1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER SÜREÇ KONUSUNDA “CAN SİMİDİ” ARAYACAK
DOWNER SÜREÇ KONUSUNDA “CAN SİMİDİ” ARAYACAK

DOWNER SÜREÇ KONUSUNDA “CAN SİMİDİ” ARAYACAK

Alexander Downer’in, Ada’ya gelmemesine karşın, Downer’in bugün, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis

A+A-

DOWNER’İN ÇARŞAMBA GÜNÜ ADAYA GELECEĞİ AÇIKLANDI... ERTELEMEYE “ÖZEL NEDENLER” GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Adaya bugün gelip Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le görüşmesi beklenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Çarşamba günü geleceği belirtildi.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler’den verilen bilgiye göre, bugün öğleden önce adaya gelmesi beklenen Downer’in gelişi, özel nedenlerden dolayı 48 saat ertelendi.

Downer’in Kıbrıs'a 15 Ocak Çarşamba günü geleceği kaydedildi.

DOWNER’İN  TEMASLARINA BUGÜN BAŞLAYACAĞINDAN BAHSEDİLİYOR 

DOWNER SÜREÇ KONUSUNDA “CAN SİMİDİ” ARAYACAK

POLİTİS GAZETESİ DOWNER’İN TEMASLARINA ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN SONRA BAŞLAYABİLECEĞİ İHTİMALİNDEN SÖZ ETTİ

Rum basını, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Ada’ya gelmemesine karşın, Downer’in bugün, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşmesinin beklendiği şeklindeki haberlere yer verdi.

Rum basınında konuya ilişkin yer alan haberler şu şekilde yer aldı:

Fileleftheros gazetesi, “Downer Sürecin Can Simidini Arayacak” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, kendi faaliyetleri nedeniyle olumsuz bir ortam içerisinde Ada’da bulunacağını belirterek Downer’in görüşmeler sürecine ilişkin olarak “can simidi” arayacağını yazdı.

Gazete Downer ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmenin, Downer’in Ada’ya gerçekleştirdiği bir önceki ziyaretinde, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin gölgesinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Gazete ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum basınında (Politis gazetesinde) yer alan söyleşisi sırasında yaptığı “aralarında Downer’in de bulunduğu arabulucuların tutumundan hayal kırıklığı duyduğu” şeklindeki açıklamaya da yer verdi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Ada’daki yeni ziyaretinin sonuçları konusunda iyimserliğin bulunmamasına karşın, BM merkezinde Downer’in bilgilendirmesinin bekleneceğini belirten gazete, Downer’in temaslarının sonuçlarının, gelecek hafta New York’ta değerlendirileceğini ve Kıbrıs sorunundaki çabanın nasıl ileriye götürüleceği şeklindeki iki senaryo temelinde yeni bir yol haritası belirleneceğini yazdı.

Rum Yönetimi’nin, Downer’in bu kez nasıl faaliyet göstereceği konusunda, imaja sahip olmadığını bir diğer deyişle, geçmişte de olduğu gibi anahtar kelimelerdeki yapıcı belirsizlikler yöntemi ile anlaşmazlıklara köprü kurulmasına ilişkin olarak bazı fikirleri taşıma girişiminde bulunup bulunmayacağını bilmediğini yazan gazete ancak Downer’in önünde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa ve özlü bir ortak açıklama şeklindeki önerisi gibi yeni bir olgu bulunduğuna da dikkati çekti.

Gazete Downer’in, New York için ayrılacağı zaman olan Cuma gününe kadar Ada’da kalacağını, Downer’in 22  Ocak’ta ise Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceğini yazdı.

DOWNER’İN TEMASLARI BELKİ ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN SONRA

Politis gazetesi “Downer İki Liderle Belki Çarşamba Gününden Sonra Temaslarda Bulunacak- Downer Gecikiyor” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, çıkmazın sonlandırılması ve ortak bir açıklamaya varılması için çaba harcayacağını belirtti.

Downer’in iki liderle bugün görüşmesinin beklendiğini yazan gazete buna karşın BM kaynaklarının, birkaç günlük gecikmenin olabileceğini ve Downer’in temaslarını, Çarşamba gününden ve Anastasiadis’in (yarın gideceği) Londra ziyaretinin tamamlanmasından sonra gerçekleştirebileceğini de ihtimal dışı bırakmadığını yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, yarın İngiltere’ye gideceğini yazan gazete Downer’in, iki tarafla yapacağı temaslarda rahat bir zamana sahip olmak istediğini bu nedenle, çıkmazın aşılması ve ortak bir açıklamaya varılmasına yönelik son çabaya başlamadan önce Anastasiadis’in Londra temasının tamamlanmasını bekleyeceğini belirtti.

Simerini gazetesi ise Downer’in dün adaya geldiğini savunarak Downer’in, çözüm sürecinin yeniden başlaması için kısa ve öz bir ortak açıklamanın sağlanması için çaba harcayacağını yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos SIGMA kanalına yaptığı açıklamada yeni bir çıkmaz durumunda Güvenlik Konseyi’nin müdahalesi gidişatına yönelik herhangi bir belirti bulunmadığını söyledi.

Gazete ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, hafta içerisinde ortak açıklama konusunda anlaşma sağlanmaması durumunda Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunacağına dair bilgilerin de bulunduğunu anımsattı.

Haravgi gazetesi ise Downer’in temaslarına başlayacak olmasını “Alexander Downer Bugün Çalışmalara Başlıyor” başlığıyla aktarırken Downer’in Ada’ya dün geldiğini ileri sürdü.

OMİRU

Alithia gazetesine göre Rum Meclis ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru kendi kendilerin şantaj yapmalarının ve çözümün olası sağlanmamasının, taksime neden olacağını herhangi bir şekilde söylenmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum basınında yer alan söyleşisini yorumlayan Omiru, böyle bir düşüncenin, “taksimi, konfederasyon arzulayan ve karşı taraf olan Türkiye’ye, çözüme olanak sağlamaması mesajını verdiğini” belirtti.

NİKOLAS PAPADOPULOS

Fileleftheros gazetesine göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, zemini netleşmeden müzakerelerin başlamaması gerektiğini vurguladı.

Papadopulos açıklamasında ayrıca Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu sadece müzakere masasına getirmek için Eroğlu’na yönelik yeni tavizler sunarak müzakerelere başlamamaları gerektiğini savundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.