması olduğunu kaydederek, “En akıllıca şey budur” dedi.

Downer, müzakereler başladığında kendisinin buralarda olma niyetinde bulunduğunu kaydetti ve burada bu iş için çalışan bir ekip olduğunu hatırlattı.

Uzlaşı belgesiyle ilgili bir soru üzerine ise Downer, taraflara bu konuda BM tarafından kendi önderliğinde hazırlanan birer belge verildiğini belirtti. Downer bunun, Hristofyas, Talat ve Eroğlu arasında gerçekleştirilen görüşmelerde ortaya çıkan bazı fikir ayrılıklarının da yer aldığı “tarihi bir belge” olduğunu kaydetti.

Downer, liderlerin bundan sonra da buradan kendi yönlerinde hareket edeceklerini ve kendilerinin de nasıl gittiğini, göreceğini ifade etti.

BM diplomatı, uzlaşı belgesinin bugüne kadar müzakerelerde üzerinde uzlaşılanların bir kaydı olması bakımından önemli olduğunu da dile getirdi.

Müzakerelerde herhangi bir gerilemeyle karşılaşılıp karşılaşılmayacağı konusunda fikrinin sorulması üzerine de Downer, bunun BM’nin değil tarafların meselesi olduğunu ve kendisinin tarafların alacağı pozisyonla ilgili emin olmadığını, bekleyip göreceklerini belirtti.

Ayrılacak mı?
Bu arada Politis gazetesi, “Aleksander... Ne Seçeceksin?... Anastasiadis Downer’ın Planlarını Yoklayacak” başlığıyla yayınladığı haberinde, son zamanlarda kaynakların, Downer’ın Özel Danışmanlık görevini terk etmek niyetinde olmadığı söylemelerine karşın, Avustralya’daki partiye etkin katılım gösterip göstermeyeceğini şahsen kendisinin netleştirmesi gerektiğine işaret etti.

Politis gazetesi, Downer’ın bir görevinin ötekini etkilemeyeceğini açıkladığını ancak BM Genel Sekreterliği’nin, Downer’ın her iki görevi birlikte yürütmesine sıcak bakmadığını hatırlattı.

Gazete Downer’ın bu ziyaretinde temas programına Rum tarafının müzakerecisi görevine atanan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis’i de eklediği, Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Osman Ertuğ’la da bir araya gelecek olan Downer’ın Rum tarafının, Mavroyannis’in müzakerelere katılımına bakış açısını aydınlatmaya çalışacağını kaydetti.

AB büyükelçilerine brifing verecek
Gazete Aleksander Downer’ın önümüzdeki cuma günü AB büyükelçilerine Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında bilgi vereceğini de haberine ekledi.

Fileleftheros haberi “Downer Kalacak Mı Gidecek Mi...Lefkoşa Gelecekle İlgili Net Cevap İstiyor... Eroğlu ve Anastasiadis’le Ayrı Ayrı Temaslara Başlıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

6 Ağustos’a kadar Ada’da kalacak Aleksander Downer’ın temaslarında, prosedürde izlenecek usulün görüşülmesine öncelik vereceğini, belirten gazete haberine şunları ekledi:  “Prosedürde izlenecek usul konusunda Lefkoşa’nın, geçmişte uygulanan, başlık ve yönlerin ayrı ayrı görüşüldüğü pratiğin devam etmesini kabul etmeyeceği açıktır. Kıbrıs hükümeti çeşitli başlıkların paralel görüşülmesine sıcak bakıyor. Bu şekilde, sonuç ve hatta pazarlık olabileceğine inanıyor.
   Osman Ertuğ’a göre Türk tarafı müzakerelerin kaldığı noktadan başlamasını istiyor. Yine, net takvimleri ve al-ver (pazarlık) müzakereleri olan bir yol haritası belirlenmesini istiyor. Halen müzakere masasında oldukça zaman harcandığını, artık sonuç olması gerektiğini söyleyen Ertuğ ‘Rum tarafı oyalamak istiyorsa bu oyunda tek başına kalacaktır’ ifadesini kullandı.”

“Kıbrıs Türk Tarafının Bypas Edilmesi Korkusu”
Gazete başka bir haberinde Osman Ertuğ’un EUObserver isimli internet sitesine yaptığı ve Kıbrıslı Rumların AB’yi, Kıbrıs Türk tarafını bypas ederek kendi çözümlerini doğrudan Ankara’da ileri götürmek için kullandığını söylediği açıklamasını “Kıbrıs Türk Tarafının Bypas Edilmesi Korkusu” başlığı altında okurlarına aktardı.

Politis “Dışişleri Bakanı’na Mektup... Masaya Karpaz’ı Koyun” başlıklı haberinde Karpaz’da yaşamakta olan Rumların örgütlü bulunduğu kurum, kuruluş ve örgütlerin dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’e mektup göndererek Karpaz meselesinin müzakere masasına konulması talebini ilettiklerini bildirdi.

Habere göre mektupta “Hükümet Karpaz’ı, birinci güven yaratıcı önlem ve diğer güven yaratıcı önlemlerin referans noktası olarak gündeme getirsin” deniliyor.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.