1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER PAZARTESİ GELİYOR
DOWNER PAZARTESİ GELİYOR

DOWNER PAZARTESİ GELİYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer Pazartesi günü adaya geliyor.

A+A-

ANASTASİADİS SEN SİNOD’U BİLGİLENDİRDİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer Pazartesi günü adaya geliyor.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Pazartesi günü  Kıbrıs’a gelecek olan Downer, Cuma’ya kadar adada kalacak ve Çarşamba günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşecek.

Habere göre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşecek olan Downer ayrıca, Kıbrıs Rum ve Türk taraflarının müzakerecileri Andreas Mavroyannis ve Osman Ertuğ ile de hem ayrı ayrı hem de birlikte görüşme gerçekleştirecek.

Downer’in hedefinin, Anastasiadis-Eroğlu görüşmesinin yolunu açacak ortak açıklamanın oluşturulması olduğunu belirten gazete, Downer’in dönüş biletinin olmasının ise, “bu ziyaretinde Anastasiadis ve Eroğlu’nu biraraya getiremeyeceğine inanması olduğu” yorumunda bulundu.

Gazete ayrıca, Mavroyannis ve Ertuğ’un, Ankara ve Atina’ya gerçekleştirecekleri ziyareti konusunda beklemede olduklarını; ziyaretlerin, Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının uzlaşmasının ardından netleşeceğini öne sürdü.

Haravgi gazetesi ise, Downer’in gelecek hafta başında Kıbrıs’a geleceğini ve ortak açıklama konusunda çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, bu çerçevede Kıbrıs Rum tarafının, ortak açıklamaya ilişkin öneri sunmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Ertuğ’un açıklamalarına göre, geçtiğimiz hafta Kıbrıs Türk tarafının öneri sunduğunu belirtirken bu önerinin “tek egemenlik” içermediği için Kıbrıs Rum tarafınca reddedildiğini yazdı.

PARTİ BAŞKANLARI BİLGİLENDİRİLECEK

Politis gazetesi de, Mavroyannis ve Ertuğ’un Ankara ve Atina ziyaretlerinin ortak açıklamaya bağlı olduğunu, bu konuda gelişme yaşanmamasının temsilcilerin ziyaretlerinin ertelenmesine hatta iptaline yol açabileceğini iddia etti.

Rum Başkanlık Sarayı’nda dün Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmelerin ele alındığı bir toplantı yapıldığını belirten gazete, Anastasiadis’in bugün  de Rum siyasi partilerinin başkanlarıyla biraraya gelerek bilgilendirmede bulunacağını vurguladı.

ANASTASİADİS SEN SİNOD’U BİLGİLENDİRDİ

Gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in dün Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod meclisini Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini belirterek, Anastasiadis ve Sen Sinod meclisinin de başkanı olan Başpiskopos II. Hrisostomos’un toplantı öncesinde yaptıkları açıklamaları yansıttı.

Habere göre Anastasiadis, Sen Sinod’u bilgilendirmeyi kendisinin istediğini belirterek, hükümetinin çabasının, yeni bir diyaloğun başlamasının geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak beklentileri yaratması olduğunu söylemekle yetindi.

Anastasiadis ayrıca, Sen Sinod’u düzenli bilgilendirme taahhüdünde de bulundu.

Başpiskopos II. Hrisostomos ise, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa “doğru çözüm” bulunması çabalarına destek verdiklerini belirtirken geçmişte Kıbrıslı Türklerle barış içerisinde ve mutlu bir şekilde birlikte yaşadıklarını, arzularının geçmişteki o günleri yeniden geri gelmesi olduğunu öne sürdü.

KIBRIS SORUNU ANKETİ

Öte yandan Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs sorununa ilişkin kararsızlık içerisinde olduklarını ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, 2-4 Ekim tarihleri arasında 808 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ankette, katılımcıların yüzde 26,2’si Anastasiadis hükümetinin Kıbrıs sorununa ilişkin icraatlarından “çok memnun” olduklarını belirtirken; yüzde 22,7’lik kesim ise “memnun olduklarını” ifade etti.

Katılımcıların yüzde 24,8’i “kesinlikle memnun olmadıklarını”, yüzde 12,4’ü ise “memnun olmadıklarını” belirtirlerken yüzde 13,9’luk bir kesim ise görüş belirtmekten kaçındı.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 46,1’i  Kıbrıs sorununda “tehlikeli bir gidişat”, yüzde 38,6’sı “doğru gidişat” içerisinde bulunulduğu yanıtını verirlerken, yüzde 15,3’lük kesim ise fikir beyan etmedi.

Çözüm sürecinde, Kıbrıs sorununun çözümü ve ekonominin kurtulması ikileminin gündeme gelip gelmeyeceği konusunda ise yüzde 20,3’lük kesim “kesinlikle evet”, yüzde 34,2’lik kesim “belki evet”, yüzde 23,7’lik kesim “kesinlikle hayır” ve yüzde 17,8’lik kesim de “belki hayır” yanıtını verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.